IKKE GLEM HVILE OG VARIASJON: Selv om du er ivrig på å komme i bedre form er det viktig at kroppen får hvile slik at du unngår skader.  Foto: Thinkstock.com
IKKE GLEM HVILE OG VARIASJON: Selv om du er ivrig på å komme i bedre form er det viktig at kroppen får hvile slik at du unngår skader. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Trening

Dette bør du huske på når du jogger

Unngå de vanlige treningsfellene som bidrar til løpeskader.

Trening er bra for å bedre både fysisk og psykisk helse, og norske helsemyndigheter anbefaler alle å være i moderat fysisk aktivitet i minimum 30 minutter hver dag.

Likevel finnes det også dem som tar treningen ett skritt lenger. Og selv om det sies at du ikke kan trene for mye, er det fortsatt stor risiko for å bli rammet av skader dersom du trener svært ofte og hardt.

LES OGSÅ: Slik unngår du kramper på løpeturen

- Hvordan bli en bedre løper uten skader?

Under sitt siste nettmøte, fikk KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe inn et spørsmål relatert til nettopp dette med trening og skader.

- Jeg begynte å løpe i fjor høst og har nå trent meg opp til å løpe én mil på én time. Det er jeg veldig fornøyd med, men nå er det altså veien videre. Jeg har blitt ordentlig bitt av løpebasillen og vil for all del unngå skader, skriver leseren «Cecilie».

Hun forteller at hun har alt utstyret i orden, men lurer på hvordan hun kan forebygge skader med selve treningen.

- Jeg kjører gjerne fem økter i uken hvor to er intervaller (4x4) og tre økter er langkjøring. Jeg har sett at flere eksperter anbefaler å ta noen kortere og mer intense økter, men jeg har kommet inn i et tankesett der alt under én time ikke er bra nok, forteller hun.

Dermed ender Cecilie opp med en følelse av at treningsøkten er mislykket hvis hun er sliten en dag og ikke klarer med enn 45 minutter.

- Er det egentlig det? Jeg vil gjerne bli raskere og løpe lengre distanser og generelt bli en bedre løper. Hva anbefaler du?, spør Cecilie.

LES OGSÅ: Tøying før løpeturen har ingen effekt

Tre gode råd for å unngå løpeskader

Ina Garthe arbeider i Olympiatoppen og på idrettshøgskolen innen feltene idrettsærnæring, vektregulering, muskelvekst, triadeutøvere og spiseforstyrrelser. Hun har derfor god kunnskap om hvordan man kan unngå skader.

- Det er veldig lett å bli bitt av løpebasillen, og det ekstra gøy når du merker at du blir bedre og bedre. Jeg kan se at du har kommet et godt stykke på vei, men som du sier er det lett å få skader på lengre sikt, forteller Garthe.

Men det er mulig å forebygge, og Ina har tre råd som kan bidra til det:

  • 1. Bytt ut noen av de lengre øktene dine med kortere og mer intense treningsøkter. I tillegg må du kvitte deg med tankemønsteret om at alt under én time er for lite hvis du vil holde deg skadefri og bli god til å løpe.
  • 2. Å løpe fem dager i uken er belastende for kroppen. Derfor er det fint om du bytter ut en løpeøkt med alternativ trening som styrke, svømming eller sykling.
  • 3. Ha gode hviledager og IKKE legg ut på en tøff økte hvis kroppen kjennes slapp og sliten.

  • LES OGSÅ: Slik kan du gå deg i toppform

    Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: