Nøtter

Det er ikke alle yoghurtnøtter som har yoghurttrekk

Men de er likevel sunnere enn sjokolade og mye annen snacks, ifølge eksperten.

IKKE SÅ SUNT SOM DU TROR: Yoghurtnøtter inneholder riktignok nøtter, som er sunt i mindre mengder. Men yoghurtcoatingen/trekket kan ofte inneholde store mengder sukker og fett.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
IKKE SÅ SUNT SOM DU TROR: Yoghurtnøtter inneholder riktignok nøtter, som er sunt i mindre mengder. Men yoghurtcoatingen/trekket kan ofte inneholde store mengder sukker og fett. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Yoghurtnøtter har blitt en stadig mer ettertraktet snacks her til lands, og i tillegg til dagligvarekjeder, bensinstasjoner og kiosker, har også flere kinoer begynt å selge slike yoghurtdekkede nøtter (og tørket frukt) i løsvekt eller poser.

Høyt energiinnhold i nøtter

Dersom du er en av dem som spiser yoghurtnøtter i tro om at det er mye «sunnere» enn en del av den andre godisen du finner i butikkhyllene, bør du tro om igjen.

Nøtter er riktignok bra for helsa, og inneholder sunne fettstoffer, men det er ikke særlig gunstig å spise mer enn én håndfull om dagen, da de er proppfulle av energi.

- Nøtter er svært energirike og inneholder mellom 500 og 700 kalorier per 100 gram, har Henriette Walaas Lindvig, som er klinisk ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Lommelegen.no, tidligere uttalt til KK.no:

- Selv om de inneholder mye umettet og således sunt fett (og derfor i uristet og usaltet form anbefales som et godt snacksvalg) er det lurt å begrense det daglige inntaket av nøtter.

LES OGSÅ: Her er de sunneste nøttene

IKKE SPIS FOR MYE: Næringssammensetningen i yoghurtnøtter er ofte bedre enn i for eksempel sjokolade, men du bør likevel ikke spise for mye, da nøttene har høyt energiinnhold.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
IKKE SPIS FOR MYE: Næringssammensetningen i yoghurtnøtter er ofte bedre enn i for eksempel sjokolade, men du bør likevel ikke spise for mye, da nøttene har høyt energiinnhold. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Hva er i yoghurttrekket?

Som om ikke det var deprimerende nok, så er som oftest yoghurttrekket som befinner seg utenpå disse nøttene fullt av sukker, som hverken er bra for helse eller vekt.

- Yoghurtnøtter fremstår antakelig som sunt fordi yoghurt ansees som sunnere enn sjokolade eller andre «coatinger» av nøtter. Men, det er ikke alle yoghurtnøtter som faktisk har yoghurttrekk, har Walaas Lindvig forklart:

- Ofte er «yoghurten» satt sammen av rør- og/eller melkesukker, melke- og/eller kakaofett, melkepulver, andre konserveringsmidler, palmeolje eller lignende fett, samt yoghurtaroma. Noen er også tilsatt sitron- eller eplesyre slik at man skal få den friske yoghurtopplevelsen av å spise yoghurtnøttene.


LES OGSÅ: Bytt ut potetgullet med dette

- Ikke mager snop

Også kostholdsekspert Jeanette Roede har frarådet et stort inntak av yoghurtnøtter.

- Yoghurtnøtter er ikke akkurat mager snop. De består av sukker, ulike ristede nøtter, vegetabilsk olje, yoghurtpulver, melkepulver og så videre. Tall fra Den Lille Nøttefabrikken viser at per 100 gram er det 553 kcal (35,5 g fett), har hun tidligere uttalt.

Spiser du yoghurtnøtter ofte, får du altså ikke bare i deg fettet fra nøttene, men du får også i deg mer fett og ekstra mye sukker fra coatingen.

- Nøttene utgjør mellom 30-50 prosent av innholdet i yoghurtnøtter. Når man spiser yoghurtnøtter vil de fortsatt inneholde mye energi, og det kan faktisk være mindre helsemessig gunstig å spise yoghurtnøtter enn bare nøtter. Istedenfor umettet fett inntar man sukker og mettet fett, har Walaas Lindvig fortalt.

LES OGSÅ: Velg sjokolade med frukt og nøtter

Bedre næringsssammensetning

Selv om yoghurtnøtter ikke er det beste å spise, sånn næring- og vektmessig, trenger du ikke kutte ut snacksen helt.

Ifølge Walaas Lindvig er det nemlig sunnere enn en del andre ting.

- Næringssammensetningen i yoghurtnøtter er totalt sett bedre enn sammensetningen i for eksempel sjokolade eller annen snacks, som til sammenlikning inneholder mye mindre umettet fett på bekostning av mettet fett og sukker, har hun sagt:

- Mitt råd er derfor; velg gjerne yoghurtnøtter fremfor annet snacks, men det beste er å velge usaltede nøtter uten «coating». Uansett hva som velges er imidlertid disse matvarene energirike og bør inntas i små mengder.

LES OGSÅ: Ikke la nøtteskålen stå fremme

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer