Kosthold

Det farlige saltet

Saltet i potetgryta er ikke problemet. Det er det usynlige saltet som kan gjøre deg syk.

Det farlige saltet
Publisert
Sist oppdatert
Vi får daglig i oss dobbelt så mye salt som vi trenger. Det er ikke fordi du strør noen saltkorn på frokostegget, men fordi det er salt i nesten alt. Mens hun var WHO-president, erklærte Gro Harlem Brundtland at «et for høyt saltinntak er omtrent like skadelig som et for høyt sukkerinntak».

Anbefalt daglig saltmengde er omtrent fem gram, men rent fysiologisk trenger vi antakelig ikke mer enn 0,5-1 gram om dagen. Salt gjemmer seg i nesten all ferdigmat og halvfabrikata du kjøper. Det saltet du selv tilsetter når du spiser og tilbereder maten, utgjør bare 30% av det daglige saltinntaket ditt.

- De mest saltholdige matvarene vi har er potetchips, salte peanøtter, suppeposer og gryteretter fra poser. Det er også en del salt i brød, og fordi vi spiser mye av det så kan det bli en del salt herfra også, forteller Maria Thommesen, doktor i ernæring hos dinkost.no. Hun anbefaler et kosthold med mindre halvfabrikata og ferdigmat for å kontrollere saltinntaket.

- Den beste måten å spise for å passe på at man ikke får i seg så mye salt er å kjøpe ferske, ubearbeidede råvarer og å tilberede maten uten særlig salt og heller ikke salte uten å ha smakt på maten først, råder hun. Du kan også gjerne være påpasselig med hva slags salt du velger å ha på kjøkkenet.

- Av bordsalt kan man velge det som heter Seltin eller Lo-salt der noe av natriumet er erstattet med kalium, råder Thommessen.

- Konsekvensene av et høyt saltinntak over tid kan være et økt blodtrykk, og dernest økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette er spesielt viktig for de som er utsatt for å få høyt blodtrykk i familien, men også andre kan spise på seg høyt blodtrykk både ved for mye salt og for mye fett, sier Thommessen. Men hysteriske skal vi ikke være:

- Høyt blodtrykk kan imidlertid også skyldes andre faktorer som stress, arvelige faktorer etc. så alt skal ikke tilskrives saltet i maten alene, sier hun.

Statens ernæringsråd anbefaler at man senker dagsinntaket til under fem gram for å unngå denne risikoen. Har du høyt blodtrykk allerede, hjerte- eller nyresvikt, anbefales en saltfattig diett med ned mot 2 gram salt om dagen.


Visste du at...
 • salt er et mineral, og en av de få steinene som mennesket spiser?
 • alle levende vesener trenger salt for å overleve?
 • salt er opphavet til ordet salær? Det skriver seg fra antikken, da de romerske soldatene fikk egne saltrasjoner kalt salarium.


 • Det farlige saltet
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer