SUNT Å VÆRE SINGEL: Den store singeldagen er 11. november - nyt den! Foto: Scanpix
SUNT Å VÆRE SINGEL: Den store singeldagen er 11. november - nyt den! Foto: Scanpix Vis mer

Singel:

Det er sunt å være singel

Å ikke ha en partner har sine fordeler - også for helsa!

«Å stakkars, er du singel?»

For en dustete kommentar. Det finnes ikke noe mer irriterende enn venner som synes synd på deg som er alene. For å være singel er slett ikke så dumt, det. Du bestemmer over egen tid, du kan dyrke dine hobbyer, du har masse tid til venner.

Og så slipper du unna kjærestekiloene, kjedelige familiemiddager hos svigers, sure sokker overalt og toalettsetet som aldri ligger på plass ...

40 prosent skiller seg

Joda, vi har lest om forskningen som viser at gifte par vanligvis lever lenger, faktisk omtrent ti år, ifølge NBC News.

Og ja, kanskje stemmer dette, men det gjelder jo bare for dem som er oppriktig lykkelige i sitt parforhold. Og vi trenger ikke se lenger enn til nærmeste vennekrets for å vite at det ikke alltid er slik. Omtrent 40 prosent av alle giftemål ender i skilsmisse i Norge i dag, og tallene for samboerskap som avbrytes er nok like høye, om ikke enda høyere.

- Et dårlig ekteskap kan få en person til å føle seg mer ensom enn en som er singel, sa sosiologiprofessor og forfatter Eric Klinenberg i et intervju med New York Times etter at boka hans «Going solo» kom ut i fjor.

Du må trives i eget selskap

Kanskje er du singel, og faktisk ikke så fornøyd med det. Og ja, de aller fleste av oss trives best som to hvis forholdet er bra, og man løfter hverandre opp i stedet for å trykke hverandre ned.

Men i bunn og grunn er det aller viktigst at du faktisk kan trives med deg selv, uten å ha en partner å støtte deg til. Målet bør være å kunne ha det bra alene - så er det en bonus om du treffer den rette som kan gjøre det enda bedre.

I en artikkel om forhold på sine nettsider skriver University of Missouri følgende:

«Det er også mulig at å lære seg å være alene kan gi økt selvfølelse, noe som igjen kan styrke vår kapasitet til å etablere intime forhold til andre. Det hevdes at sunn personlig utvikling består av å etablere en balanse mellom et givende forhold til andre og å ha en god selvfølelse.»

LES OGSÅ: Er en pause i forholdet alltid begynnelsen på slutten?

VIKTIGE VENNER: For mange er gode venner vel så viktige som en eventuell kjæreste. Foto: Scanpix
VIKTIGE VENNER: For mange er gode venner vel så viktige som en eventuell kjæreste. Foto: Scanpix Vis mer

Trenger ikke være perfekt

Alle kjenner til utsagnet «for å kunne elske andre må du elske deg selv». Men som professor i filosofi Mark D. White skriver i Psychologist Today er ikke dette et must.

Du kan absolutt elske andre selv om du ikke er 100 prosent fornøyd med deg selv. Vi har jo alle våre feil, om det så er at vi er litt selvopptatte, konfliktsky, eller har vanskelig for å ta hensyn til andres følelser.

Når det er sagt, er ikke målet å være helt fastlåst i våre vaner og tankemønstre, heller. Hvis vi ikke er åpne for å utvikle personligheten vår, blir livet ganske kjedelig.

Venner er viktig

Single som har gode venner føler seg ikke ensomme. De har tid og mulighet til å pleie vennskapene, og vil få like god bekreftelse på sitt egenverd fra venner som fra en eventuell kjæreste. Les hva et knippe KK-lesere sier om vennskap i denne artikkelen.

Men om du er singel og kanskje ikke har noen nære venner, vil du nok kunne føle deg ensom - det er ikke til å stikke under en stol.

I så fall burde du vær aktiv og prøve å skaffe deg et vennenettverk. Det er ikke så vanskelig - meld deg på et kurs, begynn med en ny fritidsaktivitet, eller spør om ikke hun hyggelige kollegaen din har tid til en kaffe en dag. Du har ingenting å tape på det.

Les også hva samlivsekspert Åsa Rytter Evensen svarer en kvinne som er så lykkelig som singel at hun har tenkt å forbli det: Lykkelig alene

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om - og her er symptomene!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: