Toalett

Det ekleste på offentlig toalett

Nei, det er verken do-setet eller håndtaket...

EN SKIKKELIG BAKTERIEBOMBE: Ifølge Dr. Chuck Gerba, som er professor ved University of Arizona, er det faktisk vannkranen som er verst på et offentlig toalett. Foto: Cecilie Leganger
EN SKIKKELIG BAKTERIEBOMBE: Ifølge Dr. Chuck Gerba, som er professor ved University of Arizona, er det faktisk vannkranen som er verst på et offentlig toalett. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ville du ha droppet håndvasken på kundetoalettet på Oslo S, eller på flyet fra Rygge til Marrakesh? Nei, selvfølgelig ikke, er sikkert svaret. 

For vi er mange som har fått inn med teskje at vi alltid må vaskene hendene våre etter vi har gjort vårt fornødne.

Og nå som det er høst, er god håndhygiene den beste måten å unngå infeksjoner som forkjølelse og influensa. Å bli matforgiftet er heller ikke noe vi ønsker oss.

Likevel sier 95 prosent at de alltid vasker hendene etter å ha vært på offentlige toaletter, men at bare 67 prosent av dem snakker sant, skriver Helsenett.no.

Og kun 33 prosent bruker såpe, så du kan jo bare tenke deg hvor skittent et offentlig toalett egentlig er.

Er vannkranen automatisk?

På et offentlig toalett er vi ikke alene, nei, her holder et helt lass med bakterier oss med selskap. Likevel kan vi ikke gå rundt med hansker, munnbind og overlevelsesdrakt hver gang vi tar en burger på McDonalds.

Men vi kan ta våre forholdsregler, og lære oss noen enkle hygienske do-knep. Og først må vi finne ut av hvor vi skal sette inn støtet.

Selv om vi liker å tro det, så er ikke do-setet det ekleste stedet på et offentlig toalett. Ifølge Dr. Chuck Gerba, som er professor ved University of Arizona, er det faktisk vannkranen som er verst, skriver Greatist.com.

Noe av det første de som vasker hendene sine gjør, etter at de har spylt ned på do, er jo å vri på kranen. At bakteriene koser seg her, er dermed ganske logisk.

Så hva er løsningen? Vel, har toalettet automatisk vannkran og spyleknapp, er du trygg, men hvis ikke surrer du bare hånden inn i dopapir, eller bruker albuen.

TOPP OM KRANEN ER AUTOMATISK: For da slipper du å ta der tusen andre som nettopp har trykket på spyleknappen på do, har tatt. Foto: Cecilie Leganger
TOPP OM KRANEN ER AUTOMATISK: For da slipper du å ta der tusen andre som nettopp har trykket på spyleknappen på do, har tatt. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Prøv også å unngå å ta deg i ansiktet med hendene etter et dobesøk, for hver gang du tar deg på munnen eller på nesa frakter du bakterier og virus mellom ansiktet og hånden.

Se an såpedispenseren

Det sier seg selv at du må vaske hendene med såpe, men på et offentlig toalett holder det ikke med såpestykker som de du har hjemme på badet. Du vil helst ha såpe fra en skumsåpedispenser som pumper ut såpen rett i hånden, uten at du er i kontakt med den.

En ekstra bonus er det om dispenseren er en slik der de som fyller på med såpe når det er tomt, skifter ut hele enheten. På den måten er det ingen sjanse for smitteoverføring fra renholdspersonalets hender i såpefylleprosessen.

SER SÅPEDISPENSEREN SLIK UT?: Vel, da er det bare å vaske i vei, for denne modellen pomper ut såpen automatisk, uten at du trenger å ta på den, og når den er tom, monteres bare en ny enhet, slik at det blir minst mulig søl og sjanse for smitteøverføring. Foto: Cecilie Leganger
SER SÅPEDISPENSEREN SLIK UT?: Vel, da er det bare å vaske i vei, for denne modellen pomper ut såpen automatisk, uten at du trenger å ta på den, og når den er tom, monteres bare en ny enhet, slik at det blir minst mulig søl og sjanse for smitteøverføring. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Ifølge Greatist.com kan nemlig enkelte såpedispensere være bakteriebomber i seg selv, dersom såpepumpen ikke holdes tilstrekkelig ren. Er du i tvil? Ta en runde med antibac etter håndvasken.

Vasker du lenge nok?

En kjapp kattevask er ikke nok når du går på do utenfor husets fire vegger. Du skal gni hendene med såpe og vann, slik at det skummer godt, i minst 20 sekunder for å ta knekken på alle bakteriene.

Selv om du har det fryktelig travelt, er dette en god investering når vi vet at dårlig håndvask er årsaken til nesten 50 prosent av alle tilfeller der vi blir matforgiftet.

IKKE GLEM HÅNDFLATEN: Mange av oss glemmer å vaske den bakre delen av håndflaten når vi vasker hendene.  Foto: Per Ervland
IKKE GLEM HÅNDFLATEN: Mange av oss glemmer å vaske den bakre delen av håndflaten når vi vasker hendene. Foto: Per Ervland Vis mer

At du vasker hele håndflaten din, er også viktig. Husk også å skrubbe godt mellom fingrene og under neglene, når du først er i gang.

Som KK.no har skrevet tidligere, glemmer nemlig de fleste av oss å vaske nedre del av håndflaten, og slik blir dette ofte det mest bakteriefulle stedet på hele hånden.

PAPIR - ET GODT VALG: Ifølge nyere studier, er papir å foretrekke framfor en lufttørker. Foto: Cecilie Leganger
PAPIR - ET GODT VALG: Ifølge nyere studier, er papir å foretrekke framfor en lufttørker. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Tørk hendene riktig

Jo våtere du er på hendene, dess bedre trives bakteriene. Derfor er det viktig å tørke hendene godt etter et toalettbesøk. Men skal du bruke papir eller håndtørker med varmluft?

Hvis du kan velge, er papir det beste, ifølge en nyere studie ledet av forskere ved Queensland University i Brisbane Australia.

I studien kommer det frem at det gjenværende vannet blir fjernet mer effektivt fra hendene med håndklær eller papir, og er derfor mer hygienisk og man får lettere gnidd bort bakterier.

Styr unna håndtaket

Siden vi vet at så mange ikke vasker hendene sine på do, og går rett ut døra igjen, kan det være lurt å styre unna håndtaket på vei ut.  Hold i en serviett, eller bruk ermet på jakken når du åpner døra i stedet.

PÅ DØRHÅNDTAKET KRYR DET AV BAKTERIER: Ifølge en studie fra 2013 vasker kun fem prosent hendene sine godt nok etter besøk på offentlige toaletter, så da kan vi bare tenke oss hvordan det står til med dørhåndtaket - og det er på vei ut av do som er verst, selvfølgelig. Foto: Tone Ruud Engen
PÅ DØRHÅNDTAKET KRYR DET AV BAKTERIER: Ifølge en studie fra 2013 vasker kun fem prosent hendene sine godt nok etter besøk på offentlige toaletter, så da kan vi bare tenke oss hvordan det står til med dørhåndtaket - og det er på vei ut av do som er verst, selvfølgelig. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Slik vasker du «best»

Matportalen.no har Mattilsynet kommet med flere tips når det gjelder god håndhygiene.

• Håndvask skal foretas under tilstrekkelig rennende temperert vann.
• Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig forurensning fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Såpen skylles av med rennende vann. Husk også å skrubbegodt mellom fingrene og under neglene, når du først er i gang.
• Hendene tørkes deretter med engangshåndklær.
• Det er viktig å forbinde eller plastre sprekker eller sår i overflaten som kan gi grobunn for bakterievekst..

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer