Psykisk Helse

Det vi ikke snakker om

Temaet er tabulagt, men annenhver person rammes. I dag markeres Verdensdagen for psykisk helse.

Det vi ikke snakker om
Publisert
Sist oppdatert







Rundt halvparten av Norges befolkning får en psykisk lidelse i løpet av livet. I dag skal flere ulike arrangmenter rundt om i landet skape større åpenhet om temaet.

  • Er du sprø?
  • Den store lykketesten

  • I år står ungdommen i fokus. Undersøkelser viser at de unge i liten grad søker hjelp for sine psykiske plager.

    Ti til tjue prosent av ungdom har imidlertid så store psykiske plager at de har problemer med å fungere i det daglige. Fire til syv prosent har så alvorlige psykiske plager at de trenger behandling.

    Divisjonsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, Ellinor F. Major, understreker at mange som trenger hjelp ikke ber om det, og mange er usikre på hvor de skal få støtte.

    - Vi vet at omtrent hver femte ungdom opplever psykiske vansker, så selv om de fleste ungdommer har det bra, vil nesten alle kjenne noen som sliter. Da er det viktig at de vet hvordan de kan være til hjelp, og at det er bedre å bry seg enn å la være, sier Ellinor F. Major til KK.no.

    15-16 åringer som «bare» har symptomer på angst og depresjon, har en høyere terskel for å søke legehjelp enn om de har kroppslige plager i tillegg, ifølge helseundersøkelser utført av Folkehelseinstituttet i Oslo, Hedmark og Oppland.

    - Vi ønsker å vise at hjelp nytter, og at det er viktig å ta kontakt tidlig. Ungdom skal vite hvor de kan få hjelp og hvordan de kan hjelpe andre, sier Major.

    Sammen med Mental Helse koordinerer Sosial- og helsedirektoratet dagen for psykisk helse.

    I dag går også startskuddet for Sosial og Helsedirektoratets nye kampanje, «Ungdom og psykisk helse». Kampanjen inkluderer annonser, film, kinoreklame og undervisningsopplegg. Hensikten er å styrke ungdoms psykiske helse og forebygge psykiske problemer.

    - Kampanjen markerer starten på en bred satsing for å nå befolkningen med kunnskap om psykisk helse, sier Major.

    Divisjonsdirektøren håper satsingen vil være med å bidra til større åpenhet og til å normalisere det å ha det vanskelig.

    - Budskapet er i hvert fall at det er viktig å bry seg, og det er viktig at man ikke holder problemene for seg selv. Det hjelper ofte å snakke om det, og det er mange som kan hjelpe, understreker Ellinor F. Major.

    Psykiske plager kan være alt fra uro og lettere depresjoner, til alvorlige psykoser som gjør at man mister kontakt med virkeligheten. For noen er det kriser som dødsfall og ulykker, eller at man er i en vanskelig arbeids- eller familiesituasjon, som gjør at man blir syk. Noen psykiske lidelser er arvelig belastet. I mange tilfeller er årsakene uvisse. Noen blir syke uten at noe spesielt har rammet dem.

    Jo tidligere man får hjelp, desto større er sjansen større for å bli bedre.

  • Her får du hjelp (Ekstern lenke)
  • Her kan ungdom få hjelp(Ekstern lenke)
  • Søk blant hjelpetilbud for ungdom her(Ekstern lenke)


  • Kilder: Sosial- og helsedirektoratet, Mental Helse


    LES OGSÅ:
  • Medisin gjør deg syk
  • Slik får du smarte barn


  • Det vi ikke snakker om
    Det vi ikke snakker om
    Det vi ikke snakker om
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer