Bakteriebomber På Badet

Det viktigste du kan vaske på badet

Nei, det er ikke toalettet, vasken eller gulvet som er den største smittekilden.

DØRHÅNDTAKET ER VERSTINGEN: Det er riktignok mer bakterier i toalettet enn på dørhåndtaket, det er dørhåndtaket som er den største smittekilden, og der du tar med deg bakteriene ut igjen. Foto: sutichak - Fotolia
DØRHÅNDTAKET ER VERSTINGEN: Det er riktignok mer bakterier i toalettet enn på dørhåndtaket, det er dørhåndtaket som er den største smittekilden, og der du tar med deg bakteriene ut igjen. Foto: sutichak - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er det på tide å vaske badet igjen?

Du finner frem vaskemidlene og går løs på det du tenker er det viktigste - toalettet, vasken og kanskje dusjen eller badekaret.

Men er det egentlig det viktigste? Nei, sier eksperten.

Det viktigste for et rent bad er nemlig ikke at det er totalt sterilt, men at du begrenser hvor mye av bakteriene som blir med ut igjen.

Det kan derfor være lurt å inkludere dørhåndtaket på listen over.

LES OGSÅ: Hvor ofte rengjør du her?

Dørhåndtaket er den største smittekilden

- I de fleste sammenhenger er bakterier gode for oss. I noen situasjoner er det enkelte som er farlige - for eksempel når vi lager mat, men bakterier i seg selv er ikke det, sier Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Dermed er det altså ikke bakteriene som befinner seg oppi toalettet som utgjør den største risikoen, men heller de du eventuelt tar med deg ut igjen.

HÅNDHÅNDKLE: En annen smittkilde når det gjelder bakterier, er håndhånklene. Ingen vits med selv den beste håndsåpen hvis håndhånklene er fulle av bakterier. Foto: sp4764 - Fotolia
HÅNDHÅNDKLE: En annen smittkilde når det gjelder bakterier, er håndhånklene. Ingen vits med selv den beste håndsåpen hvis håndhånklene er fulle av bakterier. Foto: sp4764 - Fotolia Vis mer

- Det stedet det er størst fare for å ta med seg bakterier ut igjen må være dørhåndtaket.

Studier viser at kun 5 prosent vasker seg på hendene etter besøk på offentlig toaletter, og selv om du riktignok kjenner de som bruker toalettet hjemme, kan det være at noen av de samme tendensene går igjen - noe som tilsvarer mer bakterier.

- Dørhåndtaket er der hvor bakteriene har størst overføringsverdi - ikke doen, ikke gulvet. Det er overføring av avføringsbakterier i maten som er farlig, og siden du ikke bruker toalettet til noe som er til fare for smitte, så er bakteriene der ubetydelige, sier Klepp.

Hun fraråder samtidig bruk av bakteriedrepende midler på badet/toalettet, eller noe annet sted i hjemmet for den saks skyld.

- Bakteriedrepende midler er giftig, skadelige for naturen og det er samtidig farlig for oss ettersom det kan bidra til resistente bakterier (Jour.anm. at bakteriene utvikler egenskaper som gjør at de ikke lenger tar skade av motmidlene). Enten det gjelder klær, vaskemidler eller medisiner, må vi ha felles midler vi kan bruke når vi trenger dem, sier forskningslederen.

Hun understreker imidlertid at vi på ingen måte er «i krig» mot bakterier.

- Vi kan faktisk ikke leve uten bakterier, vi er avhengig av dem. Kroppen vår består mye av bakterier, og vi kan derfor ikke behandle de dårlig, men sørge for at de vokser og passer på oss. De få som er farlig, må vi imidlertid ha midler mot.

LES OGSÅ: Avføringsspørsmålene du ikke tør spørre

Sørg for å ha rene håndkler

Men det finnes også andre grunner til at en grundig håndvask på badet kan være bortkastet - nemlig hva du tørker dem med.

- Du må ha et rent hånd-håndkle. Forholdene som bidrar til bakterievekst er varme og fuktighet. Hvor raskt håndklene tørker, har derfor mye å si for hvor rask bakteriene vokser, sier Klepp.

- Tynne håndkler holder seg renere, simpelthen fordi de tørker raskere en de som er tykkere. På samme måte vil det også tørke raskere hvis det henger rett, enn hvis det er krøllet sammen i en klump, sier hun.

Når det gjelder badematter og dusjforheng, handler det ikke så mye om rengjøring i sammenheng med bakterier, men heller om mugg.

FUKTIGHET: Det er en versting på baderommet, og en årsak til bakterier og mugg. Foto: victosha - Fotolia
FUKTIGHET: Det er en versting på baderommet, og en årsak til bakterier og mugg. Foto: victosha - Fotolia Vis mer

- Mugg oppstår lett fordi både dusjforheng og badematter er fuktige hele tiden. Det handler derfor om å finne ut hvordan tekstilene skal holde seg tørre. Hvis de stadig klistrer seg inntil baderomsveggen eller badekaret blir det lett fuktighet og mugg, forteller Klepp.

For eksempel er det vanlig at den nederste kanten på dusjforhenget blir misfarget.

- Ofte skyldes dette at det er en søm eller at stoffet er dobbelt nederst, som gjør at det blir fuktighet innimellom. Dette blir liggende å murre. Dersom det er tilfellet, kan du klippe av et par centimeter med saks. Bruk gjerne sikksakk-saks - da revner det ikke.

For selv om det avhenger hvor skadelig bakteriene er, forklarer Klepp av mugg ikke er bra i noen som helst sammenhenger.

- Mugg er ikke bra i noen sammenhenger - enten det er i syltetøyglasset eller i tekstiler. Det er typisk for bad som er dårlig oppusset, og selv om det ikke bidrar til smittesykdommer kan det gi allergiske reaksjoner og lignende, sier hun.

LES OGSÅ: Er billigproduktene like bra?

Rengjøringsliste bad oppsummert: toalett, dusj, vask, gulv og vask av dørhåndtak - check.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer