Vi vet mye om hvilke typer mat vi ikke bør spise; kjappmat, søppelmat, snacks og søtsaker. Og kostholdet vårt utgjør faktisk 60-70 prosent av en sunn livsstil.
Men hvilke typer mat bør vi spise? Den anerkjente amerikanske ernæringslegen Rovenia Brock har skrevet bestselgeren Dr. Ro's Ten Secrets To Livin' Healthy.
Ifølge henne er det 8 matvarer vi bør få i oss daglig for å føle oss vel og se bra ut.
1. Havre
En porsjon havregrynsgrøt til frokost gir deg en super start på dagen. Havre inneholder næringsstoffer som beskytter mot hjerte- og karsykdom, og hjelper til med å holde kolesterolnivået nede. Havre inneholder også komplekse karbohydrater, og fordi den har et høyt proteininnhold, senkes av tilførselen av sukker til blodet. Det innebærer at du kan bruke energien til å bygge muskler. Å bygge muskler er nødvendig for å forbrenne kalorier mer effektivt, selv når du hviler.
2. Valnøtter
Disse nøttene har høyere innhold av omega3-fettsyrer enn laks. De er også fulle av stoffer som styrker immunforsvaret, i tillegg til å ha halvparten av proteinmengden du finner i kylling. 7 nøtter om dagen er nok til at du for et helsemessig utbytte av dem.Disse nøttene er også bra for deg: Mandler, soyanøtter, pistasjenøtter og macadamianøtter.
3. Svarte bønner
Disse bønnene er fulle av antioksidanter som smører hjernen. En halv kopp av disse bønnene daglig gir deg åtte gram proteiner og sju og et halvt gram fiber. Bønner har lavt kaloriinnhold.Prøv også disse: Kidneybønner, favabønner, pintobønner, linser og erter.
4. Blåbær
Noen kaller dem mirakelbær, fordi de inneholder flere antioksidanter enn noen andre frukter eller bær vi kjenner til. De forebygger kreft, diabetes og aldersbetinget hukommelsessvikt. Siden blåbær også er rike på vitaminene A og C, er de bra for hjertet. Dette er også bra for deg: Blå druer, svisker, rosiner og jordbær.
5. Gulrøtter
En super kilde til betakaroten og vitamin A, som beskytter mot kreft og styrker immunforsvaret.Er du ikke så glad i gulrøtter kan du prøve søtpoteter, gresskar, gul squash, gul paprika eller mango.
6. Tomater
Tomater beskytter enda bedre mot kreft når de er kokte enn når de er rå, så her er det bare å meske seg i sauser og stuinger. Tomatene har høyest innhold av de gode stoffene når de er helt røde, og antioksidantene i grønnsaken beskytter mot både mage- , prostata-, lunge- og hudkreft, i tillegg til å forebygge hjertesykdom.7. Yoghurt
Styrker immunforsvaret, beskytter mot kreft og er bra for fordøyelsen. Yoghurten balanserer bakteriefloraen i magen din, hvilket igjen sørger for bedre opptak av vitamin B, sink, kalsium og karbohydrater. Når bakteriefloraen i magen er i orden er det også lettere å unngå kvalme, diaré, forstoppelse og oppblåst mage. Kjøp de yoghurt-typene som inneholder aktive bakterier.Er du ikke så glad i vanlig yoghurt har også kefirmelk og soyayoghurt de samme egenskapene.
8. Spinat
Er full av plantebasert omega 3 og folat, som beskytter mot hjertesykdom. Spinat hjelper også til med å bygge muskler.Liker du ikke spinat kan grønnkål og romanosalat være gode erstatninger.
LES OGSÅ:
Kilde: ivillage.com







