KAN GI DEG TYKKERE HÅR: Såkalte silikoner skal visstnok kunne gi deg tykkere hår, men det er likevel enkelte ting du bør være obs på.  Foto: Per Ervland
KAN GI DEG TYKKERE HÅR: Såkalte silikoner skal visstnok kunne gi deg tykkere hår, men det er likevel enkelte ting du bør være obs på. Foto: Per Ervland Vis mer

Hår

Dette bør du se etter på etiketten

Men de er ikke bare gode nyheter for håret, så bruk dem med måte.

Publisert
Mange av oss bruker både mye tid og mye penger på å ta vare på og style håret vårt.

Det skal klippes, farges, vaskes, kures og styles. Det skal beskyttes mot sol og beskyttes mot varme. Det skal ikke børstes vått eller flettes for stramt.

Vi vet rett og slett mye om hår. Likevel er det også mye vi ikke vet, men bør vite.

Helsenettsiden WebMD.com har laget en oversikt over hårhemmeligheter, og her er det garantert noe du ikke visste - og noe du kanskje allerede visste.

NØTTER: Oljene i nøtter er supert for håret, så knask i vei. Foto: Thinkstock.com
NØTTER: Oljene i nøtter er supert for håret, så knask i vei. Foto: Thinkstock.com Vis mer

1. Silikon gir tjukkere hår

Du har sikkert hørt begrepet «nordisk hår». Mange nordmenn har ofte tynt, fint hår og opplever ofte at det blir slapt og livløst. En vanlig ingredines i hårproukter kalt silikoner, legger imidlertid en tynn film rundt hvert hårstrå, slik at det oppleves tykkere uten at det ser fett ut.

Veldig mange hårprodukter inneholder silikoner, som gjør håret mykt og glatt og altså får det til å føles litt tykkere. For å kjenne igjen silikonene i ingredienslista, bør du se etter ord som dimethicone, cyclopentasiloxane, phenyl trimethicone, amodimethicone, cyclomethicone og dimethicone copolyol, skriver Klikk.no.

MEN, silikoner er også noe mange styrer unna. Bruker du produkter med silikon over tid, kan de nemlig tette til hårstråene og gjøre det vanskelig for håret å trekke til seg fuktighet, pleie og næringsstoffer. Du bør derfor være forsiktig med å bruke dette for flittig. Prøv for eksempel å bruke opp én flaske med silikonholdig sjampo og så gå over til en uten silikoner. Gi håret litt fri, og bruk gjerne en god rensesjampo for å få håret helt rent cirka én gang i uka.

LES OGSÅ: Derfor bør du tørrvaske håret2. Spis fisk og nøtter

Næringsstoffene som er bra for kroppen din, er også bra for håret ditt. Nøtter og fet fisk, som laks er fulle av proteiner og omega-3, gir deg sunnere hodebunn. Bladgrønnsaker, bønner og gulrøtter er også bra for håret, men pass deg for trenddietter!

Ifølge WebMD kan nemlig trenddietter føre til hårtap. Håret trenger en del proteiner for å vokse og holde seg sunt. Om kostholdet ditt mangler de riktige sammensetningene av næringsstoffer, kan håret bli svært skjørt og etterhvert knekke eller rett og slett falle av.

LES OGSÅ: Derfor mister du så mye hår

3. Få glans med riktig temperatur

Bruker du for varmt vann, kan du strippe håret for oljene som beskytter håret ditt, og da forsvinner også mye av glansen. Du trenger dog ikke å dusje i iskaldt vann for å bevare glansen – en liten lunk holder. Stimuler gjerne hodebunnen ved å massere den mens du vasker håret.

LES OGSÅ: Vasker du håret feil?

4. Reparer splittede tupper med proteiner

Hvis du bruker varmeverktøy til å style håret ditt ofte, er du spesielt utsatt for splittede tupper. Det er du også om du dropper den jevnlige stussingen hos frisøren eller farger, striper eller bleiker håret.

Heldigvis finnes det produkter som kan hjelpe deg med de splittede tuppene. Se etter en proteinrik balsam eller kur for å reparere de stygge, flisete tuppene. Men vær obs: Resultatet varer bare til neste vask, så du bør bruke produktet jevnlig.

Best er det likevel å klippe vekk de splitte tuppene, siden slitt hår sliter på resten av håret ved at de splittede tuppene «reiser» oppover når det børstes. Snipp, snipp, med andre ord!

LES OGSÅ: Hvor ofte du klippe håret?

MEST SOLGTE: Head & Shoulders anti-dandruff shampoo er verdens mest solge sjampo. Cirka 110 flasker selges hvert eneste minutt.  Foto: Per Ervland
MEST SOLGTE: Head & Shoulders anti-dandruff shampoo er verdens mest solge sjampo. Cirka 110 flasker selges hvert eneste minutt. Foto: Per Ervland Vis mer
BØRST MINDRE: Det sliter veldig på håret, så unngå overdreven børsting, og dropp for all del å børste håret når det er vått.  Foto: Getty Images / Thinkstock
BØRST MINDRE: Det sliter veldig på håret, så unngå overdreven børsting, og dropp for all del å børste håret når det er vått. Foto: Getty Images / Thinkstock Vis mer

5. Har du flass? Ikke bruk olje

Flass er faktisk ikke det samme som tørr hodebunn, selv om de tørre, hvite hudflakene som drysser ned på skuldrene dine kanskje får det til å se slik ut.

Flass er en egen tilstand, og det er faktisk veldig få som har flass. De fleste som tror de har det, har egentlig bare tørr eller sensitiv hodebunn. Flass er en type sopp og er lett gjenkjennelig med sine store flak. Det er heller ikke smittsomt, slik mange tror. Om du faktisk har flass, bør du holde deg langt unna oljer du gnir inn i hodebunnen. Gå heller for en god antiflass-sjampo, la den virke på hodebunnen i cirka fem minutter og skyll godt.


LES OGSÅ: Ikke bruk antiflass-sjampo hver dag

(Saken fortsetter under bildet.)


6. Børst håret mindre

Du har sikkert sett det på film eller hørt ryktene: Dra børsten gjennom håret hundre ganger hver dag for å få maksimal glans. Vel, det er en myte. Børsting skader faktisk håret, så unngå å børste mer enn nødvendig. Naturbust er best og mest skånsomt for håret, og husk at du aldri bør børste håret når det er vått – da er det nemlig på sitt mest sårbare.

LES OGSÅ: Hårbørsten må også vaskes

7. Vær forsiktig med stramme frisyrer

Stramt oppsatt hår kan ikke bare gi deg hodepine og «vondt i håret», det kan faktisk skade håret også. Fletter eller tvinner du håret for stramt, kan hårstråene knekke og du kan også skade hårrøttene. La håret få fri innimellom, og gå gjerne for litt løsere oppsatser.

LES OGSÅ: Aldri mer luehår

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer