Julemat

Det er nå du bør kjøpe ribba

Og eksperten anbefaler at du kjøper den fryst.

JULEHANDEL: Julekvelden kommer jo alltid som en overraskelse på kjerringa sies det, så hvorfor ikke unngå litt av julestresset ved å være litt tidligere ute i år? Foto: Viktor Cap / Alamy/All Over Press
JULEHANDEL: Julekvelden kommer jo alltid som en overraskelse på kjerringa sies det, så hvorfor ikke unngå litt av julestresset ved å være litt tidligere ute i år? Foto: Viktor Cap / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julen nærmer seg med stormskritt, og før vi vet ordet av det står vi inntullet i julepynt med stress opp til ørene, og panikk over alt vi må rekke å få gjort.

Og hvert år lover vi oss selv at til neste år, da skal vi starte tidligere.

Så hvorfor ikke følge ditt eget råd? Nå er nemlig en god tid å starte med litt forberedelser.

Dette betyr ikke at du må hente frem julepynten med det samme, men det er et par andre ting som kan være greit å få ut av verden i løpet av november.

For eksempel kan dette være en fin tid å handle inn hovedingrediensene til den store julemiddagen.

LES OGSÅ: Julepynten du lager selv

På vei inn i butikkhyllene

– Julematen er på full fart inn i butikkene nå. Julebaksten er allerede på plass, mens ferskvarene kommer litt etter hvert, sier kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen ASA, Ingrid Solberg Gundersen, til KK.no.

Hun påpeker likevel at de ikke oppfordrer kundene til å skynde seg med å handle inn julematen, da alle butikkene vil ta inn varer etter etterspørselen.

Det er altså ingen stor grunn til å bekymre seg for at det skal bli tomt for ribbe og pinnekjøtt i butikkene.

LES OGSÅ: Middag for hele uken til under 600 kroner

FYLLES OPP: Julematen er på god vei inn i butikkhyllene, og stadig mer vil komme i løpet av november. Foto: Stine Helén Tunstrøm
FYLLES OPP: Julematen er på god vei inn i butikkhyllene, og stadig mer vil komme i løpet av november. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Men dersom du ønsker spesielle produkter til spesielle priser kan det være lurt å følge litt med.

– Vi har jo både lavpriskjeder og større supermarkeder, og hver enkelt kjede styrer selv utsalgsprisen. Og pris påvirker jo både etterspørsel og konkurranse i markedet, sier hun.

Kjøp fryst ribbe nå

Ifølge Bjørn Tore Teigen, matrådgiver hos Opplysningskontoret for egg og kjøtt (MatPrat) er det ingen grunn til panikk med å handle ribbe, pinnekjøtt og kalkun nå, men når det er sagt påpeker han at det heller ikke er noen grunn til å vente til 24. desember.

– Prisene varierer fra butikk til butikk, men alle kommer til å ha tilbud og nok varer frem til jul. Både ribbe, kalkun og pinnekjøtt skal det være mulig å få kjøpt helt til det siste, men noen merkevarer/leverandører kan bli utsolgt. Så skal man ha en spesiell leverandør så bør man kjøpe varen når man får tak i den, forteller han til KK.no.

Også når det gjelder holdbarhet er det ingen problemer med å kjøpe julematen nå, så fremst du kjøper fryst, eller du fryser det ned selv. Og faktisk anbefaler han heller frossen ribbe framfor fersk.

– Det er ikke særlig forskjell på fryst ribbe og fersk. Men kjøper man en fersk ribbe og fryser den så bedrer det ikke kvaliteten, og jeg vil heller anbefale å kjøpe den fryst.

LES OGSÅ: Slik blir ribbemåltidet sunnere

VELG FRYST: Fersk ribbe er som regel bare holdbar i cirka en uke, det kan derfor lønne seg å velge frossen ribbe dersom du kjøper den i god tid før jul. Foto: All over press
VELG FRYST: Fersk ribbe er som regel bare holdbar i cirka en uke, det kan derfor lønne seg å velge frossen ribbe dersom du kjøper den i god tid før jul. Foto: All over press Vis mer

Flere fordeler med fryst ribbe

– Grunnen til at vi kan anbefale å kjøpe den fryst, er at den fryses ned rett etter skjæring og får en meget rask og god innfrysning. Dette gjør at ribba beholder kvaliteten når den blir tint opp før salting og pepring.

Det er særlig dersom du ønsker å kjøpe ribba før 19. desember at du bør kjøpe den fryst. Fersk ribbe har nemlig holdbarhet på cirka en uke, og er den ferske ribba vakuumpakket holder den noe lengre.  Frossen ribbe kan derimot holde seg fin i fryseren i rundt tre måneder.

– Så hvis du ønsker å kjøpe fersk ribbe vær sikker på å kjøpe en ribbe som har holdbarhet til den dagen den skal spises. Se på siste forbruksdag på pakken, den bør helst holde noen dager etter du har tenkt å bruke den, forklarer han.

Ifølge Teigen kan det også være smart med frossen ribbe hvis du har planer om å feire jul andre steder enn hjemme. Skal dere for eksempel kjøre på hytta vil en frossen ribbe tåle den varme bilturen bedre enn en fersk ribbe.

LES OGSÅ: Kjør på med kål til julemiddagen

LAM: Ønsker man pinnekjøtt fra en liten produsent så bør man kjøpe det når man finner det, og ikke vente. Enkelte populære produkter kan fort bli utsolgt. Foto: Ilan Amihai / Alamy/All Over Press
LAM: Ønsker man pinnekjøtt fra en liten produsent så bør man kjøpe det når man finner det, og ikke vente. Enkelte populære produkter kan fort bli utsolgt. Foto: Ilan Amihai / Alamy/All Over Press Vis mer

Noen typer forsvinner fort

Når det gjelder pinnekjøtt har du derimot litt mer slingringsmonn. Siden dette er tørket kjøtt holder det seg derfor godt, og det trenger ikke kjøling og kan også oppbevares i flere måneder.

– Kjøp det pinnekjøttet man ønsker fra den leverandøren, eller distriktet man ønsker. Her er det mange varianter å velge mellom. Og det er også variasjon på røkt og urøkt, så her er det smaken man foretrekker som styrer kjøpet, sier matrådgiveren.

Men enkelte typer pinnekjøtt fra spesielle produsenter er ekstra populære, eller kommer i et mindre antall til butikkene. Er du ute etter noen av disse kan det lønne seg å være tidlig ute.

– Ønsker man pinnekjøtt fra en liten produsent så bør man kjøpe det når man finner det, da får man god holdbarhet på produktet. I tillegg er også produksjonstiden lang, så enkelte spesialproduktene eller fra spesielle produsenter kan det bli utsolgt.   

LES OGSÅ: Det beste valget fra frysedisken

Husk å tine i god tid

Er det kalkun som står på julaftens middagsmeny er det ikke riktig så mange valg du behøver å forholde deg til. Kalkun blir jo i all hovedsak solgt fryst, så den kan kjøpes når det passer deg.

Det er likevel lurt å huske på at en kalkun krever at du har stor plass i fryseren, så om du skal kjøpe den tidlig bør du beregne hvor mye plass du har. Og Teigen minner om at både kalkun og ribbe trenger tid på å tine riktig – nemlig i kjøleskapet.

TAR PLASS: Kalkun selges som regel i fryst tilstand og krever at du har stor plass i fryseren. Foto: REX/Woman's Weekly/All Over Press
TAR PLASS: Kalkun selges som regel i fryst tilstand og krever at du har stor plass i fryseren. Foto: REX/Woman's Weekly/All Over Press Vis mer

– Det kan ta opptil tre til fire dager å tine en kalkun i kjøleskap, mens det tar to dager å tine en ribbe i kjøleskap. Men siden ribba også bør saltes/pepres i minst et døgn, bør den tas ut av fryseren 3 dager før den skal brukes.

Når det gjelder pinnekjøtt må det vannes ut før det dampes, og MatPrat anbefaler her at du bruker «Østlandsmetoden» med 30-3. Som betyr 30 timer utvanning og minst 3 timer damping.

– Her er det regionale forskjeller, og det kan være at de fra Vestlandet anbefaler en utvanningstid på 12 timer, med noe saltere pinnekjøtt som resultat. Men dette er regionale vaner, forteller han.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer