Blindtarmbetennelse

Dette bør du vite om blindtarmbetennelse

Her er symptomene du bør kjenne til - magesmerte er en av dem.

BILDTARMBETENNELSE: Får du kraftige smerter nederst på høyre side av magen kan dette skyldes blindtarmbetennelse.  Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia
BILDTARMBETENNELSE: Får du kraftige smerter nederst på høyre side av magen kan dette skyldes blindtarmbetennelse. Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss opplever magesmerter fra tid til annen. Kanskje du var fullstendig utsultet da du kom hjem og kastet i deg litt for mye mat, eller kanskje du har hatt en svært stressende uke og kjenner at magen er litt ekstra urolig.

I de fleste tilfeller er magesmerter helt ufarlige, og skyldes ikke noe alvorlig - likevel kan det være litt lurt å følge med på dem.

Verker det i et bestemt område av magen kan det nemlig eksperten være et tegn på blindtarmbetennelse.

LES OGSÅ: Sliter du med luftsmerter og urolig mage?

Skyldes en tilstopping

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at det antas at blindtarmbetennelse starter med en tilstopping av det trange hulerommet i blindtarmen.

- Blindtarmen er en liten avstikker som sitter i overgangen til tykktarmen og ender – som navnet tilsier – blindt. Lengden på denne varierer fra person til person – hos noen kan den for eksempel være kun noen få centimeter, mens hos andre kan den være ganske mange centimeter.

- Årsaken til blindtarmbetennelse antas å være at blindtarmen går tett, og som regel skyldes dette avføring som har kilt seg fast - gjerne hvis man har litt hard mage. Hos barn kan det skyldes fremmedlegemer som for eksempel leker, mens hos eldre kan det være mer alvorlig da det kan skyldes sykdommer i omkringliggende organer, forklarer hun.

Blindtarmbetennelse oppstår altså oftest som en følge av at blindtarmen tettes med for eksempel avføring eller fremmedlegemer. Dette gir gode vekstvilkår for bakterier, og kan medføre en betennelsesreaksjon. I noen situasjoner kan det gå over av seg selv, mens i andre ikke.

Er noen mer utsatt for blindtarmbetennelse enn andre?

- Blindtarmbetennelse kan ramme alle, men vi ser det hyppigst hos personer som er mellom 10 og 30 år.

AVFØRING: Årsaken til blindtarmbetennelse antas å være at blindtarmen går tett, og som regel skyldes dette avføring som har kilt seg fast.
AVFØRING: Årsaken til blindtarmbetennelse antas å være at blindtarmen går tett, og som regel skyldes dette avføring som har kilt seg fast. Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med treg mage?

Smerter i nedre del av magen

Videre forteller Eidjar at de fleste vil merke det dersom de har fått blindtarmbetennelse, da det skaper sterke smerter nederst på høyre side av magen.

- Alle vil på et eller annet tidspunkt merke at det er noe galt. Hos noen kommer smertene tidlig, mens hos andre sent - dette kommer litt an på hvor blindtarmen er plassert og hvor kraftig infeksjonen er. En fellesnevner for de fleste med blindtarmbetennelse er at det vil gjøre svært vondt i nederste del av magen på høyre side.

- Når det er sagt, så er det jo veldig vanlig å ha vondt i magen, både på høyre og venstre side. Derfor kan det være litt vanskelig å oppdage at det er akkurat blindtarmbetennelse en har.

- Har du smerter i nedre del av magen som du er usikker på hva skyldes anbefaler jeg deg å kontakte en lege umiddelbartEidjar.

Årsaken til at det er så viktig å komme seg til en lege er at blindtarmsvedhenget kan sprekke.

- Det vi er redde for er at det skal ha gått hull på blindtarmen og innholdet har rent ut i bukhulen, noe som kan gi svært alvorlig infeksjon.

Andre symptomer på blindtarmbetennelse:

  • Kvalme/brekninger
  • Dårlig matlyst
  • Forstoppelse
  • Diaré
  • Feber
  • Smerter ved bevegelse
     

Kilde: helsebiblioteket.no 

DRA TIL LEGEN: Dersom du har sterke smerter nedre i høyre del av magen bør du kontakte en lege umiddelbart. Årsaken til dette er at blindtarmsvedhenget kan sprekke. Foto: Alexander Raths - Fotolia
DRA TIL LEGEN: Dersom du har sterke smerter nedre i høyre del av magen bør du kontakte en lege umiddelbart. Årsaken til dette er at blindtarmsvedhenget kan sprekke. Foto: Alexander Raths - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ:  Derfor blir du oppblåst 

Kan behandles med antibiotika

Om du har smerter i magen og drar til legen, vil han eller hun fort kunne fastslå om de skyldes en blindtarmbetennelse eller ikke.

- Legene vil kjenne etter om pasienten har feber og ta en blodprøve for å måle om det er infeksjon. Hvis prøven er lett forhøyet og de mistenker at dette kan være blindtarmbetennelse, vil pasienten legges inn.

Tidligere kunne ikke blindtarmbetennelse behandles med medisiner og måtte fjernes ved operasjon. Eidjar forteller man de siste årene har begynt å behandle blindtarmbetennelse med antibiotika.

- Det er fortsatt en del tilstander som må opereres, men ofte legges man inn og får kombinasjonsbehandlinger av antibiotika – noe man ofte kommer i havn med. Så det er færre operasjoner enn tidligere, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer