TIME HOS GYNEKOLOGEN: Det er lurt å skrive ned spørsmålene du har til gynekologen, det er fort gjort å glemme alt du lurer på når du først sitter på legekontoret. Foto: NTB Scanpix
TIME HOS GYNEKOLOGEN: Det er lurt å skrive ned spørsmålene du har til gynekologen, det er fort gjort å glemme alt du lurer på når du først sitter på legekontoret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gynekolog

Dette bør du alltid sjekke hos gynekologen

Forsikre deg om at disse prøvene og undersøkelsene tas.

Publisert

KK.NO: Å gå til gynekolog er for mange ikke det morsomste de vet, og det kan være lett å få jernteppe når man først sitter på legekontoret.

KK.no har snakket med Mette Haase Moen, som er gynekolog, professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, og hun har laget en oversikt over hvilke spørsmål du bør stille gynekologen din når du har fått time.

- Det kan være lurt å skrive dem opp på en lapp, tipser Moen.

Dette er hennes råd til hva du kan sørge for at sjekkes når du er hos gynekolog:

Ifølge Moen er det ikke nødvendig med full undersøkelse, dersom symptomene ikke er til stede:

- Det screenes, altså tas undersøkelse av kvinner uten symptomer, bare for livmorhalskreft og for klamydia i nevnte aldergrupper. Det er ikke grunn til gynekologisk undersøkelse for å se om «alt er normalt», men ved symptomer bør det gjøres undersøkelse.

Kle deg «riktig»

Det er ikke bare spørsmålene du skal stille gynekologen, som er viktig å ha forberedt på forhånd. Også hva du kler på deg for anledningen, kan være lurt å tenke over - det kan gjøre timen hos gynekologen enklere og mindre stressende.

Britt-Ingjerd Nesheim, tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset i Oslo, har tidligere fortalt til KK.no at du kan spare deg for pinlighet ved å kle deg «riktig».  

- Skal jeg gi et råd til kvinner som kvier seg til undersøkelsen, så må det være at de bør kle på seg klær på underkroppen som det går fort å kle av og på seg - som for eksempel et skjørt eller en kjole som de kan trekke opp, eller en løs bukse de raskt kan trekke ned.

LES OGSÅ: Dette bør du fortelle gynekologen din

WHAT TO WEAR: Det er lurt å ha på seg anvendelige klær når du skal til gynekologen, som skjørt eller kjole. Foto: NTB Scanpix
WHAT TO WEAR: Det er lurt å ha på seg anvendelige klær når du skal til gynekologen, som skjørt eller kjole. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dropp grundig vask

Det er heller ikke nødvendig å vaske seg ekstra godt og nøye «der nede» i forkant av den gynekologiske undersøkelsen.

- Man behøver ikke vaske seg mer enn man gjør til vanlig. Jeg tror problemet i våre dager er at kvinner vasker seg for mye og gjerne med såpe, noe som er helt unødvendig.

Nesheim forteller at det holder å skylle med vann. 

- Såpe ødelegger bare for de «snille» bakteriene på huden som holder oss friske.

Unngå imidlertid å skylle opp i skjeden rett før gynekologtimen. Da blir det nemlig vanskeligere for gynekologen å se om det skulle være tegn til unormal utflod.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer