Mensen

Dette bør du vite om mensen og bading

Det er ikke helsefarlig på noe vis, men svært upraktisk.

MENSEN OG BADING: Fått mensen midt i badeferien? Her er gynekologens tips. Foto: Plainpicture
MENSEN OG BADING: Fått mensen midt i badeferien? Her er gynekologens tips. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du har gledet deg som en unge til sommerferien, og du har store planer om å tilbringe all din tid i en bikini på stranden. Og du skal selvsagt bade – masse.

Og når dagen endelig har kommet til å nyte strandlivet får du selvsagt mensen. Det er så jækla typisk. 

Dette er nok en problemstilling de fleste kvinner har stått ovenfor i løpet av sitt liv, men det gjør det ikke noe enklere av den grunn. Så hva gjør du egentlig nå? Du vil jo fortsatt ligge på stranden, og det er helt uaktuelt å droppe badingen når du steker i 30 varmegrader. 

Spørsmålet vi ofte stiller oss er bør du bruke tampong eller bør du droppe det? Og kan det være skadelig å bade når man har mensen?

LES OGSÅ: Så mye koster mensen

Skift tampong ofte

Ifølge professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, Mette Haase Moen, er dette problemstillinger man ikke har vitenskapelig dekning for, det handler bare om ren logikk.

– Sannsynligvis er det ikke skadelig å bade når man har mensen, men det kan bli litt griseri av å bade i basseng hvis man blør på grunn av menstruasjon eller blødende sår, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på

SLÅ DEG LØS: Det er ingen grunn til å utsette badingen selv om du har mensen, men det kan være lurt å bruke tampong, og skifte den ofte. Foto: Scanpix/NTB
SLÅ DEG LØS: Det er ingen grunn til å utsette badingen selv om du har mensen, men det kan være lurt å bruke tampong, og skifte den ofte. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Det er ikke særlig gøy dersom du er så uheldig å oppdage blod i badevannet, det kan derfor være en god idé å bruke en tampong.

Det anbefales normalt sett at du skifter tampongen etter cirka fem timer, men når du bader kan det være lurt å gjøre det litt oftere.

BYTT LITT OFTERE: Tampong er det beste å bruke hvis du ønsker å bade når du har mensen. Men husk å bytte den litt oftere, da den fortere blir full på grunn av ekstra vann.  Foto: lukasmajercik - Fotolia
BYTT LITT OFTERE: Tampong er det beste å bruke hvis du ønsker å bade når du har mensen. Men husk å bytte den litt oftere, da den fortere blir full på grunn av ekstra vann. Foto: lukasmajercik - Fotolia Vis mer

– En tampong vil trekke vann til seg og det vil være lurt å skifte den etterpå. Ingen kan si noe om nøyaktig når det bør gjøres, sier overlegen.

Det beste kan være å skifte tampongen etter hver gang du har badet. Men dersom det ikke er et toalett på den stranden du er på, kan dette by på litt flere problemer. Likevel er det ikke helt umulig.

Er du sammen med en venn kan du få hjelp til å skjule deg med et håndkle mens du skrifter tampong, og ha gjerne med en pose til å oppbevare de brukte tampongene i. Eller du kan sjekke om det er en kiosk eller bensinstasjon i nærheten som har et toalett du kan låne.

Enklest å utsette mensen i badeferien

Å få mensen på badeferien kan være svært irriterende, og kreve en del planlegging. Og selv om dette ikke er de største problemene i verden, er det likevel noe vi gjerne unngår hvis vi kan. Heldigvis finnes det råd.

LES OGSÅ: Hvis gutta hadde hatt mensen

KALENDER: Det kan være lurt å holde styr på syklusen sin, og utsette mensen ved hjelp av p-piller eller utsettelsespiller. Foto: Scanpix/NTB
KALENDER: Det kan være lurt å holde styr på syklusen sin, og utsette mensen ved hjelp av p-piller eller utsettelsespiller. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det kan være praktisk å utsette menstruasjon ved hjelp av hormoner så man unngår problemene, anbefaler Moen.

Dersom du går på p-piller kan du enkelt utsette menstruasjonen ved å hoppe direkte over på et nytt pillebrett. Da vil mensen utebli for denne måneden. Men vær obs på at noen kan oppleve å få småblødninger likevel.

For de som ikke går på p-piller er det mulig å snakke med fastlegen for å få piller som utsetter menstruasjonen. Det kan derfor være lurt å holde styr på syklusen din slik at du kan planlegge dette, og slippe unna ubehagelige overraskelser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer