Sex

Dette bør alle kvinner gjøre etter sex

Kanskje ikke så fristende, men veldig lurt.

- JEG MÅ TISSE... Kanskje ikke det første du har lyst til å si til kjæresten etter akten, men smart av deg er det. Foto: Thinkstock
- JEG MÅ TISSE... Kanskje ikke det første du har lyst til å si til kjæresten etter akten, men smart av deg er det. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Urinveisinfeksjon er ikke veldig sexy. Men mange kvinner plages med nettopp dette, og en av årsakene til at infeksjonen oppstår er nettopp sex.

Derfor bør du faktisk stå opp og gå på toalettet starks kosestunden er overstått.

Ellers øker risikoen for å få urinveisinfeksjon. Nærmere forklaring på hvorfor får du lenger ned i teksten.

LES OGSÅ: Dette bør du fortelle gynekologen din

Nettstedet Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett.

Lege Mirza Jusufovic forklarer her hvordan urinveisinfeksjon oppstår, og hvordan du kan bi kvitt det.

Vondt å tisse

Blærekatarr er en infeksjon i urinblæren, en urinveisinfeksjon, som nesten alltid skyldes bakterier. Bakterier trives nemlig godt i kroppsvarm urin, og de formerer seg raskt når de kommer inn i urinblæren.

Etter hvert vil disse bakteriene føre til en betennelse i slimhinnen som kler innsiden av urinblæren. Slimhinnen blir da rød og irritert, og hele urinblæra blir irritabel.

Dette fører til sammentrekninger i urinblæra selv om den ikke er full, og du kan da oppleve den vanlige plagen med hyppig småskvetting.

Vannlatingen kan også være smertefull som følge av sårhet og betennelse i urinrøret. I tillegg får mange svie og varmefølelse i underlivet etter vannlating.

LES OGSÅ: A til Å hos gynekologen

Svært vanlig tilstand

Symptomene for denne tilstanden er så typiske at de aller fleste som har hatt blærekatarr vil være i stand til å stille diagnosen selv.

Tilstanden er svært vanlig og utgjør omtrent 3,5 prosent av alle henvendelsene i allmennpraksis.

I aldersgruppen 26-30 år er det 100 ganger så mange kvinner som menn som har urinveisinfeksjon.

3 av 4 tilfeller skyldes bakterien E. coli. Blærekatarr kan oppstå når det kommer bakterier inn i urinblæra, hvor det ellers er bakteriefritt. Det er nesten utelukkende bakterier fra tarmen som er årsak til urinveisinfeksjoner, og 3 av 4 tilfeller skyldes bakterien E. coli.

Bakteriene kan komme inn i urinblæra ved at de vandrer fra huden, gjennom det korte urinrøret og inn til blæren. De kan også komme rett fra tarmen gjennom blæreveggen.

LES OGSÅ: Dette tør vi ikke fortelle legen

Obs, obs ved samleie

Ved samleie der penis presser mot fremre skjedevegg, kan bakterier komme over i urinen fra området rundt urinrørsåpningen, og fra kjertler langs urinrøret.

Det er derfor ikke uvanlig at blærekatarr kan debutere etter samleie.

Det er også derfor du bør ta en tur på toalettet etter sex - for å «skylle ut» bakterier du ikke bar på før dere gikk og la dere.

Det synes også å være en sammenheng mellom sjelden vannlating og hyppig blærekatarr. Kvinner som later vannet sjelden og som holder seg ved trang, får mer langvarig oppbevaring av tilfeldige bakterier i blæren. Dermed øker risikoen for å få blærekatarr. Dette vil en uroterapeut kartlegge detaljert.

Slik blir du kvitt blærekatarr

Diagnosen baserer seg først og fremst på din beskrivelse av symptomene, som er svært typiske. I tillegg vil en undersøkelse av urinen kunne bekrefte diagnosen.

Har du fått konstatert urinveisinfeksjoner tidligere, og du gjenkjenner symptomene, er det som regel ikke nødvendig med ny konsultasjon hos lege for å få skrevet ut antibiotika-kur.

Infeksjonen behandles som regel med antibiotika, og effekten av slik behandling er god. Ukomplisert akutt blærekatarr hos ellers friske unge kvinner behandles som regel med en kur på 3 dager, mens det hos eldre kvinner kan være nødvendig med en 5 dagers kur.

Er du blant dem som har stadige urinveisinfeksjoner, vil mange leger velge å utstyre deg med antibiotika som du har i beredskap i tilfelle nye infeksjoner skulle oppstå. Du tar da enten en enkeltdose eller en tredagers kur når plagene kommer.

Dersom tilbakevendende infeksjoner er et problem, kan det være aktuelt å gi behandling for å forebygge nye episoder.

Er du av dem som får fremprovosert blærekatarr av samleie, kan det være nyttig å ta en enkeltdose med antibiotikum etter samleiet. Det kan også hjelpe å gjøre det til en vane å late vannet etter samleie, selv om det mangler vitenskapelig dokumentasjon for dette rådet.

En sjelden gang kan det være nødvendig med langvarig behandling med lave doser antibiotika. Slik behandling kan pågå i 3-6 måneder.

Slik unngår du blærekatarr

Det er flere ting du kan gjøre selv for å forhindre blærekatarr:

 • Lat vannet når behovet melder seg, og unngå å holde igjen ved trang.
 • Unngå å fryse på beina.
 • Ikke sitt på kaldt underlag.
 • Unngå bruk av pessar og sæddrepende midler, det synes å øker risikoen for urinveisinfeksjon.
 • Ønsker du å prøve naturmedisin, kan du forsøke tranebæruttrekk: 1,5 dl 2 ganger daglig.

 • De aller fleste blir raskt friske ved behandling. En ukomplisert blærekatarr har dessuten et godartet forløp også uten behandling. Med rikelig drikke, og ved å unngå å fryse, vil svært mange bli bra etter kort tid, selv uten bruk av medisiner.

  I sjeldne tilfeller kan en nedre urinveisinfeksjon spres seg til øvre deler av urinveiene og medføre nyrebekkenbetennelse. Dette fører til forverring av plagene, og oftest feber og rygg- eller magesmerter. I slike situasjoner bør du kontakte lege.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer