Det er stor sannsynlighet for at du ikke gjør det. For i en ny undersøkelse kommer det fram at halvparten av alle de som kjenner til at blodpropp er en bivirkning, ikke kjenner til noen av symptomene. Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av Legemiddelverket.
- Rask behandling er viktig ved blodpropp. For å oppnå dette, må jenter som bruker kombinasjonspillervite hvilke symptomer som gir mistanke om blodpropp, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket, i en pressemelding.
Og mange er redde for å legge på seg. Les lenger ned i artikkelen hva Hortemo sier om dette.
Bruker du denne p-pillen?
Sjeldent, men farlig
Alle kvinner har en liten risiko for å få blodpropp - også dersom de ikke bruker p-piller, ifølge Ung.no, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets offentlige informasjonskanal for ungdom.Det er visse symptomer du bør du være obs på. Kontakt umiddelbart lege dersom du opplever:
- Plutselig, kraftig hoste uten årsak
- Smerter i brystet eller i venstre arm
- Plutselige pustevansker
- Uvanlig, kraftig eller langvarig hodepine
- Kraftige eller langvarige migreneanfall
- Nedsatt syn eller dobbeltsyn
- Problemer med å snakke
- Svimmelhet
- Nummenhet eller nedsatt følelse i en del av kroppen
- Kraftige magesmerter
- Sterk smerte i ett ben eller én arm
- Hevelse i ett ben eller én arm
- Plutselig, nedsatt bevegelighet i arm eller ben
Men her er en gladnyhet til deg som bruker p-pillen
Bør ikke ta p-piller
Kvinner som kommer fra familier med arvelig blodpropptendens, har økt risiko for blodpropp, ifølge Legemiddelverket.no. Rundt seks til åtte prosent av alle personer i Norge har en slik arvelig tendens, og disse bør ikke bruke p-pille, vaginalring eller p-plaster.Kvinner som har hatt hjerneslag, hjerteinfarkt, alle typer av blodpropp, økt risiko for blodpropp, drypp, alvorlig migrene, leversykdom eller kreft som kan påvirkes av hormoner skal heller ikke bruke p-piller.
Les også: Bruker potetgull som prevensjon!
Ikke bytt merke for ofte
Hortemo har et klart råd til kvinner som bruker p-piller som ønsker å redusere faren for blodpropp.- For alle jenter som starter med kombinasjonspille er det viktig å vite at risikoen for blodpropp er størst de første 6-12 månedene etter oppstart. Derfor anbefaler vi at unge jenter ikke tar unødvendige pauser og skifter merke for ofte. Hvis du blir syk og må til lege eller sykehus, pass på å fortelle legen at du bruker p-piller, opplyser Hortemo.
Ung.no oppfordrer i tillegg til å unngå å låne p-piller av andre, og å slutte å røyke.
Les også informasjonen som ligger inn i p-pillepakningen. Her står det også mer om symptomene du kan oppleve dersom du skulle få blodpropp.
Les også: p-pillen svekker treningseffekten
Vanlige bivirkninger
Hortemo understreker at de fleste bivirkninger ved bruk av p-piller er ufarlige og går over av seg selv. De hyppigste bivirkningene er vektøkning, humørforandringer og blødningsforstyrrelser.Andre bivirkninger er kvalme, ømme bryster, hodepine, migrene, nedstemthet og endret seksuallyst, ifølge Ung.no. De fleste bivirkningene vil gi seg etter at du har brukt pillen i to til tre måneder.
Har du spørsmål om prevensjon? Spør Lommelegen her!
Opp i vekt
Undersøkelsen til Norstat bekrefter at mange jenter er redd for å gå opp i vekt når de begynner med p-piller.- Frykten er overdrevet. Gjennomsnittlig vektoppgang er mindre enn en halv kilo, sier Hortemo.
Les mer: Du blir ikke tjukk av p-piller
For å øke kunnskapen om p-pillen hos unge jenter, er Legemiddelverket i disse dager ute med kampanjen «P-PillePia», på Facebook og blogg.no.