VASKEPULVER: Dersom du er usikker på hvilket vaskepulver du bør bruke, anbefaler eksperten deg å gå for et som er svanemerket. FOTO: ØRN E. BORGEN Foto: Aftenposten
VASKEPULVER: Dersom du er usikker på hvilket vaskepulver du bør bruke, anbefaler eksperten deg å gå for et som er svanemerket. FOTO: ØRN E. BORGEN Foto: Aftenposten Vis mer

Vaskepulver

Dette bør du se etter når du velger vaskemiddel

Dyrt trenger ikke være best.

Publisert

KK.NO: Er du usikker på hvilket vaskemiddel du bør bruke på klærne, og går derfor ofte for det første og beste du kommer over? Da er du langt fra alene.

For hva bør man egentlig se etter og spiller pris noen rolle for resultatet?

LES OGSÅ: Bør du alltid følge vaskeanvisningen?

Prisen er en dårlig pekepinn

Ifølge Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), er det vanskelig å gi et fasitsvar på hvilke vaskepulver som er de beste, da folk ofte har ulike preferanser.

- Ser vi bort fra folks preferanser, er det først og fremst viktig at du kjøper et vaskepulver som er beregnet for den typen klær du skal vaske – hvitt, farget, ull, finvask og så videre.

- Når du vet hva du skal vaske og hva slags vaskepulver du trenger, gjør du lurt i å lese deg opp på tester som er gjort av de ulike vaskepulverne. Jeg har foreløpig ikke utført noen selv, men jeg vet at du kan finne en rekke av disse på nett.

Kan prisen være en god pekepinn på hvorvidt det er bra eller ikke?

- Generelt er pris en dårlig veiviser her i verden, da det kan være fristende for produsentene å sette opp prisen slik at produktene deres virker mer eksklusive.

- Dette er veldig effektivt på produkter, som for eksempel vaskepulver, hvor det er vanskelig for forbrukeren å sammenligne kvaliteten, sier hun.

PRISEN PÅ VASKEPULVERET: Ifølge eksperten har prisen på vaskepulveret ofte lite å si. Du bør heller bruke tester som er gjort som en pekepinn.  Foto: womue - Fotolia
PRISEN PÅ VASKEPULVERET: Ifølge eksperten har prisen på vaskepulveret ofte lite å si. Du bør heller bruke tester som er gjort som en pekepinn. Foto: womue - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

Svanemerkede produkter er et trygt valg

Dersom du fortsatt er i tvil om hvilket vaskepulver du bør gå for, mener Klepp du gjør lurt i å velge et produkt som er svanemerket.

- Det som er bra med de svanemerkede produktene er at de er testet opp mot en standard som tilsier at de skal være bedre enn et visst nivå i markedet – de er med andre ord av bedre kvalitet enn en rekke andre vaskepulvere.

VASKEPULVERET HAR IKKE ALT Å SI: I tillegg til å velge riktig vaskepulver, er det også viktig å blant annet vaske klærne på riktig program og  temperatur.  Foto: Kzenon - Fotolia
VASKEPULVERET HAR IKKE ALT Å SI: I tillegg til å velge riktig vaskepulver, er det også viktig å blant annet vaske klærne på riktig program og temperatur. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

- I tillegg til dette er de svanemerkede produktene også mindre skadelige for miljøet vårt, sier hun.
 
LES OGSÅ: Tryll bort svettelukten i klærne

Andre faktorer som har noe å si for klesvasken

Videre forteller Klepp at det ikke bare er vaskepulveret som spiller en rolle for hvorvidt klærne dine blir rene eller ikke.

- Det er flere faktorer som har betydning for dette; hvor skitten vasken er, hvor god vaskemaskin du har, hvor mye vann du bruker, hvor høy temperatur du har og hvilket vaskeprogram du velger.

Riktig dosering er også viktig, da det er slik at vaskepulveret må være av en viss konsentrasjon for å holde smusset flytende i vannet.

- Jeg tror mange overdoserer, og ender opp med klesvask som fortsatt er skitten og har såperester i seg. Derfor er det viktig å lære seg en gang for alle hva som er riktig dosering. Det skal alltid stå på pakningen hvor mye vaskemiddel du trenger å bruke, sier hun.  

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer