Strekkmerker:

Det eneste som hjelper mot strekkmerker

Glem alle kjerringrådene, det er kun noen få ting som virkelig kan dempe dem.

STREKKMERKER: Trøst deg med at de blir mindre synlige med tiden og at de fleste av oss får dem. Er du veldig plaget, finnes det imidlertid et par ting du kan forsøke. Foto: NTB Scanpix
STREKKMERKER: Trøst deg med at de blir mindre synlige med tiden og at de fleste av oss får dem. Er du veldig plaget, finnes det imidlertid et par ting du kan forsøke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har opplevd å få rødaktige striper på brystene, magen, lårene og armene - også kjent som strekkmerker (striae distensae).

- Alle kan få strekkmerker, men noen faktorer øke sannsynligheten for å få dem, forklarer hudlege Michael Zangani til KK.no.

LES OGSÅ: 7 av 10 får strekkmerker

Seks faktorer

Zangani, som er overlege ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet og hudlege ved Akademikliniken, forteller at det særlig er seks faktorer som gjør at man kan få strekkmerker:

  • At du er kvinne
  • Har familiehistorie med strekkmerker
  • Har vært gravid
  • Er overvektig
  • Går raskt ned i vekt, for eksempel etter graviditet
  • Bruker kortikosteroider-medikamenter

- Strekkmerker skyldes oftest overstrekk av hudfibre. Sykdommer og medikamenter som påvirker hudens elastisitet kan også forårsake det, forteller Zangani.

Hudlege Ellen Slevolden i Oslo Hudlegeforening sier til KK.no at myten om at fuktighetskrem skal kunne gjøre at merkene forsvinner, ikke stemmer.

- Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at man kan fjerne strekkmerker 100 prosent. Vitamin A-syre kan forsøkes, for studier har vist at dette kan dempe utviklingen av strekkmerker, forteller hun.

LES OGSÅ: Den beste treningen mot cellulitter

STREKKMERKER PÅ MAGEN: Ifølge hudlegene KK.no har vært i kontakt med, er det kun vitamin A-syrekrem som kan hjelpe mot strekkmerker. Dette skal imidlertid ikke brukes mens du er gravid! Foto: NTB Scanpix
STREKKMERKER PÅ MAGEN: Ifølge hudlegene KK.no har vært i kontakt med, er det kun vitamin A-syrekrem som kan hjelpe mot strekkmerker. Dette skal imidlertid ikke brukes mens du er gravid! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vitamin A-syre og laserbehandling

Zangani deler oppfatningen om at vitamin A-syre ikke fjerner strekkmerkene helt, men at kremen kan bidra til at merkene blir mindre synlig.

- Noe forskning har vist at vitamin A-syrekrem kan forbedre strekkmerker dersom de er av en ferskere type, og fortsatt rød/rosa i fargen. Vitamin A-syre bidrar til å gjenoppbygge kollagen, noe som kan forbedre strekkmerker, forklarer han.

Vær imidlertid oppmerksom på at vitamin A-syre ikke må brukes av gravide.

Hudlege Slevolden understreker at arv har mye å si for utvikling av strekkmerker, det er altså ikke alltid det er så mye du kan gjøre for å forhindre at de dukker opp.

- Noen er rett og slett mer genetisk disponert enn andre til å utvikle strekkmerker, sier hun.

Er man veldig plaget av godt synlige strekkmerker, forteller Slevolden at man i tillegg til vitamin A-syre, kan forsøke laser. Det er imidlertid en kostbar behandling og det finnes lite dokumentasjon for at det virkelig hjelper.

- Det finnes ingen felles effektiv behandling for strekkmerker, men karlaser-metoden kan vurderes for røde arr. Denne behandlingen fører til avblekning, forteller hun.

I tillegg til i puberteten, er det ofte mens og etter at man har gått gravid at strekkmerkene kommer godt til syne.

Og det skyldes ikke kun den naturlige vektforandringen, det har også å gjøre med de hormonelle endringene.

LES OGSÅ: Får du kviser på ryggen?

Også vanlig hos menn

- Hormonforandringer under graviditet, som høy produksjon av østrogen og progesteron, kan føre til at det blir sprekker i huden som sees som blårøde streker, forteller Kirsten Jørgensen, leder i Den norske jordmorforeningen til KK.no.

Disse vil ofte blekne etter graviditeten, når hormonbalansen «normaliserer» seg igjen.

Mange gravide kvinner opplever ikke bare at strekkmerkene kommer til syne på magen, men også rundt brystene. Fødselslege og ammeekspert, Gro Nylander sier til KK.no at brystene kan doble - og også tredoble - sin vekt under svangerskapet.

- Muligens kan en god bh under graviditeten hjelpe litt, men jeg kjenner ingen vitenskapelige undersøkelser rundt dette, sier hun.

De vanligste stedene for strekkmerker er på innsiden av lårene, over baken, nedre del av ryggen og magen og øvre del av armene - og det er ikke bare jenter og kvinner som får strekkmerker.

Det er også svært vanlig hos menn.

- Det er spesielt vanlig hos menn som trener mye, og som driver med bodybuilding. Da er det snakk om ekstremtrening som kan gi overstrekk av fibrene i huden og dermed gi strekkmerker, men også her er dette arvelig betinget, foklarer Slevolden.

LES OGSÅ: Har cellulitter sammenheng med vekt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer