Pigmentflekker

Det er nå du bør behandle pigmenflekkene

Det lønner seg om vinteren.

FLEKKER: Pigmentflekker er et vanlig skjønnhetsproblem, og det vil som regel forekomme hyppigere med alderen. Foto: Angela Hampton Picture Library / Alamy/All Over Press
FLEKKER: Pigmentflekker er et vanlig skjønnhetsproblem, og det vil som regel forekomme hyppigere med alderen. Foto: Angela Hampton Picture Library / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En helt plettfri hud er noe vi alle drømmer om, men som svært få av oss har. 

Noen sliter kanskje med store porer, mens andre plages av kviser og sorte prikker. Et annet vanlig skjønnhetsproblem er pigmentflekkene.

Hvor mange, og hvor tydelige flekker det er snakk om, kan variere fra person til person. Men uansett hvor plaget du er, kan vi alle være enige om at dette er noe vi gjerne skulle vært kvitt.

Men hva er egentlig pigmentflekker?

LES OGSÅ: Virker behandlinger mot rynker?

Sola er synderen

Mange tror kanskje at dette er de hvite flekkene som kan oppstå på huden etter soling, - siden dette tross alt er en endring i pigmentene, men det er ikke dette som er pigmentflekker. Pigmentflekker er nemlig ikke lyse, men mørkere enn din vanlige hudtone.

FØR OG ETTER: Det går an å fjerne sjenerende pimentflekker, men det lønner seg å holde seg unna sola en stund etterpå. Foto: Phasin Sudjai / Alamy/All Over Press
FØR OG ETTER: Det går an å fjerne sjenerende pimentflekker, men det lønner seg å holde seg unna sola en stund etterpå. Foto: Phasin Sudjai / Alamy/All Over Press Vis mer

Det er forskjellige former for pigmentflekker. Alderdomsflekker, også kalt leverflekker, er en vanlig type, og oppstår ofte på grunn av overeksponering for sol. 

Det ultrafiolette sollyset påvirker pigmentcellene i huden, slik at de flekkvis produserer mer av fargestoffet melanin, skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider.

– Det er hovedsakelig ufornuftig soling, og mye soleksponering som forårsaker pigmentflekker. De melder seg fort fra 30-årsalderen, og er gjerne litt brunaktige flekker som kan gjøre at man ser litt skitten ut, sier hudterapeut ved Oslo Hudpleieklinikk på Majorstuen, May-Britt Morad, til KK.no.

Dette er altså flekker som vil oppstå hos de fleste av oss etter hvert som vi blir eldre. Men noe kan også være hormonell pigmentering som oppstår for eksempel under svangerskapet, eller ved p-pillebruk. Men dette er en annen type flekker.

Pigmentflekker kan også oppstå der du har en skade i huden, som for eksempel etter kviser.

LES OGSÅ: Sliter du med arr etter kviser?

Nå er perfekt tid for behandling

Det finnes mange tips og triks til hvordan du kan sminke vekk pigmentflekkene, slik at de i det minste ikke synes så godt. For eksempel ved å bruke en god concealer med mye pigmenter slik at den har høy dekkevne.

Det finnes også råd til hvordan du kan fjerne, eller i det minste redusere pigmentflekkene. Men siden det finnes ulike typer pigmentering, og vi alle har ulike hudtyper, er det ikke bare hokus-pokus. Det er viktig å finne en behandling som passer nettopp deg.

BEHANDLING: Det finnes behandlinger som kan fjerne eller redusere pigmentflekker. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press
BEHANDLING: Det finnes behandlinger som kan fjerne eller redusere pigmentflekker. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press Vis mer

– Det kan behandles på flere ulike måter. Laser er mye brukt, eller man kan bruke produkter som inneholder en syre. Hvilken behandling du trenger avhenger av hudtypen.

Derfor er det viktig å ta en konsultasjon for å få behandlingen skreddersydd. Å kvitte seg med pigmentflekker er ikke gjort på et blunk, dette kan ta tid. Men høsten og vinteren er det perfekte tidspunktet å starte behandlingen på.

– Det ligger litt i kortene at du etter en slik behandling ikke bør utsette deg for det som skapte problemet i utgangspunktet – nemlig sol. I mørketiden eksponeres vi ikke for så mye sollys, så dette er et godt tidspunkt, forklarer Morad. 

LES OGSÅ: Disse behandlingene bør du gjøre nå

IKKE PLUKK: Arr etter kviser kan få en mørkere pigmentering enn resten av huden din. Særlig dersom du ikke er nøye med solkremen. Foto: Kumar Sriskandan / Alamy/All Over Press
IKKE PLUKK: Arr etter kviser kan få en mørkere pigmentering enn resten av huden din. Særlig dersom du ikke er nøye med solkremen. Foto: Kumar Sriskandan / Alamy/All Over Press Vis mer

Slik forebygger du

Selv om det føles godt å kjenne solen på huden, er det også den som kan forårsake mest skader. Og vi skandinaver er svært glad i å slikke sol.

– Tar du en scanning av huden kan man raskt se hvilke solskader som ligger under der. Dessverre er det slik at du må velge om du vil ha en ren og pen hud, eller en brun hud. Det er vanskelig å få begge deler.

Det er langt enklere å forebygge utviklingen av pigmentflekker, enn det er å fjerne dem. Og en av de beste måtene å gjøre det på er ved å bruke solfaktor. Også på vinteren – selv på overskyede dager er det UV-stråler. 

– Det finnes en rekke produkter som kan virke forebyggende, og først og fremst bør du begynne å bruke en dagkrem med solfaktor, hele året. Da er du alltid forberedt. Produkter med antioksidanter kan også forebygge, sier hun.

Gode renserutiner er også viktig for en fin hud, dette innebærer at du renser huden morgen og kveld. Men du gjør også lurt i å eksfoliere huden i blant. Dette kan nemlig være med på å forebygge at nye pigmentflekker oppstår.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer