Mathygiene

Dette bør du gjøre med matpakka di

Ellers kan du risikere å bli syk.

OPPBEVARINGEN ER VIKTIG: Forskere ved Texas universitetet i Austin har avdekket at nesten alle matpakker oppbevares ved feil temperaturer, og at de derfor ikke kan regnes som helt trygge å spise. Foto: Thinkstock
OPPBEVARINGEN ER VIKTIG: Forskere ved Texas universitetet i Austin har avdekket at nesten alle matpakker oppbevares ved feil temperaturer, og at de derfor ikke kan regnes som helt trygge å spise. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du med matpakke på jobben? Bravo! Det er ofte det sunneste valget, og den trenger slett ikke være traust og kjedelig.Imidlertid er det et par ting du bør være obs på når du legger maten i veska di, eller i sekken til barnet ditt.LES OGSÅ: Slik strammer du opp i lunsjpausen

Nesten alle matpakker har feil temperatur

Forskere ved Texas universitetet i Austin har avdekket at nesten alle matpakker oppbevares ved feil temperaturer (ekstern lenke), og at de derfor ikke kan regnes som helt trygge å spise.Over 700 vanlige matpakker ble gransket. Forskerne ble ganske forbløffet over å finne ut at 97 prosent av kjøttmaten, 99 prosent av melkeproduktene og 99 prosent av grønnsakene i matpakkene ble oppbevart ved feil temperatur.I matpakkene var det til sammen 1361 matvarer. Av disse var det bare 22 som holdt en temperatur som ble ansett som trygg.Dette til tross for at noen hadde lagt isposer i lunsjboksen, og noen lot maten ligge i kjøleskap til den skulle spises.Når mat som skal holdes kjølig får for høy temperatur og mat som skal være varm får for lav temperatur øker risikoen for spreding av farlige bakterier som E.coli, salmonella og gule stafylokokker.Så hva er den ideelle temperaturen for matpakka di? Les videre.

Slik bør du oppbevare matpakka

Farlige bakterier formerer seg raskest i temperaturer mellom 4 og 60 grader celsius. Har du kald mat med deg på jobben bør den derfor holde en temperatur på 4 grader eller lavere. Varm mat bør ha høyere temperatur enn 60 grader.Gjennomsnitttemperaturen på matpakkene forskerne i Texas studerte var 18 grader - altså slett ikke forsvarlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer