Influensa

Det er ikke mannfolka som er verst

Lei av sykdomsklagingen til typen? Da bør du lese dette.

KJENNER DU IGJEN DETTE? Det er en kjent sak at mannfolkene gjerne blir dødssyke hvis de først blir rammet av influensa, men det kan se ut til at dette bare er en myte. Foto: colourbox.com
KJENNER DU IGJEN DETTE? Det er en kjent sak at mannfolkene gjerne blir dødssyke hvis de først blir rammet av influensa, men det kan se ut til at dette bare er en myte. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De aller fleste har opplevd å komme hjem til en kjæreste eller ektemann som ligger «dødssyk» i senga, og ikke er i stand til å gjøre noe som helst. Bedre kjent som den typiske «man flu».For det er en kjent sak at mange menn føler og oppfører seg som om de er «døden nær» når de blir forkjølet eller får influensa. Det ser imidlertid ut til at dette kan være en slags myte. Faktisk hevder forskere at det er kvinnene som er verstinger når det gjelder sykdom, skriver Daily Mail.LES OGSÅ: Sliter du med såre og slitne PC-øyne?

Kvinner er lenger borte fra jobb

Synes du gutta klager mer over sykdom?

Tall viser at de fleste menn faktisk er borte fra jobb en del kortere enn det kvinner er når de blir syke. Statistikk (hentet fra Australia) viser blant annet at kvinner med influensa i gjennomsnitt er borte fra jobb i tre dager, mens mannfolkene i gjennomsnitt er borte i 2,8 dager når hosten og feberen dukker opp. En studie utført ved London School of Hygiene and Tropical Medicine (Les mer om studien her!) underbygger disse tallene.– Mange mener at menn klager mye mer når de blir syke, men denne studien viser at det faktisk ikke stemmer, sier Dr. Alma Adler, som utførte undersøkelsen. – Det finnes ingen bevis vi vet om som viser at influensaviruset rammer kvinner på en annen måte enn menn, sier Adler.Forskerne hevder derfor at det er kvinnene som klager mest når de blir syke, og at mannfolkene faktisk holder litt igjen. LES OGSÅ: Slik kutter du diabetes-risikoen

Føler seg mer syke enn menn

I studien samlet Adler informasjon fra 5000 deltakere, der de måtte rapportere alle former for symptomer, i tillegg til at de måtte rangere helsen på en skala fra 1 til 100.Selv om gjennomsnittet blant de friske deltakerne var omtrent likt med et resultat på 90, viste tallene at kvinnene kom relativt lavere enn mannfolkene blant de som hadde symtomer på influensa. Mannfolkene som mente at de var blitt syke hadde et resultat på 60, mens kvinnene i gjennomsnitt lå på 50. Blant de som var blitt forkjølet i undersøkelsen, var det ganske jevnt blant kjønnene med et resultat på 75.LES OGSÅ: Nesepilling kan være bra for deg

Blitt syk? Slik blir du frisk i en fei

Hvis du er en av dem som ligger hjemme med rennende nese og og et hode fullt av bomull, finnes det råd. KK.no har tidligere kommet med tips som får deg på beina litt raskere. Sjekk dem ut her:
 • Ta influensamedisin. Dersom du merker at influensaen har rammet, kan du være snarrådig og gå til legen for å få resept for influensamedisin. Det må imidlertid skje innen de første 48 timene etter at viruset har slått til, ellers er det ingen vits.
 • Hold deg i sengen. Ikke dra på jobb hvis du har influensa. Ikke bare vil det gjøre at viruset får enda bedre tak, men du utsetter kollegaer for smitte. Det smarteste er å holde seg under dyna og sove mye. Dette er faktisk det viktigste rådet som er mest effektivt i forhold til å bli frisk raskt. Så rigg deg til med en god bok eller yndlingsserien på dvd og ta det helt piano.
 • Drikk mye væske. Feber dehydrerer kroppen, så vær nøye med å drikke masse når du har influensa. Det hjelper immunforsvaret å bekjempe influensaen. Har du vond hals, er ingefærte med honning og sitron fint, for det lindrer.
 • Ikke svett ut feberen. Det stemmer ikke at man bør kle på seg masse om man er svett og har feber. Du skal ikke bli kald, men trenger ikke pakke deg inn så du omtrent får heteslag. Hvis feberen plager deg, kan du ta febernedsettende smertestillende som paracetamol.
 • Spis sterk mat. Hvitløk og chili kan lette et tett hode og rense opp i luftveiene, så få gjerne i deg litt av dette. Generelt sett skal du spise godt når du er syk, og få i deg sunn og næringsrik mat som gir energi til å bekjempe influensaen. Har du vondt i halsen og vanskelig for å svelge, er supper og juicer bra. Se hvordan du gjør posesuppa sunn på 1-2-3- her
 • LES OGSÅ: Derfor bør du holde deg hjemme

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer