Vekt

Dette avslører hvor lenge du vil leve

Ta tida, og sjekk selv.

Foto: Stock.xchng
Foto: Stock.xchng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du kjapp i reaksjonen?Da kommer du til å leve lenge.Reaksjonstida har nemlig mye større effekt på levealderen enn både blodtrykk, aktivitetsnivå og vekt.Det viser en ny studie ved Edinburgh University og Medical Research Council i Glasgow, melder Daily Mail.

Treighet dobler sjansen for tidlig død

Forskerne fulgte over 7400 personer over en periode på 20 år. Da studien startet opp på midten av 80-tallet, ble reaksjonsevnen til deltakerne målt ved hjelp av et apparat med fem nummererte knapper og en skjerm. Når et nummer vistes på skjermen, skulle deltakeren trykke ned den riktige knappen så fort som mulig.Resultatene viser at deltakerne som reagerte treigest hadde mer enn dobbelt så stor sjanse for tidlig død.Planer om å leve lenge? Slik holder du deg ung.

Kun røyking er verre

20 år etter studiestart hadde rundt 1300 av deltakerne dødd. De avdødes reaksjonstid, røykevaner, vekt og andre risikofaktorer ble sammenlignet med dataene til deltakerne som ennå var i live.Forskerne så at det eneste som ga større dødsrisiko enn sløv reaksjon var røyking. Aktivitetsnivå, blodtrykk, hjertefrekvens, liv-hofte-ratio, alkoholinntak og kroppsmasseindeks (BMI) hadde alle mindre effekt.Ved dødsfall som skyldtes hjertesykdom var imidlertid dårlig reaksjonstid den største risikofaktoren etter høyt blodtrykk – til og med større enn røyking.Også en mengde andre ting kan forlenge livet. Bare se her:
 • Ha sex ofte - lev lenger
 • Kyss mer, lev lenger
 • Flerkoneri forlenger livet
 • Enkelte mener imidlert at null sex er hemmeligheten:
 • 105 år og jomfru
 • God reaksjon = høy IQ

  En mulig forklaring på dette kan være at reaksjonstida henger sammen med intelligens, som igjen er en indikator på hvor bra kroppen er «skrudd sammen».Ifølge forskerne finnes det nå stadig flere beviser for at mennesker med høy IQ har en tendens til å både leve lenger og ha en sunnere livsstil.
 • Slik lever du til du blir 100 år
 • Studien, publisert i fagtidsskriftet Intelligence, er den første som noensinne har sett på sammenhengen mellom reaksjonsevne og dødelighet, samt sammenlignet resultatene med andre kjente risikofaktorer, som tobakk- og alkoholforbruk.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer