DATE:  Er du redd for å gå inn i et forhold, eller ta steget og dra ut på date i frykt for å bli avvist? Her er det ingen annen utvei enn å se frykten i øynene og prøve. Utsetter du fordi du er redd, kan frykten bli større, og husk at han nok er like stressa som deg.  Foto: Scanpix
DATE: Er du redd for å gå inn i et forhold, eller ta steget og dra ut på date i frykt for å bli avvist? Her er det ingen annen utvei enn å se frykten i øynene og prøve. Utsetter du fordi du er redd, kan frykten bli større, og husk at han nok er like stressa som deg. Foto: ScanpixVis mer

Redd For å Bli Avvist

- Det verste du kan gjøre etter en date

Overanalyserer du hvorfor det ble brudd eller hvorfor han ikke ringer deg tilbake?

KK.NO: Synes du det er skummelt å gå på date, i tilfelle han ikke vil se deg igjen? Eller kvier du deg for å gå inn i et forhold i tilfelle det ikke funker? 

Å være redde for avvisning er veldig vanlig, enten det er i jobbsammenheng, blant familie og venner eller i kjærlighetslivet.

De fleste av oss kjenner nok i større eller mindre grad på den følelsen nokså ofte, og ifølge coach og mentaltrener Christine Otterstad, er avvisning noe av det skumleste vi mennesker vet om. 

LES OGSÅ: Klar for å date igjen etter bruddet?

- Innenfor psykologien er det en kjennsgjerning at det å bli avvist er noe av det vi er aller mest redde for. Og det er følelsen som er skummel. Det er den nederlagsfølelsen vi er redde for. 

Det er altså absolutt ikke bare deg som føler det slik. 

LES OGSÅ: Bekymrer du deg mye over hva andre mener? 

IKKE OVERANALYSER: Det kan være mange grunner til at dette ikke funket for ham, ved å overanalysere drar du bare deg selv ned.  Foto: Scanpix
IKKE OVERANALYSER: Det kan være mange grunner til at dette ikke funket for ham, ved å overanalysere drar du bare deg selv ned. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke haus det opp

Det å tilhøre noen er noe av det mest grunnleggende behovet vi har, forteller Otterstad, og det å høre at vi ikke er bra kan selvsagt gi selvtilliten en knekk. 

Redselen for å bli avvist, og nederlaget når du så blir det, blir verre og verre jo større du gjør det selv. Dermed er bud nummer én å ikke hause opp noe i forkant.

- Det er ofte sånn at vi går og gruer oss til å spørre om noe eller til å møte opp, fordi vi er redde for å bli avvist, og da blir jo nederlagsfølelsen større også.

VANSKELIG Å FÅ NEI: Tilhørlighet er et av de mest grunnleggende behovene vi har. Å høre at vi ikke var bra nok er selvsagt ikke noe hyggelig, men det er viktig å ta det som det er og gå videre, uten å tenke så mye på det.  Foto: Scanpix
VANSKELIG Å FÅ NEI: Tilhørlighet er et av de mest grunnleggende behovene vi har. Å høre at vi ikke var bra nok er selvsagt ikke noe hyggelig, men det er viktig å ta det som det er og gå videre, uten å tenke så mye på det. Foto: Scanpix Vis mer

- Du kan også dette ned i et kumlokk når du går ut døra i dag, påpeker hun.

- Vi kan ikke tenke så mye på sånne ting. Og når du ikke tenker så mye på det, så blir det lettere å ta nederlagene også.

Dessuten, sier coachen, må du huske på at det faktisk er like skummelt for den andre. 

LES OGSÅ: Klarer du ikke stresse ned? 

Dropp analysene

Når du så har tatt steget, og gått på date, eller bedt med noen ut, men blir avvist, bør du prøve å ikke gjøre dette til en stor greie. 

- Sett det i perspektiv. Det er følelser som gjør vondt. Det er bare tanker vi selv tenker. 

Vi kvinner er verdensmestere i å overanalysere. En liten ubetydelig tekstmelding tolkes fort i verste mening når vi setter i gang å finanalysere hvert minste ord. Det er en dårlig idé.

- Ikke overanalyser. Det er det verste du kan gjøre. Ofte er det en helt god grunn til at det ikke funka for den andre akkurat nå, og det aller verste du kan gjøre er å analysere det. 

Ved å sitte å analysere og prøve å finne ut av hva som gikk galt, vil du fort bare trekke deg selv ned, så redselen blir større neste gang. Det var sannsynligvis ikke så ille som du tenker. 

- Og husk at du er aldri ansvarlig for andres reaksjoner. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: