Overspise

Dette bildet kan lure hjernen din

Bilder av mat trigger appetitthormonet ghrelin og gjør oss sultne når vi ikke egentlig er det.

MMMMMM: Når du ser dette bildet, trigges appetitthormonet ghrelin i kroppen din -noe som gjør at du føler deg sulten, selv om du ikke er det. Foto: Getty Images/Hemera
MMMMMM: Når du ser dette bildet, trigges appetitthormonet ghrelin i kroppen din -noe som gjør at du føler deg sulten, selv om du ikke er det. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du sitter på trikken og blar gjennom et ukeblad. I siste del av bladet dukker det opp en rekke særdeles lekre oppskrifter, med noen særdeles fristende bilder.

Du kjenner at magen begynner å rumle, at spyttproduksjonen økes, ja du får nærmest lyst til å rive ut arket og skyve det inn i munnen – lyst har du på den fantastiske retten som er avbildet der.

Kjenner du deg igjen?

LES OGSÅ: Tallerkenfargen avgjør hvor mye du spiser

Ett bilde er nok

Det å bli sulten av å se på lekre bilder av mat, er ikke akkurat noe nytt. Likevel har det aldri før vært gjort så veldig mye forskning på hvorfor vi får en slik akutt (og til tider voldsom) sultfølelse når vi for eksempel ser bilde av en glasert sjokolademuffins.

En ny studie, gjennomført ved Max Planck Instituttet for psykiatri i München, viser imidlertid at det er en naturlig forklaring på dette – og at det hele er knyttet opp mot hormonet ghrelin - som regulerer appetitten og hjelper til å fordøyelsen, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Ifølge studien du nemlig ikke være sulten, for å få økt appetitt av et matbilde, og resultatene viser faktisk at ett lite bilde er nok til å trigge ghrelin-hormonet så kraftig at du føler en form for sult, og får lyst til å spise et stykke kake bare noen minutter eller timer etter ditt siste måltid.

LES OGSÅ: Kjøleskapet kan ødelegge dietten din

Øker overvektproblematikken?Hvor
Ekspertene bak studien, deriblant studieforfatter Axel Steiger, mener dette er et tydelig tegn på at matreklame kan være med på å øke overvektproblematikken i dagens samfunn, og det var gjennom et eksperiment - hvor de så på hvordan sunne, normale menn reagerte på bilder av mat, at de kom til denne konklusjonen.

Testpersonene ble vist bilder av fristende mat, samt uspiselige produkter, samtidig som hormonnivåene deres ble målt.

Resultatene, som er publisert i tidsskriftet Obesity (mer info om studien finner du her – ekstern lenke), viste at ghrelin-nivåene økte betraktelig når testpersonene ble vist bilder av mat (relativt naturlig).

LES OGSÅ: Slik stopper du når du er mett

Jeg blir ikke mer sulten
 
(48%)
Litt sulten
 
(29%)
Veldig sulten
 
(14%)
Vet ikke
 
(8%)

Vær litt obs

- Resultatene av studien vår demonstrerer, for første gang, at løslatelsen av ghrelin i blodet for å regulere matinntak også er kontrollert av eksterne faktorer, sier medforfatter bak studien - Petra Schüssler:

- Hjernen blir trigget av visuelt stimuli – som bilder av mat, og den fysiske reaksjonen som kontrollerer vår oppfattelse av appetitt blir trigget ufrivillig. Dette kan faktisk få oss til å spise et kakestykke kun en time eller to etter frokost. Vi råder derfor personer som sliter med overvekt til å unngå å se på slike bilder. Det å redusere mengden av slike bilder i mediene vil også kunne ha en positiv innvirkning på overvektutviklingen i den vestlige verden.

Det er imidlertid ikke bare slik at personer som sliter med vekten merker økningen av ghrelin når man ser på bilder av mat.

Som studien viste er dette noe som påvirker oss alle i større eller mindre grad, og dersom du leser mye bøker/blader om mat, eller ser mye på bilder av mat, kan det faktisk få deg til å spise mer.

Derfor kan det også lønne seg å være litt obs på dette neste gang du ser et slikt bilde og blir fristet til å kjøpe trepakningen med boller fra Narvesen.

Det er faktisk hjernen og kroppen din som spiller deg et puss.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke sluke matenFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer