UMETTET FETT: Ny forskning viser at for enkelte av oss kan også det gode kolesterolet være skadelig, og føre til hjerte- og karproblemer.  Foto: ArTo - Fotolia
UMETTET FETT: Ny forskning viser at for enkelte av oss kan også det gode kolesterolet være skadelig, og føre til hjerte- og karproblemer. Foto: ArTo - Fotolia
Hjerte- Og Karsykdom

Det gode kolesterolet kan være skadelig

Sunne oljer og fet fisk kan gi hjerte- og karsykdom blant enkelte, viser forskning.

Det har lenge vært kjent at høyt kolesterol kan føre til hjerte- og karsykdom.

Samtidig har man visst at det gode kolesterolet kan bidra til å beskytte mot nettopp hjerte- og karsykdom.

Nå viser det seg at fullt så enkelt er det muligens likevel ikke.

LES OGSÅ: Lavkarbo kan gi høyt kolesterol

FET FISK: Laks er blant matvarene som bidar til det gode kolesterolet, som for de fleste fortsatt er positivt for helsen. Foto: All Over Press
FET FISK: Laks er blant matvarene som bidar til det gode kolesterolet, som for de fleste fortsatt er positivt for helsen. Foto: All Over Press Vis mer

Dysfunksjonelt kolesterol

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) har tidligere studier vist at det gode kolesterolet kan bidra til å redusere sjansen for at du får hjerteinfarkt eller slag.

Det gode kolesterolet forhindrer at blodårene tettes til, som er det som skjer når du har høyt kolesterol.

Og dette er fremdeles regelen for de fleste av oss.

Men, en gruppe forskere ved Cleveland Clinic i USA har funnet ut at for enkelte, kan også det gode kolesterolet føre til hjerte- og karsykdom.

– Vi har funnet ut at det gode kolesterolet i enkelte tilfeller kan bli dysfunksjonelt og være med på å tette blodårer, sier forskningsleder Shannon Amoils til BBC.co.uk.

Ifølge forskerne skjer det ved at det gode kolesterolet ikke skilles ut, slik det vanligvis gjør, men i stedet bidrar til å tette blodårene slik høyt kolesterol gjør.

LES OGSÅ: Seks matvarer som reduserer kolesterolet





Olivenoljer og fet fisk

Høyt kolesterol kalles også low density lipoprotein (LDL) og betyr at man har høye verdier av fettstoffer i blodet, og dermed økt risiko for å få hjerte- og karsykdom.

Mat som inneholdet mye mettet fett, fører til høyere kolesterol.


Det gode kolesterolet kalles high density lipoprotein (HDL), og mat som inneholder mye umettet fett - som olivenoljer og fet fisk - bidrar til dette.

Studien, som er publisert i tidskriftet Nature Medicine, besto av tester av over 600 personer - som alle hadde mye av det gode kolesterolet.

Blant disse fant forskerne at en betydelig andel, motsatt av hva man skulle tro, hadde økt risiko for hjerte- og karsykdom.

LES OGSÅ: Stress like skadelig som røyking

METTET FETT: Det er fortsatt slik at smør bidrar til høyt kolesterol. Foto: All Over Press
METTET FETT: Det er fortsatt slik at smør bidrar til høyt kolesterol. Foto: All Over Press Vis mer

Farlig for kvinner

Hjerte- og karsykdom er i dag den mest dødelige sykdommen blant norske kvinner.





Kolesterol kan måles både som totalkolesterol, HDL-kolesterol og LDL-kolesterol.

Det beregnes utfra konsentrasjonen i blodet, og måles i mmol/L:
Lavere enn 5,0: godt kolesterolnivå
5,0-6,4: lett forhøyet kolesterolnivå
6,5-7,9: moderat forhøyet kolesterolnivå
Høyere enn 8,0: for høyt kolesterolnivå

Til tross for de nye funnene, mener forskerne at det viktigste budskapet fortsatt er det samme:

– Resultatene våre endrer ikke budskapet om at det er viktig å spise sunt, sier Amoils.

De amerikanske forskerne mener det nå blir viktig å utvikle nye metoder for å teste det gode kolesterolet.

På den måten vil man kunne finne ut hvem som er disponert for det dysfunksjonelle gode kolesterolet og dermed kunne forebygge mot hjerte- og karsykdom.

LES OGSÅ: Slik øker du det gode kolesterolet
Til forsiden