Røyk

Det første steget for å bli røykfri

Og det er slett ikke så omfattende som du kanskje trodde.

STUMP RØYKEN NÅ: – Det første steget er å tenke gjennom hvorfor du har lyst til å slutte, forteller Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør for røyketelefonen. Foto: Fotolia
STUMP RØYKEN NÅ: – Det første steget er å tenke gjennom hvorfor du har lyst til å slutte, forteller Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør for røyketelefonen. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Skal du slutte å røyke?Selv om du stadig vekk blir gjort oppmerksom på hvor skadelig det er for kroppen din, kan det ofte være lettere sagt enn gjort. Men når bare én sigarett om dagen dobler risikoen for å dø av hjerteinfarkt, er det ingen tvil om at det er god grunn til å prøve. For ja, det er fullt mulig å lykkes, og det første steget er slett ikke så omfattende:– Tenk gjennom hvorfor du har lyst til å slutte, forteller Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør for røyketelefonen. LES OGSÅ: Også voksne kvinner bør ta kreftvaksine

Slik finner du motivasjonen for å slutte

Røyking øker risikoen for de store folkesykdommene, blant annet hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer, i tillegg til flere typer kreft og lungesykdommen KOLS. Det øker også risikoen for slag, høyt blodtrykk og infertilitet.Selv om andelen røykere i Norge er på vei ned, er det ifølge Folkehelseinstituttet fortsatt 16 prosent av voksne som røyker daglig, og 10 prosent som røyker av og til. En britisk studie viser imidlertid at hele åtte av ti røykere ønsker å slutte, men mange vet ikke hvordan de skal gå frem. For hva er det egentlig som motiverer folk til å stumpe røyken for godt?– Motivasjon er noe som varierer fra person til person. Noen har bygget den opp over lang tid, mens andre kan bli bråmotivert av en eller annen hendelse, sier Skyvulstad.– Hvis du vurderer å slutte, men synes at du mangler motivasjon kan du bygge den opp ved å finne så mye informasjon som mulig om fordelene ved å gjøre det. De fleste som går aktivt inn for det finner mange gode grunner. Egne grunner er imidlertid ofte bedre enn andre sine, sier hun. I den samme britiske studien så også forskerne på hva som skremmer røykere mest ved uvanen, og oppdaget at kvinner nesten er like redd for rynker som risikoen for kreft, mens menn var mest redd for impotens. LES OGSÅ: Røyker du? Hold deg unna mentholsigaretter

Så lenge varer abstinensene

Skyvulstad forteller at det er en del ufordringer som går igjen blant de som ønsker å stumpe røyken - blant annet abstinenser.– De forsvinner gjerne innen 2-4 uker. Etter at de har gått over, er det likevel mange som savner røyken, og for de som har røyket lenge er det ofte sterke koblinger mellom røyken og forskjellige situasjoner, sier hun.Det gjelder blant annet pauser der man tidligere har tatt en røyk, i sosialt samvær med andre som røyker eller på fest. Studier viser imidlertid at det er spesielt god grunn til å droppe røyken på fest - ikke bare gjør det at du drikker mer alkohol, men det gjør deg også mer fyllesyk dagen derpå. – Mange opplever at de ikke kan flørte med festrøyking uten at det sklir ut.Til tross for at det finnes mange utfordringer med å slutte, hører de ansatte hos Røyketelefonen også om flere suksesshistorier, og om hva som fikk dem til å lykkes. En innringer fortalte at hun satt i sofaen sammen med datteren på 8-9 år, som tok opp røykepakken til moren, viste frem advarselen, og spurte; «Hva er det med dette du ikke forstår? Jeg kan forklare det for deg, jeg».En annen innringer hadde vært røykfri ganske lenge, men sprakk da han bare «skulle ta én». Det førte til at han begynte igjen i fem år før han sluttet på nytt. Hver gang han fikk lyst på en røyk nå, sa han til seg selv; «bare én koster 100.000 kroner», som var det det ville koste hvis han sprakk igjen, og røkte i fem nye år.

9 tips som hjelper deg å bli røykfri

Ettersom de ansatte i røyketelefonen snakker med mange forskjellige mennesker, blir som regel veiledningen ganske forskjellig fra person til person. Men de har noen grunnleggende tips og råd det kan være verdt å merke seg hvis du ønsker å stumpe røyken for godt.
 • Tenk gjennom hvorfor du har lyst til å bli helt røykfri. Skriv det gjerne ned.
 • Følg regelen: Ikke ett eneste trekk! Hvis du tillater deg å røyke litt, blir det mye vanskeligere å slutte. Gjør det enkelt for deg selv, kutt røyken helt.
 • Legg en plan for hvordan du skal oppføre deg de første dagene etter røykeslutt, i risikosituasjoner eller når du får røyksug. En god metode er å gjøre enkle øvelser som går ut på å se for seg forskjellige situasjoner. Gå gjennom de forskjellige situasjonene trinn for trinn, og se for deg hvordan du kan holde deg røykfri.
 • Ring Røyketelefonen på 800 400 85 eller gå inn på Slutta.no hvis du vil ha flere tips, eller trenger støtte fra andre i samme situasjon. Eventuelt kan du laste ned appen «Slutta» (gjør det her!).
 • Ta en dag av gangen. Det blir bedre!
 • Gjør hyggelige ting og fokuser på de positive tingene du oppnår ved røykeslutt.
 • Belønn deg selv.
 • Hent støtte og ta i mot ros fra dem rundt deg
 • I KK.no har vi tidligere også laget en guide til hvordan du kan bli røykfri på 10 dager, med tips til hvordan hva du bør gjøre de ti første dagene. For ytterligere motivasjon kan du lese deg opp om hva som skjer med kroppen din når du kutter røyken - faktisk tar det bare 48 timer før både luktesansen og smakssansen blir bedre!

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.