Sosiale Behov

- Det er faktisk ikke sunt å alltid være to i et forhold

Har du og kjæresten veldig forskjellige sosiale behov? Det bør tas på alvor, ifølge ekspertene.

SUNT Å VÆRE ALENE: Når du får vært litt alene, får du kjenne ordentlig på hvem du er. Dessuten har forholdet godt av at dere får savnet hverandre litt.  Foto: Shutterstock / Julia Luzgareva
SUNT Å VÆRE ALENE: Når du får vært litt alene, får du kjenne ordentlig på hvem du er. Dessuten har forholdet godt av at dere får savnet hverandre litt. Foto: Shutterstock / Julia Luzgareva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inviterer kjæresten din stadig med seg alle vennene deres når du vil finne på noe med ham, eller føler du han ofte dropper deg til fordel for «gutta»? Eller er det kanskje sjeldent rom for at du kan dra på venninnetur? Da er det på tide med en liten prat og inngåelse av noen kompromisser. 

Svært forskjellige sosiale behov i et forhold kan nemlig være årsak til samlivsbrudd om vi ikke tar dem på alvor, forteller Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. Disse behovene er det nemlig viktig at dere får dekket.

- Ja, absolutt. Men kanskje er det de færreste som gjør det i forelskelsens rus? Det er i alle fall ikke uvanlig at man er forskjellige på det punktet. Kanskje er den ene mer ekstrovert og den andre mer introvert, begge er sosiale, men på hver sin måte.

- Slik jeg ser det som parterapeut er kompromiss en forutsetning for forholdets eksistens. I alle fall om du ønsker et romantisk og vitalt forhold, sier hun. 

LES OGSÅ: Derfor kan han bli sittende på do i all evighet

Sett av fast tid til egentid

Her er det imidlertid viktig å skille mellom sosiale behov når forholdet skranter, og når det er bra og du er lykkelig. Når det går litt nedover er det ikke uvanlig å reagere med å flykte ut på byen, til venninner og på jenteturer, men hvilke behov kjenner du og han på når dere ellers har det bra? Må du ut og farte mens han helst er hjemme?  

- Noen løser det med å ha en veldig intens jobb, som er sosial og hvor du har mange baller i luften. For en del par der en ikke finner en balanse anbefaler jeg ofte paret selv å lete etter løsninger og kompromisser. Et godt alternativ er å sette av fast tid til egentid, akkurat som vi setter av tid både til parforholdet, familie og venner, sier Søyland.

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg 

Viktig å ikke ta behovet for egentid personlig

Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og skriver om par- og familieliv på Trinehuseby.no. Hun mener i likhet med Søyland at det nok ikke er altfor vanlig å tenke gjennom forskjeller i hvordan man er sosialt når man er forelsket. Dessuten er det ikke alltid disse forskjellene kommer til syne i starten av en forelskelse, og dermed er det heller ikke noe tema. 

- Jeg tror det hadde vært lurt å ta stilling til dette når man går inn i et forhold, men det tror jeg ikke mange gjør, noe som er forståelig. Når du er forelsket, er det følelsene som regjerer og rasjonelle vurderinger er satt til side. I tillegg er det jo sånn at i starten av et forhold har begge gjerne lyst til å være mye sammen, enten det er dere to alene, eller dere to sammen med andre. 

Det kan være vanskelig å forstå den andres behov om dere er veldig forskjellige. Hvorfor vil han ikke være like mye sammen med deg som du vil være med ham? Det trenger slettes ikke bety at han ikke er like glad i deg. Det handler bare om at han har noen grunnleggende behov som ikke ikke er helt like dine, og de gjelder det da at dere er klar over. 

- Når denne tryggheten er på plass, trenger ikke den andres behov for alenetid, å være en trussel, påpeker Huseby. 

- Klart det er sunt med egentid. Kunsten er å finne en balanse mellom egentid og kjærestetid som begge er fornøyd med, sier Søyland og legger til: 

- Da er det i alle fall viktig å være ærlige på sine behov. Noen ønsker – og trenger – veldig tette bånd til kjæresten – gjerne på bekostning av andre relasjoner. Slike personer kan finne det vanskelig å kompromisse. Og noen tar det som at parforholdet ikke er så spennende for kjæresten når andre ting prioriteres. Dersom dere har det bra sammen vil det ofte virke motsatt. Det vil kunne gjøre at du blir hakket mer fornøyd med både kjæresten og parforholdet. Vårt sosiale behov er ulikt, men det er desto viktigere at det tas på alvor. 

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen 

SUNT Å VÆRE ALENE: Når du får vært litt alene, får du kjenne ordentlig på hvem du er. Dessuten har forholdet godt av at dere får savnet hverandre litt.  Foto: Shutterstock / progressman
SUNT Å VÆRE ALENE: Når du får vært litt alene, får du kjenne ordentlig på hvem du er. Dessuten har forholdet godt av at dere får savnet hverandre litt. Foto: Shutterstock / progressman Vis mer

Ikke sunt å alltid være to

Om du er av typen som egentlig aldri kjenner på behovet for å være helt alene, bare deg, mens han til stadighet trenger at du skygger banen litt, kan det skape problemer for dere, forteller samlivsterapeuten.

Men det kan finnes løsninger, bare dere jobber sammen, og dere prøver å finne dem på et tidlig tidspunkt, før det blir til noe verdt å krangle om.

- Dersom man har grunnleggende ulike behov finnes ingen optimale løsninger her. Egentid kan være så mangt, noen løser det med at mannen får X-antall tid til å jobbe med et familieprosjekt, som for eksempel å bygge en hytte. Han får alenetid og holde på med noe som gir han mening og energi, og både paret og familien får en gevinst, sier Søyland. 

Faktisk kan det hende det ikke er så dumt å lære litt av ham, og utnytte den tiden selv også. Å aldri få tid alene er rett og slett ikke sunt, ifølge Huseby. 

- Det er ikke sunt å alltid være to, det er sunt å ha tid fra hverandre. Blant annet for å bli minnet på og bli kjent med den du er helt på egenhånd. Det handler om identitet.

Det er dessuten bra for dere som par å få en pause. Ved å få muligheten til å savne hverandre, blir dere også oppmerksom på hva dere setter pris på ved hverandre og i forholdet. Etter å ha vært alene eller sammen med andre enn kjæresten kommer du hjem med nye impulser, og du kan være en mer engasjert og inspirerende partner. 

- Hvis man er borte fra hverandre over litt tid, får man muligheten til å savne hverandre, noe som også er viktig. Sørg for å savne hverandre, fortsetter Huseby. 

LES OGSÅ: Kvinner får oftere følelser etter sex enn menn

Spill på lag, og finn løsninger som fungerer for begge

Hun har noen tips til dere som merker at dere har ganske forskjellige sosiale behov, for dette er noe som kan skape konflikt. Spill på lag, og prøv å forstå den andre. 

- Det kan være en utfordring å finne den perfekte balansen for hvert enkelt par, men jeg tror det er mulig. Tre ting blir viktige i denne prosessen:

  • At det ikke blir en maktkamp der begge haler og drar i hver sin ende, for å få ting mest mulig slik man ønsker selv.
  • At man starter med å få ordentlig tak i, og forstå den andres behov, se «Forstå hverandre bedre».
  • At man faktisk klarer å kutte ned på andre ting, så både alenetid og kjærestetid får høy prioritet. Det kan være å trene litt mindre, å ha barnevakt litt mer, at ikke alt er på stell hjemme, å gå glipp av et foreldremøte og at man blir flinkere til å sette grenser for seg selv og sier «nei» når man blir forespurt om noe.

- Jeg tror at mange par kan finne ut av dette. Det viktigste er at begge er trygge på den andre, og at ingen låser seg helt når man skal lete etter løsninger, avslutter Huseby. 

LES OGSÅ: Vurderer du et åpent forhold? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer