Frukt

Det smarteste du kan spise

Vanskelig å få rumpa opp av sofaen? Prøv dette.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har lenge hørt at frisk frukt og rikelig med grønnsaker er sunt. Men visste du at med riktig kombinasjoner av mat som i utgangspunktet er sunn, kan gjøre kostholdet ekstra sunt? Konseptet heter superspising, og forteller hvordan du du kan gjøre det beste ut av maten du spiser, slik at du føler deg opplagt og pigg. 50 tips som gir mer energiUkeplan for et sunnere livSmarte måltiderI den nye boken «The Food Doctor» gir forfatter Ian Marber sine beste råd til hvordan du kan blir en superspiser. Marber mener at det ikke er nok å spise gunstig mat, du må også vite hvordan de ulike matvarene virker sammen. Få mer energiIfølge «The Food Doctor» er det mulig å maksimere den sunne effekten av maten du spiser ved å kombinere matvarene riktig, og på den måten føle deg kvikkere og mer vital. I hovedtrekk går teorien om superspising ut på at du ved å forbedre kosten kan du også øke kroppens energinivå. Og det kan vel ikke skade, nå som dagene er ekstra lange? Den rette kombinasjonen av matvarer skal også gjøre at kroppen lettere reparerer og fornyer seg selv. Enkel og sunn kornblanding12 magiske kalorikuttDen store nøtteguidenSlik kan du sette sammen sunnere måltider: Probiotisk mat hjelper kroppen å gjøre nytte av B-vitaminer fra annen mat. Den frigjør også magnesium fra øvrig mat. Dette bør du spise: Surkål, yoghurt og misosuppe er de rikeste kildene. Tomater, løk og hvitløk er også gode kilder. Magnesium frakter glukose ut til cellene, hvor det blir absorbert og klargjort for sitronsyresyklusen, en stoffskifteprosess som bryter ned karbohydrater, fett og proteiner og lager energi til cellene. Dette bør du spise: Havrekli, brun ris, quinoa, fullkorn, solsikkefrø, nøtter, linser og grønne grønnsaker. Krom gjør at insulin virker bedre. Dette bør du spise: Lever, fjørfe, skalldyr, brokkoli, fullkorn, urter, krydder og druejuice. Vitamin B1 er også viktig for stoffskiftet og sitronsyresyklusen, siden det hjelper kroppen å omdanne fettet vi spiser til energi. Dette bør du spise: Fullkorn, linser og bønner er gode kilder, men det høyeste nivået finner du i hvetespirer, solsikkefrø og svinekjøtt. Vitamin B2 gjør mye av den samme jobben som Vitamin B1, men det bidrar også til å flytte elektroner, slik at energi frigjøres. Dette bør du spise: Melkeprodukter, egg, brokkoli, spinat, avokado, rødt kjøtt, kylling, korn, hvetepspirer og rug. Fisk er også bra, særlig ørret og tunfisk. Vitamin B3 trengs også i sitronsyresyklusen. Det bidrar til å omdanne fett til energi, og frakter elektroner ut av syklusen. Dette bør du spise: Mat som inneholder mye proteiner, som kylling, fisk, rødt kjøtt og innmat. Også kastanjer, melkeprodukter og egg er er rike på Vitamin B3. C-vitaminer er viktig for omdanningen av mat til energi til kroppen. C-vitaminer bidrar til skapelsen av ATP, som er det siste leddet i sitronsyresyklusen. Dette bør du spise: Frisk frukt og grønnsaker. Det høyeste innholdet av C-vitaminer finner du i kirsebær, sitrusfrukter, cantaloupemelon, ananas, solbær, jordbær, poteter, og grønnsaker med grønne blader. Biotin hjelper også til prosessen hvor fett gjøres om til energi. Dette bør du spise: Søtpoteter, tomater, gulrøtter og avokado. Den viktige sitronsyresyklusenDietten har til hensikt å gjøre mest mulig ut av kroppens kraftstasjon, kalt Krebs syklus eller sitronsyresyklusen. Det er her maten vi spiser gjennom en rekke kjemiske reaksjoner omdanner karbohydrater, fett og proteiner til energi. Ved å spise smartere kan du påvirke disse kjemiske reaksjonene, og få mer energi ut av det du spiser. 2 lynkjappe helsetriksStopp søtsugetAnnen smart mat: Blåbær er rik på antioksidanter, og er super å spise sammen med fettholdig yoghurt eller nøtter. Dette gjør kroppen bedre i stand til å ta opp E-vitaminer. Reker er også en god kilde til antioksidanter. Sammen med grønnsaker med mye C-vitaminer gjør de at kroppen lettere tar opp jern. Pinjekjerner inneholder antioksidanter. Sammen med avokado hjelper det for opptaket av kobber. Rødbeter byr på magnesium, som i tillegg til C-vitaminer blir ekstra sunt sammen med jern. Epler inneholder lite fruktsukker, men er rike på C-vitaminer. Også fint for jernopptaket. Brokkoli har mye av de fettløselige vitaminene A og K. Spises derfor best sammen med mat som inneholder fett. Ulike oljer er et smart valg, men også fisk og melkeprodukter. Slik er supermatmenyen Kombinerer du disse matvarene, skal det altså gjøre underverker for energien. En dagsmeny med supermat kan altså se slik ut: Frokost: Grøt laget på fullkorn og havrekli med soyamelk eller skummetmelk, toppet med skivede mandler og bær. Mellommåltid: Fruktsalat av appelsiner, grapefrukt og kirsebær.Middag: Stekt tunfisk eller ørret med grønn salat, gulrøtter og tomater med en dressing av sitronsaft og olivenolje. Et annet middagsforslag er wok med svinekjøtt, biff, lam eller kylling, stekt sammen med spinat, brokkoli, sopp, quinoa og paprika. Kvelds: Et hardkokt, hakket egg blandet med yoghurt, avokado og pepper som spises med en hvetekjeks. LES OGSÅ:Valnøtter er sunnere enn olivenoljeJeanette Roedes nøttetips Juks deg fibersunnTEST DEG SELV:Ta testen: Er du klok på kosthold?Ta testen: Er du en slankehysteriker?Ta testen: Kan du få bikinimage?Ta testen: Er du en trøstespiser?Ta testen: Er du en latsabb?Ta testen: Er du en slankehysteriker?Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?Test deg selv: Er du en øko-snobb?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer