Drømmer

Dette betyr drømmene dine

... og disse er de vanligste!

DRØMMER: Lurer du på hva drømmene dine forteller deg? Det er vanskelig å si akkurat hva de betyr, men det finnes enkelte ting i dem som kan symbolisere noe.  Foto: absolutimages - Fotolia
DRØMMER: Lurer du på hva drømmene dine forteller deg? Det er vanskelig å si akkurat hva de betyr, men det finnes enkelte ting i dem som kan symbolisere noe. Foto: absolutimages - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hver eneste natt drømmer vi i gjennomsnitt mellom fire og seks drømmer - likevel husker de fleste av oss ikke mer enn to eller tre av dem i løpet av en uke.

Er du en av dem som ofte våkner med krystallklare minner om hva du har drømt? Da har du kanskje lurt på hva i alle dager disse drømmene prøver å fortelle deg.

Akkurat hva drømmene dine betyr er det vanskelig å si, men det finnes teorier om hva enkelte ting symboliserer.

LES OGSÅ: Drømmene kan avsløre helsen din

De vanligste drømmene våre

I boken «Din guide til en verden av drømmer» tar forfatter Ole Vedfelt for seg betydningen til fem av de vanligste drømmene våre - som ofte dreier seg om penger, fremmede kulturer og land, det å komme for sent, fødsel og dyr.

Dette mener han de symboliserer:

Penger: Kan symbolisere en verdi som kan konverteres til å tilfredsstille ulike behov, som overskudd til å fullføre prosjekter eller overskudd i relasjoner.

Fremmede kulturer og land: Symboliserer noe som er ukjent, noe uvanlig og uventet. Kanskje drømmeren lengter etter noe nytt og spennende i hverdagen?

Komme for sent: Kan referere til din aktuelle livssituasjon, at du ønsker å gjøre mer enn du har mulighet for. Kan være et tegn om et press til å leve opp til forventninger.

Fødselsdrømmer: Skjer ofte når det har skjedd noe nytt og spennende i livet, eller når du tenker tilbake på egne fødsler. Kan også være tegn på ønske om å få barn.

Dyr: Representerer de naturlige driftene, kroppens behov og impulser. Kan også gjenspeile en taus og ubevisst kunnskap.

Andre, viktige symboler som brukes i drømmetydning

(kilde: Dinside.no)

Atskillelse: Atskillelse fra venner eller familie kan tyde på en mental avstand mellom deg og de du drømmer om. Men det kan også være en oppfordring om å distansere deg fra problemer som har med andre mennesker å gjøre.

Blod: Rødt blod er først og fremst et tegn på liv, energi og vitalitet. Men det kan også symbolisere sykdom. Drømmer om blod kan også være en oppfordring fra underbevisstheten om å bruke energi positivt, til andres og din egen glede.

Cirkus: En drøm om sirkuslivet kan bety at du mangler lek og glede i hverdagen.

Drukning: Drukningsdrømmer kan bety at du står ovenfor personlige forhold som er vanskelige å håndtere. Vann er et vanlig symbol på følelser, og havet er symbolet på det ubevisste.

Fly: En drøm om å fly, betyr at du åpner for å tenke på mer svevende planer og ideer. Det kan også symbolisere en flukt fra hverdagslivets mas.

Gull: Gull er et verdifullt metall som symboliserer verdier. Gull er forbundet med maskuline kvaliteter og den åndelige verden.

Hevn: Om du drømmer om hevn, kan det bety at du hindrer deg selv i å uttrykke deg ærlig og impulsivt.

Innbruddstyv: En ubuden gjest symboliserer fortrengte eller ukjente maskuline sider ved deg selv, som gjerne vil frem i lyset.

Løpe: En drøm om å løpe uten å komme fremover, betyr en spenning mellom din egen tro på at du kan løpe, og bevissthetens beskjed om at du ikke kan løpe fra deg selv. Det skumle som vi løper fra, blir ofte enklere når vi snur oss og ser det i øynene.

Nakenhet: Har du drømt om å gå til jobben uten bukser på? Drømmer om nakenhet er et positivt tegn som symboliserer at du er klar til å fremstå slik du er ovenfor andre mennesker.

KOMME FOR SENT: Pleier du å drømme at du kommer for sent på jobben? Slike drømmer kan referere til din aktuelle livssituasjon, at du ønsker å gjøre mer enn du har mulighet for. Kan være et tegn om et press til å leve opp til forventninger. Foto: milanmarkovic78 - Fotolia
KOMME FOR SENT: Pleier du å drømme at du kommer for sent på jobben? Slike drømmer kan referere til din aktuelle livssituasjon, at du ønsker å gjøre mer enn du har mulighet for. Kan være et tegn om et press til å leve opp til forventninger. Foto: milanmarkovic78 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er stress så skadelig

Stress øker sjansen for mareritt

Hender det ofte at du våkner opp i en pøl av svette etter å ha hatt et mareritt? Noe så enkelt som stress kan være årsakene til dette.

Du tenker kanskje ikke over det, men de fleste av oss får jo mareritt når vi har opplevd noe som har trigget stresshormonet vårt.

Marerittene kommer hvis du for eksempel har gjort det dårlig på en prøve, mistet jobben eller kranglet med noen du er glad i. Hendelsene trenger ikke en gang å være så dramatiske for at stresset skal påvirke skjønnhetssøvnen.

- Noen mareritt er fremkalt av dagligdags stress, og noen av post-traumatisk stress. Det finnes også mareritt som er idiopatiske - vi vet altså ikke hvorfor vi får dem, har Tore Nielsen, som er daglig leder av Dream and Nightmare Laboratory og psykiatrisk professor på University of Montreal, tidligere uttalt til nettstedet Huffington Post.

Forstyrret søvn og mareritt står også på listen over bivirkninger på enkelte medikamenter. Dette gjelder spesielt for medisiner som skal hjelpe mot psykiske problemer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer