Sukker

Dette bør du vite om fruktsukker

Er det egentlig sunnere enn vanlig sukker?

SUNT OG GODT, MEN...Er egentlig sukkeret vi finner i frukt bedre enn vanlig sukker? Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
SUNT OG GODT, MEN...Er egentlig sukkeret vi finner i frukt bedre enn vanlig sukker? Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når vi først snakker om sukker kommer vi ikke bort fra at vi får i oss for mye.

Sukker er rett og slett «tomme kalorier». Vi trenger dem ikke, og i seg selv tilfører faktisk hverken fruktsukker eller sukker oss noe annet en ren energi - energi, som hvis den ikke blir forbrent, lagres som fett.

LES OGSÅ: Jo, du kan droppe sukkeret

Dette skiller sukkertypene

Men så er det likevel en viss forskjell på fruktsukker og vanlig, hvitt sukker. Først kan vi jo bare oppklare ved å fortelle hva som er likhetene og forskjellene mellom de to:

Begge typer består av en kombinasjon av fruktose (fruktsukker) og glukose (druesukker), men forholdet mellom dem varierer noe.

Sukker, som også kalles fruktose, består av halvparten fruktose og halvparten glukose.

Fruktsukker, altså sukkeret som finnes naturlig i moden frukt, er faktisk ikke så veldig annerledes. De fleste typer frukt inneholder fruktsukker som består av 40-55 prosent fruktose, og resten glukose. Altså rimelig likt vanlig sukker.

Glukose blir brutt ned i magesekken, og tas opp i blodet der den øker blodsukkernivået. Som respons begynne kroppen å produsere insulin.

Fruktose brytes ikke ned før det når leveren, og dermed påvirker det ikke insulinproduksjonen på samme måte.

Både glukose og fruktose inneholder rundt 4 kalorier per gram.

SPIS FRUKTEN DIN: Joda, epler kan du spise med god samvittighet, selv om de inneholder fruktsukker.
SPIS FRUKTEN DIN: Joda, epler kan du spise med god samvittighet, selv om de inneholder fruktsukker. Vis mer

LES OGSÅ: Så mye frukt kan du spise

Like (u)sunne?

Siden både sukker og fruktsukker er ganske like i oppbygning er det lett å trekke konklusjonen om at begge deler er like usunne. Men det spørs hvordan du ser det.

Fruktsukkeret du får i deg når du spiser frukt er i utgangspunktet ikke sunnere enn vanlig sukker, men frukten inneholder også en rekke vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber som kroppen din kan dra nytte av.

Så selv om sukkertøyet og eplet inneholder like stor mengde sukker, er eplet et bedre valg.

Du kan også som regel spise mer av frukten før du har fått i deg samme mengde sukker som for eksempel en pose med skumgummigodteri. Fiberen i frukten hjelper på metthetsfølelsen, og gjør at fordøyelsen bruker lenger tid på å ta opp glukosen i blodet. Dermed får du heller ikke samme raske blodsukkerstigning fra fruktsukker som vanlig sukker.

LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat

TJA: Å bytte ut vanlig sukker med ren fruktose er ikke nødvendigvis smart. Foto: Per Ervland
TJA: Å bytte ut vanlig sukker med ren fruktose er ikke nødvendigvis smart. Foto: Per Ervland Vis mer

Erstatte sukker med fruktose?

Som sagt er ikke fruktsukker og fruktose det samme. Fruktsukker består av både fruktose og glukose. Men det finnes fruktose i ren form å få kjøpt. Er dette et bedre alternativ å bruke i matlaging og bakst enn vanlig sukker?

Fruktose er søtere enn vanlig sukker, omtrent 50 prosent, faktisk. Dermed kan du oppnå samme søtsmak ved å bruke cirka halve mengden om du bruker fruktsukker. Det sparer deg for en del kalorier.

Men det betyr ikke nødvendigvis at å bytte ut sukker med fruktose er så smart.

- Jeg er ikke tilhenger av ren fruktose som erstatning for sukker. Årsaken er at omsetningen av fruktose i kroppen i større grad enn glukose eller sukrose fremmer en metabolisk forverring, altså en dårligere blodsukkerregulering og forverret kolesterolprofil. Og ettersom fruktose ikke stimulerer insulin, går man også glipp av en viktig effekt av dette hormonet, nemlig metthetsfølelse, uttalte ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen i en tidligere artikkel om fruktose.

Hun mener vanlig sukker i større grad gir en metthetsfølelse vi klarer å relatere oss til, og dermed er det enklere å kontrollere matinntaket.

Spis mindre sukker og mer frukt!

Så hva er konklusjonen da? Fruktsukker er ikke sunnere enn vanlig sukker, men det er bedre å spise frukt enn søtsaker.

Med andre ord: Begrens inntaket av mat som er tilsatt sukker - som godteri, søte kaker og bakevarer og søtt pålegg - og øk inntaket av frukt. De aller fleste av oss spiser ikke nok, og du skal spise veldig mye frukt før du får i deg alvorlig mye fruktsukker.

OBS! Å drikke fruktjuice er ikke det samme som å spise frukt. Juicen gir ikke samme metthetsfølelse, og du får heller ikke i deg den samme mengden fiber. Faktisk teller ikke juice som en av fem om dagen.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer