Drikke Til Julemat

Dette bør du drikke til julematen

Øl, champagne eller vin? Dette fremhever smaken på julemiddagen.

<strong>CHAMPAGNE TIL PINNEKJØTT:</strong> Er du i tvil om hva du bør drikke til pinnekjøtt, velg champagne, foreslår vinanmelder Ingvild Tennfjord. Foto: Fotolia
CHAMPAGNE TIL PINNEKJØTT: Er du i tvil om hva du bør drikke til pinnekjøtt, velg champagne, foreslår vinanmelder Ingvild Tennfjord. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.no: Her er en liten oversikt over hva slags drikke som passer godt til pinnekjøtt, svineribbe og juledesserten.

Champagne til pinnekjøtt

Ingvild Tennfjord er vinanmelder for fem aviser og har i tillegg skrevet bøkene «Skål» og «Bobler». Foto: Nadia Norskott
Ingvild Tennfjord er vinanmelder for fem aviser og har i tillegg skrevet bøkene «Skål» og «Bobler». Foto: Nadia Norskott Vis mer

– Er du i tvil, velg champagne. Det går til alt fordi det er så friskt og fordi boblene kommer til å smyge seg perfekt rundt maten. Hvis du synes øl er for tungt til pinnekjøtt, vil champagne være veldig deilig til, råder Ingvild Tennfjord.

Hun er vinanmelder for fem aviser og forfatter av bøkene «Skål» og «Bobler».

– Pinnekjøtt er tungt, men champagnen er frisk nok til å rense opp hver bit, sier Tennfjord.

Det finnes to hovedstiler innenfor champagne, ifølge vinskribenten:

  1. Lett og fruktig
  2. Fyldigere og tyngre i smak
     

– Jeg ville ha valgt en som er litt fast i håndtrykket til pinnekjøtt. Bollinger vil for eksempel være super, foreslår Tennfjord.

Blir det for dyrt med champagne, anbefaler hun cava.

LES OGSÅ: Ser vinglassene dine slik ut?

Øl til pinnekjøtt

Øl fungerer utmerket til pinnekjøtt, mener Ronja Velten, daglig leder i Ølakademiet AS.

– Til kraftig mat passer det best med et kraftig øl. Til retter med mye fett, trenger du et øl med mye bitterhet slik at ølet kutter gjennom fettet, ikke ulikt funksjonene som akevitt har, sier Velten til KK.no.

Pinnekjøttet har mye smak og salthet, men sødmen i kålrabistappen er med på å balansere ut saltet. 

– Ølstiler som kan passe godt til pinnekjøtt er: India Pale Ale, Harvest Ale og Norwegian Wood. Pass på at du ikke «tar helt av» på humlefronten, da for mye bitterhet er aldri heldig når det skal kombineres med mat, råder Velten.

LES OGSÅ: Prøv druetrikset

Rødvin til svineribbe

Når du skal spise svineribbe er det tilbehøret som avgjør hva slags vin du bør drikke til.

– Til ribba er det ofte søtt tilbehør, som svisker, epler eller søt surkål. Det er det vi trenger å fokusere på for det er det som dominerer smaksbildet, forklarer Tennfjord.

Da er det behov for ekko av litt sødme i glasset.

– Rødvin som har smaken av moden, søt frukt eller bær passer kjempefint til, sier Tennfjord.

TIPS: En fyldig rødvin fra et varmt klima, for eksempel Chile, Australia eller Priorat i Spania.

– Husk å ha rødvinen i kjøleskapet i 15 minutter før du serverer det til maten. Nå om vinteren har folk det veldig varmt i stuene sine og da vil rødvinen bli mer som en gløgg. Kjøl den ned litt, da smaker den bedre, råder Tennfjord.

LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll?

Juleøl og ribbe

<strong>ØLEKSPERT:</strong>  Ronja Velten er daglig leder i Ølakademiet AS. Foto: Frode Henriksen
ØLEKSPERT: Ronja Velten er daglig leder i Ølakademiet AS. Foto: Frode Henriksen Vis mer

– Juleøl til ribbe går hånd i hånd. Maltfyldige juleøl sammen med ribbe er en fin kombinasjon, mener Velten i Ølakademiet.

Hun anbefaler Julefred på 6,5 prosent til juleribba.

– Den har nok alkohol til å komme seg gjennom fettet og den har nok malt til å veie opp sødmen i ribba, samt det syrlige tilbehøret som rødkål eller surkål, forklarer Velten.

Hvis du drikke akevitt til julematen anbefaler hun at du velger en juleøl som er svakere på alkohol.

– Til ribbe vil jeg da anbefale Frydenlund juleøl 4,7 prosent. Her er det fin maltfylde og mindre alkohol som da er bedre å kombinerer med akevitt sammen med ribbe, råder hun.

LES OGSÅ: Du blir fortere full av champagne

Drikke til juledesserten

Ingvild Tennfjord anbefaler portvin til riskremen.

– Churchill portvin kommer i en liten flaske på 20 cl, perfekt for deg som aldri klarer å drikke opp en hel flaske portvin. Den er fantastisk til konfekt og vil være dødsgod til pepperkaker, sier Tennfjord.

<strong>IKKE ALKOHOL:</strong> Heller en god fruktsaft enn dårlig alkoholfri vin, råder Ingvild Tennfjord. Foto: Fotolia
IKKE ALKOHOL: Heller en god fruktsaft enn dårlig alkoholfri vin, råder Ingvild Tennfjord. Foto: Fotolia Vis mer

Til multekrem anbefaler hun en ravfarget Tokaij, en søt ungarsk vin som lukter av appelsinskall og aprikos.

– Det er helt sykt god. Det til multekrem er bare himmelen, forteller hun.

Velten i Ølakademiet synes, ikke overraskende, at øl passer best til multekrem.

– Til denne desserten trenger du et øl som er søtt og fyldig, nesten litt vinaktig. Ringnes Julebokk og Aass Vellagret Juleøl egner seg svært godt til denne desserten ettersom du finner brent kaffe og sjokoladetoner i denne ølen, forklarer Velten.

LES OGSÅ: Denne eplemosten er en perfekt erstatning for vin

Alkoholfri drikke?

Det finnes mange gode alkoholfrie alternativer, men det som fungerer dårligst er vin uten alkohol, synes Ingvild Tennfjord. 

– Velg heller en deilig fruktmost eller bærsaft, fremfor en vin som er strippet for innhold. Jeg ville heller gått for en eplemost som har samme friskheten som du finner i champagne og riesling. Polet har en lang rekke av eplemoster og bærmoster. Heller en god fruktsaft enn en dårlig alkoholfri vin, råder Tennfjord.

OBS: Husk at Vinmonopolet er stengt både julaften og nyttårsaften, samt alle helligdagene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer