P-piller

Det mange kvinner ikke vet

300 000 norske kvinner bruker p-piller. Økt fare for blodpropp er en kjent bivirkning, men få kjenner til symptomene. Gjør du?

VET DU NOK?: De fleste bivirkninger ved bruk av p-piller er ufarlige og går over av seg selv. Men har du kunnskap nok om det som kan være farlig? Sjekk mer under. Foto: Colourbox.com
VET DU NOK?: De fleste bivirkninger ved bruk av p-piller er ufarlige og går over av seg selv. Men har du kunnskap nok om det som kan være farlig? Sjekk mer under. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I Norge bruker altså omkring 300 000 kvinner p-piller. 47 prosent av disse vet at blodpropp er en bivirkning. Men er du klar over hvilke symptomer blodpropp kan gi?

Det er stor sannsynlighet for at du ikke gjør det. For i en ny undersøkelse kommer det fram at halvparten av alle de som kjenner til at blodpropp er en bivirkning, ikke kjenner til noen av symptomene. Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av Legemiddelverket.

- Rask behandling er viktig ved blodpropp. For å oppnå dette, må jenter som bruker kombinasjonspillervite hvilke symptomer som gir mistanke om blodpropp, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket, i en pressemelding.

Og mange er redde for å legge på seg. Les lenger ned i artikkelen hva Hortemo sier om dette.

Bruker du denne p-pillen?

Sjeldent, men farlig

Alle kvinner har en liten risiko for å få blodpropp - også dersom de ikke bruker p-piller, ifølge Ung.no, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets offentlige informasjonskanal for ungdom.

Det er visse symptomer du bør du være obs på. Kontakt umiddelbart lege dersom du opplever:

 • Plutselig, kraftig hoste uten årsak
 • Smerter i brystet eller i venstre arm
 • Plutselige pustevansker
 • Uvanlig, kraftig eller langvarig hodepine
 • Kraftige eller langvarige migreneanfall
 • Nedsatt syn eller dobbeltsyn
 • Problemer med å snakke
 • Svimmelhet
 • Nummenhet eller nedsatt følelse i en del av kroppen
 • Kraftige magesmerter
 • Sterk smerte i ett ben eller én arm
 • Hevelse i ett ben eller én arm
 • Plutselig, nedsatt bevegelighet i arm eller ben
Blodpropp er imidlertid sjeldent. Hos p-pillebrukere har man anslagsvis 2-10 blodpropptilfeller per 10 000 kvinner per år. Men blodpropp er likevel farlig, og hvert år dør noen av blodpropp som følge av p-pillebruk. I 2007 døde fem kvinner, én i 2008, én i 2009 og én hittil i 2010.

Men her er en gladnyhet til deg som bruker p-pillen

Bør ikke ta p-piller

Kvinner som kommer fra familier med arvelig blodpropptendens, har økt risiko for blodpropp, ifølge Legemiddelverket.no. Rundt seks til åtte prosent av alle personer i Norge har en slik arvelig tendens, og disse bør ikke bruke p-pille, vaginalring eller p-plaster.

Kvinner som har hatt hjerneslag, hjerteinfarkt, alle typer av blodpropp, økt risiko for blodpropp, drypp, alvorlig migrene, leversykdom eller kreft som kan påvirkes av hormoner skal heller ikke bruke p-piller.

Les også: Bruker potetgull som prevensjon!

Ikke bytt merke for ofte

Hortemo har et klart råd til kvinner som bruker p-piller som ønsker å redusere faren for blodpropp.

- For alle jenter som starter med kombinasjonspille er det viktig å vite at risikoen for blodpropp er størst de første 6-12 månedene etter oppstart. Derfor anbefaler vi at unge jenter ikke tar unødvendige pauser og skifter merke for ofte. Hvis du blir syk og må til lege eller sykehus, pass på å fortelle legen at du bruker p-piller, opplyser Hortemo.

Ung.no oppfordrer i tillegg til å unngå å låne p-piller av andre, og å slutte å røyke.

Les også informasjonen som ligger inn i p-pillepakningen. Her står det også mer om symptomene du kan oppleve dersom du skulle få blodpropp.

Les også: p-pillen svekker treningseffekten

Vanlige bivirkninger

Hortemo understreker at de fleste bivirkninger ved bruk av p-piller er ufarlige og går over av seg selv. De hyppigste bivirkningene er vektøkning, humørforandringer og blødningsforstyrrelser.

Andre bivirkninger er kvalme, ømme bryster, hodepine, migrene, nedstemthet og endret seksuallyst, ifølge Ung.no. De fleste bivirkningene vil gi seg etter at du har brukt pillen i to til tre måneder.

Har du spørsmål om prevensjon? Spør Lommelegen her!

Opp i vekt

Undersøkelsen til Norstat bekrefter at mange jenter er redd for å gå opp i vekt når de begynner med p-piller.

- Frykten er overdrevet. Gjennomsnittlig vektoppgang er mindre enn en halv kilo, sier Hortemo.

Les mer: Du blir ikke tjukk av p-piller

For å øke kunnskapen om p-pillen hos unge jenter, er Legemiddelverket i disse dager ute med kampanjen «P-PillePia», på Facebook og blogg.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer