Sukkeravhengig

Det er nå du legger på deg

Her er de største førjuls-fellene.

GÅR OPP I VEKT: Litt for mange julekaker, kan bety noen ekstra kilo. I alle fall hvis du startet julekosen allerede i november og fortsetter helt til nyttår.  Foto: shutterwolf - Fotolia
GÅR OPP I VEKT: Litt for mange julekaker, kan bety noen ekstra kilo. I alle fall hvis du startet julekosen allerede i november og fortsetter helt til nyttår. Foto: shutterwolf - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det sies at det ikke er det du spiser mellom jul og nyttår som teller, men det du spiser mellom nyttår og jul. 

Så spørs det, når begynner julen og hvor lenge varer den?

Har du allerede startet med julekos og utskeielser, kan dessverre ekstrakiloene være på plass lenge før sølvguttene synger julen inn.

LES OGSÅ: Ned i vekt uten slanking

Pepperkaker og marsipan

Du skal selvfølgelig kose deg i julen! Alle har godt av noen utskeielser, litt ekstra kakao, gløgg og julekaker.

Men, er du opptatt av å holde vekten eller kanskje prøver å gå ned noen kilo? Da kan november- og desemberkosen ødelegge for målene dine.

- Ofte er det den maten du spiser før jul som har mest å si, ikke nødvendigvis maten du spiser i selve romjula, har Ingvill Måkestad Bovim, klinisk ernæringsfysiolog og friidrettsutøver tidligere fortalt til KK.no.

For tre, fire kaker fra pepperkakeboksen i butikken du sveivet innom i lunsjen og en julemarsipan på vei hjem fra jobb blir fort mange kalorier.

STYR UNNA PEPPERKAKE-FELLENE: Mange butikker har kakebokser som dette stående fremme nå. 4-5-6 slike hver dag blir fort en del ekstra kalorier.
STYR UNNA PEPPERKAKE-FELLENE: Mange butikker har kakebokser som dette stående fremme nå. 4-5-6 slike hver dag blir fort en del ekstra kalorier. Vis mer

- Dette tenker nok de færreste av oss på. Noen spiser også mange julemiddager og lunsjer før det en gang er jul, og dette er ikke nødvendigvis så veldig bra, sier Bovim.

LES OGSÅ: Magefettet er lettest å bli kvitt

880 ekstra kcal

Ifølge Forskning.no er en tommelfingerregel at det skal 12.000 ekstra kalorier til før du legger på deg en kilo.

Nøyaktig hvor mange kalorier du trenger hver dag avhenger av flere faktorer, som vekt, høyde, alder og aktivitetsnivå. Men det generelle kaloribehovet for kvinner er beregnet å ligge på rundt 2000 kalorier per dag.

- En moderat aktiv kvinne på rundt 70 kilo bør få i seg rundt 2000 til 2200 kalorier per dag, har konseptsjef i Grete Roede AS, Jeanette Roede, tidligere fortalt til KK.no.

De forskjellige julegodteriene og julekakene har et ganske likt kaloriinnhold.

Ifølge Matvaretabellen.no gir 100 gram av disse vanlige sortene, så mange kalorier:

SØTE KAKER: Tradisjonelle julekaker inneholder omtrent like mange kalorier som sjokolade. Foto: All Over Press
SØTE KAKER: Tradisjonelle julekaker inneholder omtrent like mange kalorier som sjokolade. Foto: All Over Press Vis mer
 • Pepperkaker: 457 kcal
 • Smultringer: 473 kcal
 • Sandkaker: 415 kcal
 • Kransekake: 493 kcal
 • Delfiakake: 508 kcal
 • Marsipan uten sjokolade: 444 kcal
 • Marsipan med sjokolade: 491 kcal
   

Dette betyr at den lille julegrisen på 65 gram inneholder 290 kalorier, mens den store julegrisen i eske, som er på 200 gram, inneholder hele 880 kalorier.

LES OGSÅ: Her kan du spare mye usunt fett

Sunt fett fra mandler

Alt handler imidlertid ikke om kalorier. Er du i gang med julebaksten, husk på at en del av de tradisjonelle julekakene inneholder mye sunt fett.

- Noen av julekakene og julegodtene lages med fett fra mandler, og dette er umettet fett – det sunne fettet, har klinisk ernæringsfysiolog Rose-Linn Bø Arntzen tidligere fortalt til KK.no.

Dette gjelder for eksempel marsipan og krumkake.

Vær imidlertid klar over at selv om kakene inneholder umettet fett, så er det fett. Og fett er kalorier.

- Alt fett gir kalorier, så selv om det umettede fettet er sunt, bør man være forsiktig med inntaket for å forhindre at man får i seg for mange kalorier, råder Arntzen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer