Kosttilskudd

Dette bør du vite om kosttilskudd

Fem av de mest populære kosttilskuddene kan gi overraskende bivirkninger.

MELD FRA OM BIVIRKNINGER: Ta kontakt med legen din eller meld fra til apoteket dersom du har mistanke om at du har fått bivirkninger av kosttilskuddet (illustrasjonsfoto). Foto: All Over Press
MELD FRA OM BIVIRKNINGER: Ta kontakt med legen din eller meld fra til apoteket dersom du har mistanke om at du har fått bivirkninger av kosttilskuddet (illustrasjonsfoto). Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange nordmenn propper i seg piller for å få mer energi, for å bekjempe en forkjølelse, for å få bedre søvn eller huske bedre.

Nordmenn hamstrer kosttilskudd. Ifølge Bransjerådet for Naturmidler beregnes omsetningen av naturprodukter og helsekost i dag til over 2 milliarder kroner.

Men siden ikke alle kosttilskudd er godkjent av Mattilsynet, er det opp til produsenten om de vil oppgi eventuelle bivirkninger.

LES OGSÅ: Sjekk om du trenger kosttilskudd

Overraskende bivirkninger

Det finnes få studier gjort på bivirkninger av kosttilskudd, og dessuten er de ikke entydige, ifølge to amerikanske eksperter på området, farmasøyt Sophia DeMonte og forfatter av boken The Magnesium Miracle, Dr. Carolyn Dean.

De presenterer noen overraskende bivirkninger av fem populære kosttilskudd.

LES OGSÅ: Advarer mot multivitaminer og kosttilskudd

1. Vendelrot/Valeriana

Denne urten brukes mot søvnløshet og insomni. Urten har også blitt brukt i årevis som et muskelavslappende middel.

Ekspertene sier at mulige effekter av kosttilskuddet er at man vil drømme mer.

- Sover du dårlig og våkner mye, kommer du ikke i dyp nok søvn til å drømme. Tar du vendelrot og legger merke til at du drømmer mer, betyr det at du kommer i dypere søvn, sier Dr. Dean ifølge Shape.com (ekstern lenke).

Denne urten er godkjent av Statens legemiddelverk. Norske eksperter har imidlertid tidligere uttalt at man ikke skal bruke slike produkter kritikkløst. Urten kan nemlig føre til at annen medisin ikke virker som den skal, ifølge Forskning.no (ekstern lenke).

Lommelegen.no melder om andre bivirkninger.

- Følger du anbefalt dosering, gir Valeriana generelt svært få bivirkninger. Ved langvarig bruk er det kjent at Valeriana kan gi hodepine, -uvelhet- og hjerteforstyrrelser. Som med alle produkter basert på planter, kan allergiske reaksjoner forekomme.

LES OGSÅ: Drikk kirsebærjuice, og sov bedre

2. Fiskeolje

Vi tar fiskeolje blant annet for å få et sunnere og friskere hjerte og for å redusere risikoen for kreft.

Inntak av fiskeolje er en god måte å få i seg sunne omega-3 fettsyrer, men oljen kan gi magetrøbbel både i form av diaré og raping, samt halsbrann og dårlig ånde. Heldigvis er det nokså lettvint å kontrollere disse bivirkningene.

Hvis du tar fiskeoljekapsler, svelg kapselen i midten av et måltid så den blander seg med den andre maten. Velg også fiskeoljeprodukter av god kvalitet som gjør at du vil rape mindre.

Helsemyndighetene anbefaler 1-2 gram fiskeolje per dag. Inntak over dette kan øke risikoen for bivirkninger.

LES OGSÅ: Omega-3 forlenger livet

3. Ginko Biloba

Dette kosttilskuddet brukes blant annet for å motvirke hukommelsessvikt – selv om få studier virkelig kan bekrefte dette.

Men det kommer flere uheldige bivirkninger med på kjøpet, som hodepine, kvalme, tarmproblemer og økt blødningsrisiko.

Rå ginkofrø inneholder dessuten et potensielt dødelig stoff. Så begrens inntaket av frøene for å unngå forgiftning.

I Norge har det tidligere gått ut advarsel mot naturlegemiddelet, spesielt etter at to personer døde av hjerneblødning etter bruk av preparatet.

Ginko Biloba er godkjent av Statens legemiddelverk.

LES OGSÅ: Visste du at p-piller påvirker hukommelsen din?

4. Ginseng

De fleste kjenner til denne. Ginseng brukes for å gi mer energi. Mange mener at den virker, men her bør man også ta hensyn.

- Ginseng påvirker hormonreseptorer i hjernen til å frigi et hormon som sørger for et energiboost, men det kan også føre til at hjertet løper løpsk og økt blodtrykk. Hvis du tar medisiner mot høyt blodtrykk eller har høyt blodtrykk i familien, ligg unna, råder Demonte.

- Ved langtidsbruk kan Ginseng føre til høyt blodtrykk og søvnløshet. Du bør derfor legge inn Ginsengfrie perioder. I tillegg kan du bli plaget med luft i magen og diaré, utfyller Lommelegen.no.

Ginseng er godkjent av Statens legemiddelverk.

LES OGSÅ: 50 energiske tips

5. Solhatt

Denne er også et velkjent preparat – særlig når forkjølelsen kommer snikende på. Echinacea, som det også heter, skal styrke immunforsvaret. Men den kan også fremkalle allergier.

Demonte går så langt som å si at det er en stor myte at solhatt har en effekt på forkjølelse. Og er du i utgangspunktet allergisk mot for eksempel pollen, tusenfryd eller krysantemumn, kan du også være allergisk mot preparatet i seg selv, som vil fremkalle forkjølelsesliknende symptomer.

Personer som er allergiske mot korgplanter bør teste om de reagerer på solhattpreparater før de tar full dose, anbefaler Norsk Opplysningskontor for Helsekost, og legger til at bivirkninger av solhattpreparater er svært sjeldne, men feber, kvalme og lette fordøyelsesplage er beskrevet. Solhat bør ikke brukes i mer enn cirka fire uker sammenhengende.

Echinacea er godkjent av Statens legemiddelverk.

Hvis du får bivirkninger av et kosttilskudd: Ta kontakt med legen din eller meld fra til apoteket dersom du har mistanke om at du har fått bivirkninger av tilskuddet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer