Detox

Detox kan være bortkastet

Bidrar ikke til at kroppen kvitter seg med avfallsstoffer raskere.

BORTKASTET?: Enten det er tarmskylling, rå mat, oljer eller detox-te, mener forskere at det ikke har noen bevist effekt. De forstår likevel hvorfor noen ønsker en pangstart på å spise sunnere. Foto: Colourbox.com
BORTKASTET?: Enten det er tarmskylling, rå mat, oljer eller detox-te, mener forskere at det ikke har noen bevist effekt. De forstår likevel hvorfor noen ønsker en pangstart på å spise sunnere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Som ekspertene selv sier er det ikke hva du spiser mellom jul og nyttår som teller, men heller hva du spiser mellom nyttår og jul.

Likevel kan kroppen kjennes litt overfylt etter både julebord, gløggfester, champagnebrunsjer, pepperkakeverksteder og ribbemiddager.

Mange vil da starte det nye året med å rette opp alle julesyndene med å avgifte kroppen med kålrabijuice, oljer, tarmskylling, detox-te eller piller.

Men har det egentlig noe for seg?

LES OGSÅ: Dropp denne kjøttmaten nå

– Detox er i verste fall skadelig

– Detox fungerer rett og slett ikke, forteller David Bender, professor i biokjemi og ernæring ved University College i London, til Daily Mail (Ekstern lenke).

Han forklarer at en detox-kur i beste fall er bortkastet. I verste fall kan det rett og slett være skadelig.

– Vi har et utmerket system for å kvitte oss med potensielt skadelige stoffer - det kalles menneskekroppen, forteller han.

Likevel kan det se ut til at de vitenskapelige advarslene blir oversett. Spesielt når kjendiser som Paris Hilton, Oprah, Madonna og mange flere sverger til detox når det nærmer seg en viktig fest, rolle eller lansering.

– Det er en feilaktig antakelse at det er nødvendig å bruke strenge dietter, eller andre varianter av detox, for at kroppen skal kvitte seg med giftig stoffer. Kroppen klarer dette veldig effektivt selv, forteller Bender.

LES OGSÅ: To biter er den perfekte mengden

Kroppen kvitter seg selv med avfallstoffene

Bender forklarer at kroppens eget system for å kvitte seg med avfallstoffer har utviklet seg gjennom millioner av år, og tarmen forhindrer faktisk mange av stoffene fra å bli tatt opp i kroppen i det hele tatt.

– I tillegg jobber organene våre konstant for å skape kompliserte kjemiske reaksjoner som bidrar til at mat og drikke vi inntar blir gjort om til hormoner, energi og til og med medsiner, forteller han.

Mange av de uønskede stoffene vil også skilles ut i urinen og gallen, slik at vi kvitter oss med mye av de uønskede stoffene når vi er på toalettet. Dermed blir ikke de dårlige stoffene bare værende igjen i kroppen.

Han gir også eksempel på behandlinger som bare er lureri. For eksempel vil ikke vannet ved et avgiftende fotbad bli brunt fordi du kvitter deg med avfallsstoffer, men rett og slett fordi saltet i vannet reagerer på elektrodene i maskinen.

– Hvis du ikke putter føttene i vannet, vil det uansett bli brunt etter 30 minutter, sier Bender.

LES OGSÅ: Funker dietten din dårlig?

Effekten kan ikke vitenskapelig bevises

Bender får støtte fra flere hold. Blant annet fra organsisasjonenSense About Science (Ekstern lenke) som har sett nærmere på 15 ulike detox-produkter og bedt produsentene om gi dem bevis på hvordan produktene deres fungerer.

Ingen av produsentene de kontaktet var i stand til å gi noe bevis for sine påstander eller komme med en helhetlig definisjon av hva de mener med detox.

Likevel hadde det ikke vært vanskelig å bevise effekten hvis det virkelig funket, forteller en tidligere professor innen komplementær medisin, Edzard Ernst, ved University of Exeter.

- Alt du trenger å gjøre er å ta noen blodprøver fra frivillige og teste om avfallsstoffene blir borte fra kroppen raskere enn normalt, sier han.

LES OGSÅ: Sjekk ekspertenes supermiddager

Også KK.no's trenings- og kostholdsekspert, Ina Garte sier deg enig med forskerne.

– Jeg mener at det ikke er slik at vi må kvitte oss med avfallsstoffer gjennom slike kurer. Kroppen er et selvrensende organ som absolutt tar vare på seg selv. Det er ingen beviser for at dette er effektivt på noen som helst måte - men når det er sagt, er det flere som opplever dette som deilig og som en pangstart til et sunnere liv, og det har jeg full forståelse for, sier Ina.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise masse kålrot

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer