Gynekolog

Dette bør du fortelle gynekologen din

Det er pinlig, men her bør du ikke lyve.

Gynekologen tåler å høre sannheten. Det er bare å hoppe i det selv om det er pinlig. Foto: Rafal Strzechowski / ZenShui
Gynekologen tåler å høre sannheten. Det er bare å hoppe i det selv om det er pinlig. Foto: Rafal Strzechowski / ZenShui Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke så mange som gleder seg til å fortelle gynekologen sin at det klør, eller at du har hatt sex uten beskyttelse. Men legen trenger faktisk å vite alle detaljer for å gi deg riktig behandling. - Vi spør deg ikke om antall sexpartnere eller om du har hatt en abort for å gjøre deg forlegen, svarene dine hjelper oss å forstå kroppen din, sier lege Lissa Rankin til Health.com. Her er tingene du ikke bør holde for deg selv:

Utflod

Du har unormal utflod, med eller uten smerter. Det kan være en seksuelt overførbar sykdom, som klamydia, herpes eller gonorrè.Les også: Dette snakker vi ikke om

Blødninger

Blødning utenfor syklus eller kraftige blødninger kan være hormonelt betinget, eller fibroider - godartede svulster på den glatte muskelen i livmorveggen. Uansett er det smart å ta en prat med legen om det.

Gravid?

Du tror du er gravid. Du trenger ekstra tester og råd om hvilke kosttilskudd du trenger, eller å diskutere mulighetene dine.

Ubeskyttet sex

Har du hatt ubeskyttet sex må du sjekke deg for seksuelt overførbare sykdommer eller mulig graviditet. Test deg her: Hva kan du om kjønnsykdommer?

Oppblåsthet og smerter

Vedvarende oppblåsthet, med smerter og press i bekkenet. Hver for seg kan dette være symptomer på mange ting. Men når de oppstår sammen og varer i to uker eller mer, samtidig som det føles vondere enn vanlig magetrøbbel, så kan de være tegn på svulster i eggstokkene.

Menssmerter

Hvis du lider av kraftige menstruasjonssmerter kan du ha endometriose, en vanlig lidelse der vev som ligner livmorslimhinnen vokser utenfor livmoren, ifølge Lommelegen. Les også: A-Å hos gynekologen

Sex gjør vondt

Vestibulitt er kjennetegnet av brennende og sviende smerter i inngangen til skjeden. Smertene gjør samleie smertefullt og iblant umulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer