For mange er kanskje ikke kalkun sett på som hverdagsmat og blir heller forbeholdt høytider som nyttårsaften eller julaften. Men hvis du for tredje uken på rad fortsatt finner fiksepinner, karbonader og pytt i panne i handlevognen din, skal du ikke glemme alle mulighetene som finnes med kalkun. Ikke bare er kalkun et sunt og magert alternativ til pytt i panne, men matvaren kan i tillegg brukes til både frokost og lunsj gjennom uken. LES OGSÅ: Her skjuler det seg 8 sukkerbiter
Et sunt og magert alternativ
Kostholds- og treningsekspert i KK.no, Ina Garthe, har tidligere fortalt hvordan du kan gjøre middagene dine litt sunnere, og hun anbefaler spesielt å gå for de magre produktene i butikkhyllene.Selv om kylling kanskje er førstevalget til mange, skal du ikke glemme kalkun som et alternativ siden det slettes ikke trenger å bestå av en fire kilos fugl. Etter hvert som produktutviklere har fått opp øynene for kalkunens mange muligheter kan du nå få kjøpt både fileter, biffer, pålegg og pølseråvarer av fuglen, skriver MatPrat.no (ekstern lenke). Det er derfor ikke noe problem å bruke den både til hverdags og fest. LES OGSÅ: Derfor bør du spise sterk matInneholder kun 1,6 prosent fett uten skinn
Kalkunkjøtt er magert og mildt på smak og kjøtt uten skinn har bare 1,6 prosent fett. Det er like godt varmt som kaldt og egner seg svært godt til marinering. Prøv for eksempel kalkun på grillen, nå som sommeren nærmer seg. En hel kalkun med skinn har noe høyere fettinnhold på 13,8 prosent, men hvis du først har laget en hel kalkun kan du bruke restene på brødskiva eller i forskjellige smakfulle salater resten av uken. Det er heller ingen ting i veien ved å spise brødskiver til middag hvis du velger et magert pålegg, og kalkun er derfor et perfekt valg. Hittil har du som oftest bare fått tak i frossen kalkun, men nå er det ikke noe problem og få tak i den fersk. Hvis du kjøper frossen og hel, husk å tine den i kjøleskapet i minimum to døgn for å minske væsketapet. Kalkunfileten er den edleste delen på kalkunen. Det magre og møre kjøttet er lett å tilberede og har kort steketid hvis det er delt i strimler. Helstekt filet passer like godt varm med saus som på frokostbordet. LES OGSÅ: Spis en håndfull av dette hver dagPrøv paprika med kalkunfarse
(Til 2 personer, eventuelt som forrett til 4 personer)Dette trenger du:4 store paprika1/2 chiliskallet fra 2 appelsiner300 g kalkunfarse1,5 dl fløte/matfløte2 dl kokt ris1 ts saltpepperost til gratineringSlik gjør du:Del paprikaene og forvell dem i et par minutter. Hakk chilien og riv skallet på appelsinene, men kun det helt ytterste skallet. Hvis du harkalkunkjøtt i biter eller strimler, ha det i food-processor og bland inn ris, fløte, salt, pepper, chili og appelsinskall.Fyll paprikaene og ha dem i en smurt, ildfast form. Bak i ovnen på 220 °C i 20 minutter. Ha på ost og gratiner noen minutter til.Server paprikaene med sausen og eventuelt en salat. Appelsinsaussaften fra 2 appelsiner1,5 dl grønnsakbuljong1 ts honning1 cm stykke chili1/2 ts maisennasmørPress appelsinene og ha i en liten kjele sammen med buljongen. Tilsett honning og chili.Bland maisenna med litt vann og tilsett blandingen i appelsinreduksjonen. Pisk innen god ts smør rett før du tar kjelen av varmen. LES OGSÅ: Slik blir kosematen sunnereLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger