- Vel, glem det, råder Gordon Livingston som er psykiater og samlivsekspert i sin nye bok: How to love.
En myte
Ikke bare insisterer han på at denne myten – ja, han velger å kalle det en myte, ikke bare er usann, men den er også skyld i en rekke ulykkelige forhold og ekteskap.- Det er tankeløst å tro at man har funnet «den ene» etter å ha fått øyekontakt med en tilfeldig person på bussen, eller på kaffebaren. Det er komplett umulig å vite noe slikt før man virkelig kjenner vedkommende, sier han til avisen Sydney Morning Herald.
Psykiateren og samlivseksperten tror mange forveksler kjærlighet med tiltrekning, noe han mener samfunnet må ta sin del av skylden for.
- Vi kjenner automatisk en dragning mot de personene som samfunnet anser som vakre, og det helt instinktivt, men disse har ikke automatisk de indre kvalitetene som utgjør grunnstenene i et tilfredsstillende ekteskap, sier Livingston og sikter til snillhet/godhet, optmisime, mot, lojalitet, toleranse, fleksibilitet, humor, ærlighet og intelligens.
Velg riktig først
Det handler aikke om å lære seg å leve med forskjeller og så videre, men om å velge den rette partneren i utgangspunktet, mener Livingston.- Det er der tradisjonell ekteskapsrådgivning bommer, hevder forfatteren i boken sin – da overser man et viktig poeng, sier han.
Han tror problemet oftere er at man valgte galt i utgangspunktet.
- Folk kan endre seg, men vår «grunnpersonlighet» forblir relativt stabil over tid så den vi er når vi er tjue år gammel er veldig lik den personen vi er når vi er når vi er femti år, men da har vi kanskje gjort et katastrofalt valg allerede, forklarer psykiateren.
Han skulle derfor ønske at tenåringer lærte om kjærligheten og det å finne den rette partneren tidlig på skolen, det kunne kanskje forhindret mange skilsmisser, tror Livingston.
- Å falle for noen er så mye dypere enn å være tiltrukket av noen - det er så mye mer enn en kjemisk reaksjon, konkluderer Livingston.