Helse

Dette bør du vite om lett-produktene

Er det egentlig et bedre valg?

KAN DU SPISE FOR MYE? Lett-produkter er mye diskutert. For mens enkelte mener at du burde styre unna kunstige søtstoffer, så har vi alle godt av å kutte ned på sukkeret. Så, hvor mye kan du egentlig spise? Foto: Tone Ruud Engen
KAN DU SPISE FOR MYE? Lett-produkter er mye diskutert. For mens enkelte mener at du burde styre unna kunstige søtstoffer, så har vi alle godt av å kutte ned på sukkeret. Så, hvor mye kan du egentlig spise? Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lett-produkter er blitt mye diskutert. Og særlig lettbrus er en av disse.

Mens noen mener at det er et godt alternativ til sukkerholdig brus, er det andre som mener at det i verste fall kan være kreftfremkallende.

Det er imidlertid ikke bare lettbrus du finner blant lett-produktene.

I dag kan du få kjøpt lettere yoghurt, lettere kesam og cottage cheese, gulost med mindre fett, syltetøy uten sukker – ja, til og med melk helt uten fett.

Dette høres jo vel og bra ut, men når kjøleskapet fylles opp med kun lett-produkter, vil det på et tidspunkt gå utover næringsstoffene vi skal få ut av dem? 

LES OGSÅ: Derfor bør du rive tomatene

Er lett produkter for alle?

- Når det gjelder lett-produkter er det mange meninger. Noen mener det kun er de helfete variantene som er «ekte» og at lettproduktene nærmest inneholder «skumle» ingredienser, forteller Camilla Andersen, ernæringsfysiolog og gründer av Somebody.no.

LETTBRUS: Spesielt lettbrus har vært et mye diskutert tema, og selv om ferske studier viser at det nok ikke er like skadelig som først antatt, er det fortsatt mange skeptikere.  Foto: All Over Press
LETTBRUS: Spesielt lettbrus har vært et mye diskutert tema, og selv om ferske studier viser at det nok ikke er like skadelig som først antatt, er det fortsatt mange skeptikere. Foto: All Over Press Vis mer

Det er ikke så rart at begrepet skaper en del forvirring, for hva ligger egentlig i «lett-produkter»?

- Når det er snakk om lettprodukter, vil det si et redusert innhold av enten karbohydrater eller fett, forteller ernæringsfysiolog Susanne Christensen.

Det gjør at du kan spare kalorier - noe som gjør det til et spesielt godt alternativ for dem som ønsker å gå ned i vekt.

Men hva med de som ikke nødvendigvis ønsker å gå ned i vekt – kan de risikere å få i seg for lite energi, eventuelt næringsstoffer?

- Det er ingen ting i veien for å velge lettprodukter selv om du ikke skal ned i vekt. Fordelen med for eksempel lettost, er at du kan spise litt mer av lettvarianten og få i deg samme mengde energi som hvis du hadde spist originalen, sier Christensen.

Ikke minst kan du spare kroppen for sukker - som du kan være helt sikker på at ikke tilfører kroppen din næringsstoffer, men heller tomme kalorier.

- Syltetøy med mindre sukker er et eksempel på et supert lett-produkt hvor du rett og slett bare får mer bær og mindre sukker, forteller Andersen.

LES OGSÅ: Symptomer du bør kjenne til

De fleste inneholder like mye næringsstoffer

Men når du fjerner noe av innholdet i et produkt, skulle en tro at det også påvirket næringsinnholdet på et vis – det gjør det også, forteller Christensen.

Men kanskje ikke så mye som du først hadde trodd. 

- Lettost inneholder omtrent like mye protein og kalsium som helfete varianter, dermed er det ikke slik at man går glipp av disse viktige næringsstoffene, forteller hun.

- Fettløselige vitaminer finnes derimot i større mengder i fete produkter enn i lette. For eksempel finnes vitamin A i større mengder i helmelk enn i lettmelk. De fleste av oss får nok vitamin A likevel, dermed er dette ikke et stort problem.

Det er imidlertid ingen god grunn til å styre unna fet fisk, som inneholder de viktige omega 3-fettsyrene, samt har et høyt innhold av vitamin A.

IKKE DROPP FET FISK: Det er i hvert fall ingen grunn til å droppe fet fisk som laks og ørret til fordel for magrere varianter. Den er riktignok litt fetere, men er også en av de beste kildene til de viktige omega-3 fettsyrene.  Foto: All Over Press
IKKE DROPP FET FISK: Det er i hvert fall ingen grunn til å droppe fet fisk som laks og ørret til fordel for magrere varianter. Den er riktignok litt fetere, men er også en av de beste kildene til de viktige omega-3 fettsyrene. Foto: All Over Press Vis mer

Dersom valget står mellom margarin og smør, kan Christensen fortelle at begge deler er tilsatt like mye vitamin A. Faktisk gjelder dette for mange lett-produkter – at de er tilsatt tilsvarende mengde av de fettløselige vitaminene.

LES OGSÅ: Så mye sparer du på å bytte

Når bør du velge lett?

Det er altså lurt å velge lett hvis det sparer deg for sukker, men ikke nødvendigvis hvis det er erstattet med kunstig søtning, forteller Andersen.

- Jeg kan godt spise noe med kunstig søtning av og til, men velger ikke det i hverdagskostholdet mitt. Nå finnes det imidlertid også produkter med andre naturlig sukkererstattere som sukrin og stevia, som jeg syns er spennende, sier hun.

Når det kommer til fett, er det litt mer uoversiktlig. Det finnes mange forskjellige meninger, og Andersen må innrømme at hun selv blir litt forvirret.

- Jeg velger å spise litt av alt jeg liker og satser mer på variasjon. Jeg har lært at man skal velge magre meieriprodukter, som lettrømme, kesam og lignende – som også er i tråd med hva helsedirektoratet anbefaler, men det er også andre som mener at ikke det nødvendigvis er det beste.

Mens ekspertene og forskerne blir enige, velger hun derfor heller å bruke sunn fornuft – som for Andersen betyr så mye grønnsaker som mulig, at frukt og bær erstatter andre søtsaker så langt det går, men at sjokolade også er et must av og til.

BRUK SUNN FORNUFT: Det kan ofte være lurt å velge lett for å spare kroppen for litt kalorier, men fortrekker du originalen må du selvfølgelig bare spise den, og heller være litt mer obs på mengden.  Foto: Fotolia
BRUK SUNN FORNUFT: Det kan ofte være lurt å velge lett for å spare kroppen for litt kalorier, men fortrekker du originalen må du selvfølgelig bare spise den, og heller være litt mer obs på mengden. Foto: Fotolia Vis mer

- Jeg spiser både mager og helfet ost, alt etter hva jeg har lyst på, og tenker at jeg totalt sett kommer godt ut av det. Jeg er opptatt av at vi skal like det vi spiser, så liker du den helfete osten og ikke orker tanken på lettost, så syns jeg du skal velge den helfete og heller spise litt mindre.

- Det er det totale kostholdet over tid som er avgjørende, ikke enkeltmatvarene og enkeltvalgene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer