Egentlig kan vi si hvor lite som skal til - for det krever faktisk ikke store innsatsen fra din side.
Bare to spiseskjeer olivenolje daglig reduserer risikoen for å få hjertesykdommer med nesten 50 prosent.
LES OGSÅ: Derfor bør du ha olivenolje på badet
Det kommer frem i resultatene fra et 13 år langt forskningsprosjekt ved European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, basert dietten til 41.000 personer. Det er American Journal of Clinical Nutrition som har publisert artikkelen som viser til funnene.
Forskningsprosjektet skulle blant annet se om et kosthold med mye olivenlje var kreftforebyggende. Det fant de ingen bevis for, men de fant altså at olivenolje reduserer faren for hjerteproblemer i stedet.
Olivenolje og steking
Å få i seg to spiseskjeer olivenolje daglig er ikke særlig vanskelig. Du kan enten bruke olivenolje i salatdressingen, helle litt olivenolje over pastaen når den er ferdigkokt, slik at den ikke kleber seg, eller lage en hjemmelaget pizza og ha en god olivenolje med urtesmak eller chilismak oppå før servering. Sjekk forresten oppskriften på Gwyneth Paltrrows sunne og gode pizza her.Du kan også bruke olivenolje til steking, men da skal du ikke ha høy temperatur. Det ødelegger oljens gode egenskaper. For lett surring/bruning fungerer olivenolje, ellers bør du bruke andre oljer som tåler høyere temperaturer bedre. Sjekk hvilke oljer som skal brukes til hva i denne artikkelen.
Middelhavskost spiller inn
Forskerne bak denne studien understreker at olivenoljebruken til forsøkspersonene var del av en middelhavsdiett, noe som betyr at det også står grønnsaker og fisk på menyen. De gjør oppmerksom på at dette spiller inn på resultatene.