Fem minutter i solarium to ganger i uken er det som skal til, eller å være naturlig ute i solen en halvtimes tid om sommeren, sier norsk professor. Foto: All Over Press
Fem minutter i solarium to ganger i uken er det som skal til, eller å være naturlig ute i solen en halvtimes tid om sommeren, sier norsk professor. Foto: All Over Press Vis mer

Solarium

- Det er sunt å ta sol

Norsk professor fraråder forbud mot solarier. Men andre eksperter er rystet.

Publisert
Sist oppdatert


Solarium i høst

Tar du solarium på høsten og vinteren?Diskusjonen om solarium er sunt eller ikke fortsetter.

Kreftforeningen står på sitt og fraråder bruk av solarium da det gir økt risiko for føflekkreft og hudkreft. I tillegg kan immunsystemet påvirkes.

De ønsker å pålegge aldersgrense for bruk av solarium (18 år).

På den andre siden har enkelte forskere uttalt at et moderat bruk av solarium kan motvirke kreft. I en pressemelding fra Danske Solarie Forening har den norske professoren Johan Moan ved Radiumhospitalet advart mot et kommunalt forbud av solarier, da det kan være uheldig for helsen til befolkningen.

Helsefordelene man oppnår ved å få litt sol eller ta litt solarium er langt større enn risikoen for å få hudkreft, uttaler professoren, ifølge danske Politiken.

Les mer:
Hun droppet briller i solariet…
Derfor bør du droppe solarium i vinter

Ja, en sjelden gang.
 
136 (52%)
Ja, jeg tar ofte sol.
 
70 (27%)
Nei, jeg tror solarium er usunt.
 
54 (21%)

Skremselskampanjene går for langt

Moan er enig med Kreftforeningen at man kan bli solbrent ved overdreven bruk av solarium, og at dette i verste fall kan være kreftfremkallende – på samme måte som overdreven soling ute.

Men han vil likevel ikke fraråde bruken av solarium – så lenge man er forsiktig og ikke blir brent. Årsaken til at han mener det er viktig med litt sol er vitamin D.

- Hvis man anbefaler folk i Norge til å sole seg mer enn de gjør i dag vil antall dødsfall på grunn av hudkreft i verste fall øke fra 250 til 500 tilfeller i året. Men samtidig vil det sannsynligvis bli 2500 færre dødsfall forårsaket av indre kreftformer (brystkreft, tykktarm- og prostatakreft red.anm.), sier Moan ifølge Politiken.

Han mener skremselskampanjene mot solen og solariene er gått for langt.

- Sol ute sol inne forebygger kreft

- Det er grotesk!

Kreftforeningen i Danmark, Kræftens Bekæmpelse, er opprørt over pressemeldingen.

- Det er grotesk at Johan Moan går mot den siste rapporten til Verdens helseorganisasjon (WHO), der et bredt panel bestående av verdens fremste kreftforskere har gjennomgått all valid vitenskap og fastslår at det er en direkte sammenheng mellom føflekkreft og bruk av solarium. De fraråder derfor bruken av solarium, sier Anja Philip.

WHO erklærer nå at solarienes UV-stråler er i samme kategori som asbest og nikotin, og kan med sikkerhet føre til kreft, ifølge Philip.

Mer solarium i finanskrisa

Andre kilder til vitamin D

Philip og Kreftens Bekæmpelse støtter Moans påstand om at vitamin D kan redusere risikoen for visse krefttyper, men de vil likevel ikke anbefale solarium da vitamin D kan fås gjennom andre kilder, som moderat soling om sommeren – der man beskytter seg med skygge, lette klær og solkrem når det er nødvendig, samt gjennom et sunt og balansert kosthold som inneholder mye fisk, egg og lever.

Enkelte kan ha behov for vitamin D-tilskudd, ifølge Philip, som eldre personer og små barn.

Sannheten om solarium

Rystet professor

Professor Johan Moan sier til KK.no at han er rystet over Kræftens Bekæmpelse kommentar om hans forskning, som tross alt er internasjonalt anerkjent.

- Hadde dette vært i 1992 hadde jeg vært enig med et lovforbud mot solarium for ungdom. Lenge før den tiden visste vi at ultrafiolett stråling kan gi hudkreft. Men i dag foreligger det så mye ny vitenskap om vitamin D, og vi vet hvor viktig det er for oss.

- Det foregår nå intens forskning i hele verden på dette feltet, og nye positive sider ved D-vitaminet avsløres og bekreftes stadig. Derfor bør man vente med lovforbud til D-vitaminets rolle er så klart belyst at ingen lenger kan si at "dette vet vi ikke sikkert". Når det gjelder kunnskapen om sol/solarier
og hudkreft, har det ikke skjedd så mye nytt de siste 20 årene, sier han.

Solariebruken har utvilsomt økt i omfang, men krefthyppigheten blant de yngste har langt fra økt tilsvarende, hevder Moan. Han mener WHO er fullstendig på jordet med de siste anbefalingene.

- Flere internasjonalt anerkjente forskere har skrevet motsvar, for dette er for ensidig vinklet.

Moan avslutter med:

- Jeg har forsket på hudkreft siden midten av 1980-tallet og er altså inneforstått med at UV-stråler kan gi hudkreft, men vi har jo vært ute i solen i fra urtiden. Under og etter den industrielle revolusjonen ble opp mot 80 prosent av barna i noen storbyer syke på grunn av for lite sol! Jeg og min forskergruppe står midt i kunnskapsfeltet og er seriøse vitenskapskvinner og menn, sier han provosert.

Moderate doser

Moan anbefaler veldig moderate doser med sol eller solarium, for å dekke vitamin D-behovet, som kan være vanskelig å dekke gjennom kostholdet - i alle fall nå på høsten og vinteren.

Fem minutter i solarium to ganger i uken er det som skal til, eller å være naturlig ute i solen en halvtimes tid om sommeren - da får man ved middagstid i seg like mye vitamin D som det er i en liten tranflaske.

I tillegg til å redusere risikoen for kreft, er vitamin D blant annet viktig for at skjelettet skal holdes sterkt og intakt. D-vitamin øker dessuten opptaket av kalsium fra tarmsystemet og ser ut til å beskytte mot en rekke sykdommer, blant annet influensa.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer