Forhold

- Det er faktisk ikke kjærlighet!

Enhver romantiker bør lese dette - eller kanskje ikke.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
På så lite som tre minutter bestemmer folk hva slags forhold de vil kunne ha til et nytt bekjentskap, ifølge forskere fra Ohio State University. Kanskje er det ikke så rart at vi også har anerkjent uttrykket kjærlighet ved første blikk som noe som skjer med enkelte av oss, det at man kan stå i et rom, møte blikket til en fremmed og opplever at «this is it».

- Vel, glem det, råder Gordon Livingston som er psykiater og samlivsekspert i sin nye bok: How to love.

 • Gjør det her
 • Kyss som stjernene

 • Forelsk deg nå

 • En myte

  Ikke bare insisterer han på at denne myten – ja, han velger å kalle det en myte, ikke bare er usann, men den er også skyld i en rekke ulykkelige forhold og ekteskap.

  - Det er tankeløst å tro at man har funnet «den ene» etter å ha fått øyekontakt med en tilfeldig person på bussen, eller på kaffebaren. Det er komplett umulig å vite noe slikt før man virkelig kjenner vedkommende, sier han til avisen Sydney Morning Herald.

  Psykiateren og samlivseksperten tror mange forveksler kjærlighet med tiltrekning, noe han mener samfunnet må ta sin del av skylden for.

  - Vi kjenner automatisk en dragning mot de personene som samfunnet anser som vakre, og det helt instinktivt, men disse har ikke automatisk de indre kvalitetene som utgjør grunnstenene i et tilfredsstillende ekteskap, sier Livingston og sikter til snillhet/godhet, optmisime, mot, lojalitet, toleranse, fleksibilitet, humor, ærlighet og intelligens.
 • Slik får du et drømmeforhold

 • Slik bevarer du kjærligheten

 • Slik holder du forholdet hett


 • Velg riktig først

  Det handler aikke om å lære seg å leve med forskjeller og så videre, men om å velge den rette partneren i utgangspunktet, mener Livingston.

  - Det er der tradisjonell ekteskapsrådgivning bommer, hevder forfatteren i boken sin – da overser man et viktig poeng, sier han.

  Han tror problemet oftere er at man valgte galt i utgangspunktet.

  - Folk kan endre seg, men vår «grunnpersonlighet» forblir relativt stabil over tid så den vi er når vi er tjue år gammel er veldig lik den personen vi er når vi er når vi er femti år, men da har vi kanskje gjort et katastrofalt valg allerede, forklarer psykiateren.

  Han skulle derfor ønske at tenåringer lærte om kjærligheten og det å finne den rette partneren tidlig på skolen, det kunne kanskje forhindret mange skilsmisser, tror Livingston.

  - Å falle for noen er så mye dypere enn å være tiltrukket av noen - det er så mye mer enn en kjemisk reaksjon, konkluderer Livingston.


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer