Gynekolog

Dette bør du alltid sjekke hos gynekologen

Forsikre deg om at disse prøvene og undersøkelsene tas.

TIME HOS GYNEKOLOGEN: Det er lurt å skrive ned spørsmålene du har til gynekologen, det er fort gjort å glemme alt du lurer på når du først sitter på legekontoret. Foto: NTB Scanpix
TIME HOS GYNEKOLOGEN: Det er lurt å skrive ned spørsmålene du har til gynekologen, det er fort gjort å glemme alt du lurer på når du først sitter på legekontoret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å gå til gynekolog er for mange ikke det morsomste de vet, og det kan være lett å få jernteppe når man først sitter på legekontoret.

KK.no har snakket med Mette Haase Moen, som er gynekolog, professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, og hun har laget en oversikt over hvilke spørsmål du bør stille gynekologen din når du har fått time.

- Det kan være lurt å skrive dem opp på en lapp, tipser Moen.

Dette er hennes råd til hva du kan sørge for at sjekkes når du er hos gynekolog:

  • Celleprøve Be om en livmorhalskreft-test. Celleprøve tas hvert tredje år på kvinner mellom 25 og 70 år. Kvinnen bør selv huske på når prøven skal tas.LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøve 
  • KjønnssykdommerDet tas bare rutinemessige prøver for klamydia hos kvinner under 25 år, eller hvis kvinnen ønsker det. For eksempel ved ny partner. Test kan gjøres ved urinprøve, så gynekologisk undersøkelse er ikke nødvendig.LES OGSÅ: Visste du dette om kjønnssykdommer? 
  • Er alt normalt nedentil?Underliv kan være nokså forskjellig, her er kvinnens symptomer avgjørende, for eksempel ved tegn på nedsunken livmor. Hos noen kan livmoren være forstørret på grunn av muskelknuter, men det har stort sett bare betydning i forbindelse med trykksymptomer eller rikelige blødninger.LES OGSÅ: Lukter det rart nedentil? 
  • Klassiske symptomer man bør ta opp

    Underlivssmerter, unormale blødninger og unormal utflod.LES OGSÅ: Symptomene du bør kjenne til

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer