Alkohol Og Kalorier

Dette avslører kaloriinnholdet i vinen

Alkoholprosent og søthetsgrad har mest å si.

VIN: Du kan spare deg for mange kalorier dersom du velger en tørr vin fremfor en søt.  Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia
VIN: Du kan spare deg for mange kalorier dersom du velger en tørr vin fremfor en søt. Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Planlegger du å kose deg med et par glass vin i helgen?

Det er lov det, men du bør være oppmerksom på at noen typer vin inneholder flere kalorier enn andre, og kosen kan fort bli usunn dersom du unner deg noen ekstra glass av den mer kaloririke typen.

Dersom du er usikker på hvilken vin du bør velge er det ingen grunn til panikk. Eksperten har gitt oss svaret på hva du bør se etter i vinhylla.

LES OGSÅ: Myter og fakta om alkohol

Stor forskjell på kaloriinnhold

Lise von Krogh, som er ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Bramat.no, forteller til KK.no at hvor høy prosent vinen har spiller en rolle for kaloriinnholdet, men at det som har aller størst betydning er om det en søt eller tørr.

- Når det kommer til kaloriinnholdet i vin spiller det ikke noen rolle om den er rød eller hvit. Det som har noe å si er alkoholprosenten til en viss grad og om det er en tørr eller søt type.  

- Det stemmer at høy alkoholprosent gir høyere kaloriinnhold. Hvis du ser bort fra sukkeret er det slik at etanol gir cirka syv kalorier per gram i snitt, så veldig konsentrert alkoholholdig drikke vil gi flere kalorier.

Det som imidlertid har størst betydning når det kommer til kaloriinnholdet er ifølge von Krogh om det er en søt eller tørr type.

- Ett glass på 1,2 dl med tørr vin inneholder cirka 80 kalorier, mens samme mengde med søt vin, som for eksempel dessertvin, inneholder hele 162 kalorier. Velger du en tørr vin vil du altså spare deg for halvparten av kaloriinnholdet til en søt vin.

- Tørr rød- eller hvit vin, som har mellom 10 og 12 prosent alkohol, inneholder kun 0,5 gram sukker per dl, mens søte dessertviner kan inneholde mellom 9 og 14 gram sukker per dl. Siden dessertviner også inneholder mer alkohol, 15 til 20 prosent, har de derfor også dobbelt så høyt kaloriinnhold, forklarer hun.

LES OGSÅ: Alkohol kan øke risikoen for hudkreft

SØT VIN: Ett glass med søt vin inneholder hele 162 kalorier.  Foto: All Over Press
SØT VIN: Ett glass med søt vin inneholder hele 162 kalorier. Foto: All Over Press Vis mer

Oppgitt kaloriinnhold

Ifølge nyhetsnettstedet The Telegraph viser en ny brukerundersøkelse utført av den britiske supermarkedkjeden Sainsbury at hele 85 prosent av forbrukerne deres ikke er klar over hvor mange kalorier et gjennomsnittsglass vin inneholder.

Som resultat av dette har supermarkedkjeden valgt å lansere kalorimerking på 20 av sine egne vinflasker i håp om at forbrukerne skal gjøre mer «ansvarlige» helsevalg.

Helen Buck, som er styreleder hos Sainsbury og ansvarlig for dere styringsgruppe innen alkohol, har fortalt at resultatet av undersøkelsen viser at det er ingen tvil om at kundene deres er forvirret når det kommer til kaloriinnhold i vin.

- Vi håper at det å markere tydelig hvor mange kalorier flaskene inneholder vil kunne hjelpe kundene våre å lettere ta ansvarlige valg.

LES OGSÅ: Dette gjør alkohol med kroppen etter trening

Kalorimerking ødelegger ikke kosen

Mange tenker nok at det å informere om kaloriinnholdet på vinflaskene vil ødelegge gleden ved sette seg ned med et glass, men von Krogh tviler på at merking vil kunne utgjøre noen stor forskjell.

- Jeg tror ikke det å merke flaskene vil ha så mye å si, fordi jeg har fått inntrykk av at folk ikke bryr seg om hvor mange kalorier vinen inneholder når de først har planer om å drikke. Det er ikke er kaloriinnholdet som er viktigst, men mengden du drikker totalt og hvor ofte du drikker.

- Sunne drikkevaner er viktigere enn kaloriinnholdet når det kommer til vin, sier hun.

LES OGSÅ: Du kan drikke alkohol og gå ned i vekt

EKSPERTEN: Lise von Krogh, ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Bramat.no. Foto: John Harald Knutsson
EKSPERTEN: Lise von Krogh, ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Bramat.no. Foto: John Harald Knutsson Vis mer

Alkohol =kalorier

Det er store forskjeller på hvor mange kalorier forskjellige typer drikke inneholder, og derfor kan det være greit å ha en viss oversikt så du kan velge det som inneholder færrest kalorier om du skulle være bekymret for at du går på en kalorismell.

Her er en oversikt over kaloriinnholdet i vanlige typer drikke:

• En flaskeøl = ca. 140 kalorier
• En halvliter = ca. 215 kalorier
• En flaske lettøl = ca. 80 kalorier
• En halvliter lavkaloriøl = ca. 135 kalorier
• Et glass tørr hvitvin (1,5 dl) = ca. 100 kalorier
• Et glass søt hvitvin (1,5 dl) = ca. 135 kalorier
• Et glass rødvin (1,5 dl) = ca. 100 kalorier
• Et glass tørr champagne (1,2 dl) = ca. 90 kalorier
• En shot brennevin* (4 cl) = ca. 100 kalorier
• Et glass Baileys (4 cl) = ca. 130 kalorier
• Et glass likør (4 cl) = ca. 155 kalorier
• En vodka cranberry = ca. 200 kalorier
• En rom og cola (4 cl alkohol, 33 cl cola) = ca. 200 kalorier
• En rom og cola light (4 cl alkohol, 33 cl cola) = ca. 100 kalorier

Kilde: Weightlossresourses.co.uk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer