Rensekur

Detoxkurer og fasting gjør deg ikke varig slank

Vi bruker en formue på kurer som skal rense kroppen for gifter og avfallsstoffer. Men har det noe som helst effekt?

VÆR FORSIKTIG: Rensekurer kan være farlig om du overdriver, spesielt hvis du ikke har optimal helse fra før.  Foto: Getty Images
VÆR FORSIKTIG: Rensekurer kan være farlig om du overdriver, spesielt hvis du ikke har optimal helse fra før. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi faster, detoxer og renser oss selv for det vi blir fortalt er giftige avfallstoffer kroppen ikke klarer å kvitte seg med selv. Rensekurer er blitt en millionindustri og vi kjøper grønnsaksjuicer og andre produkter for en formue.

Men ekspertene mener vi blir lurt, eventuelt lurer oss selv.

– En tredagers detoxkur vil på ingen måte fjerne giftstoffer som du kan ha i kroppen din, sier lege og endokrinolog ved University of California, David Heber til helsenettstedet Today.com.

LES OGSÅ: Detox kan være bortkastet

SUNT, MEN ... Ikke hele dagen. Grønnsaksjuicer bør ikke erstatte vanlig mat.   Foto: Getty Images/iStockphoto
SUNT, MEN ... Ikke hele dagen. Grønnsaksjuicer bør ikke erstatte vanlig mat. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Detox er unødvendig

Det finnes - ifølge ekspertene, ingen vitenskapelige bevis for at grønnsaksjuicer eller andre rensende drikker kan fjerne giftige avfallsstoffer.

– Jeg har veldig liten tro på korte rensekurer, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh, som underviser, holder foredrag, kurs og gir tips på nettstedet von Krogh Ernæring Ltd.

Hun legger til at kroppen, gjennom lever og nyrer, hele tiden renser seg selv og har sine egne godt fungerende avgiftningsmekanismer.

– Menneskene har gjennom alle tider vært utsatt for giftige stoffer, både fra omgivelsene og fra kroppen selv, uten kroppens egen evne til å kvitte seg med disse hadde det gått dårlig, har Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef ved Grete Roede AS tidligere fortalt til KK.no.

LES OGSÅ: Ekspert advarer mot motemat

Kan være farlig

Fra Hollywoodkjendiser til norske livsstilsbloggere, det å rense kroppen for giftige avfallstoffer er blitt noe «alle» gjør. For det høres jo veldig sunt ut!

Og det kan det også være hvis du innimellom bytter ut et og annet måltid med en vitaminrik juice.

Men mange nøyer seg ikke med det og eksperimenterer med det som i USA kalles Eat Stop Eat eller her hjemme, fastedager: alle måltider i et helt døgn byttes ut med grønnsaksjuicer, eller enda mer ekstremt, ikke engang juicer. Noen gjør det så ofte som en dag i uken. Problemet er da at man ikke får i seg nok næringsstoffer.

– Juice er ikke et fullverdig måltid og kan ikke erstatte mat, har Bugge tidligere fortalt til KK.no.

Spesielt forsiktig skal du være dersom helsen din fra før ikke er helt på topp, om du for eksempel går på medisiner eller er gravid. Da kan slike rensekurer være direkte farlig.

LES OGSÅ: Supermaten du bør spise

Du blir ikke slankere

En annen grunn til at rensekurer er blitt populært, er fordi mange mener det også kan ha en slankende effekt. Men vektreduksjonen vil være forbigående mener ekspertene.

– Det er vann og derfor kun midlertidige kilo du eventuelt mister, sier Roshini Raj, lege og gastroenterologat ved New York University Langone Medical Center til Daily Mail.

I tillegg er faren at du går opp igjen mer enn du tok av, fordi du er så sulten etter en rensekur at du spiser mer enn du vanligvis ville gjort.

Når du kun drikker juice vil du få en rask blodsukkerstigning med et raskt blodsukkerfall, noe som igjen gjør at sulten melder seg ganske raskt igjen.

– Jeg har mer tro på å spise mye frukt, bær, grønnsaker og helkorn daglig. Tenk langsiktig og spis sunt så ofte du kan. Velg gjerne økologisk og rene råvarer fremfor ferdigmat og annen helfabrikata, slik at du spiser mest mulig ren mat, sier Lise von Krogh.

LES OGSÅ: Hvilke vitaminer trenger du egentlig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer