Mat

Dette bør du spise mer av

Matvaren du kan bruke til det meste og som i tillegg er utrolig sunn.

SPIS MER KALKUN: Enten du velger filet eller en hel kalkun er dette kjøttet svært smakfullt og magert, og kan brukes både på brødskiva og til middag. Foto: Getty Images/iStockphoto
SPIS MER KALKUN: Enten du velger filet eller en hel kalkun er dette kjøttet svært smakfullt og magert, og kan brukes både på brødskiva og til middag. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For mange er kanskje ikke kalkun sett på som hverdagsmat og blir heller forbeholdt høytider som nyttårsaften eller julaften.

Men hvis du for tredje uken på rad fortsatt finner fiksepinner, karbonader og pytt i panne i handlevognen din, skal du ikke glemme alle mulighetene som finnes med kalkun.

Ikke bare er kalkun et sunt og magert alternativ til pytt i panne, men matvaren kan i tillegg brukes til både frokost og lunsj gjennom uken.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg 8 sukkerbiter

Et sunt og magert alternativ

Kostholds- og treningsekspert i KK.no, Ina Garthe, har tidligere fortalt hvordan du kan gjøre middagene dine litt sunnere, og hun anbefaler spesielt å gå for de magre produktene i butikkhyllene.

Selv om kylling kanskje er førstevalget til mange, skal du ikke glemme kalkun som et alternativ siden det slettes ikke trenger å bestå av en fire kilos fugl.

Etter hvert som produktutviklere har fått opp øynene for kalkunens mange muligheter kan du nå få kjøpt både fileter, biffer, pålegg og pølseråvarer av fuglen, skriver MatPrat.no (ekstern lenke).

Det er derfor ikke noe problem å bruke den både til hverdags og fest.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise sterk mat

Inneholder kun 1,6 prosent fett uten skinn

Kalkunkjøtt er magert og mildt på smak og kjøtt uten skinn har bare 1,6 prosent fett. Det er like godt varmt som kaldt og egner seg svært godt til marinering.

Prøv for eksempel kalkun på grillen, nå som sommeren nærmer seg.

En hel kalkun med skinn har noe høyere fettinnhold på 13,8 prosent, men hvis du først har laget en hel kalkun kan du bruke restene på brødskiva eller i forskjellige smakfulle salater resten av uken.

Det er heller ingen ting i veien ved å spise brødskiver til middag hvis du velger et magert pålegg, og kalkun er derfor et perfekt valg.

Hittil har du som oftest bare fått tak i frossen kalkun, men nå er det ikke noe problem og få tak i den fersk. Hvis du kjøper frossen og hel, husk å tine den i kjøleskapet i minimum to døgn for å minske væsketapet.

Kalkunfileten er den edleste delen på kalkunen. Det magre og møre kjøttet er lett å tilberede og har kort steketid hvis det er delt i strimler. Helstekt filet passer like godt varm med saus som på frokostbordet.

LES OGSÅ: Spis en håndfull av dette hver dag

Dette bør du spise mer av

Prøv paprika med kalkunfarse

(Til 2 personer, eventuelt som forrett til 4 personer)





Dette trenger du:
4 store paprika
1/2 chili
skallet fra 2 appelsiner
300 g kalkunfarse
1,5 dl fløte/matfløte
2 dl kokt ris
1 ts salt
pepper
ost til gratinering

Slik gjør du:
Del paprikaene og forvell dem i et par minutter.

Hakk chilien og riv skallet på appelsinene, men kun det helt ytterste skallet. Hvis du har
kalkunkjøtt i biter eller strimler, ha det i food-processor og bland inn ris, fløte, salt, pepper, chili og appelsinskall.

Fyll paprikaene og ha dem i en smurt, ildfast form. Bak i ovnen på 220 °C i 20 minutter. Ha på ost og gratiner noen minutter til.

Server paprikaene med sausen og eventuelt en salat.

Appelsinsaus
saften fra 2 appelsiner
1,5 dl grønnsakbuljong
1 ts honning
1 cm stykke chili
1/2 ts maisenna
smør

Press appelsinene og ha i en liten kjele sammen med buljongen. Tilsett honning og chili.
Bland maisenna med litt vann og tilsett blandingen i appelsinreduksjonen. Pisk inn
en god ts smør rett før du tar kjelen av varmen.

LES OGSÅ: Slik blir kosematen sunnere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer