Mettet Fett

Dette bør du vite om mettet fett

Sjekk hvorfor du bør redusere inntaket.

RIK PÅ METTET FETT: Spiser du mye kjøtt- og meieriprodukter, kaker, kjeks og potetgull får du i deg mye mettet fett.  Foto: Comugnero Silvana - Fotolia
RIK PÅ METTET FETT: Spiser du mye kjøtt- og meieriprodukter, kaker, kjeks og potetgull får du i deg mye mettet fett. Foto: Comugnero Silvana - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Fett er helt essensielt for kroppen for at den skal fungere optimalt.

Men det er likevel ikke «ett fett» hva slags fett du får deg. 

Umettet og mettet fett

Umettet fett (fra for eksempel avokado, nøtter og laks) er av den gode typen, mens mettet fett (fett fra kjøtt- og meieriprodukter, kaker, kjeks og potetgull) kan øke kolesterolnivået, og dermed øker risikoen for slag og hjertetrøbbel. 

Forskjellen mellom mettet fett og umettet fett er at fettet oppfører seg forskjellig i kroppen. 

– Uttrykkene mettet, enumettet og flerumettet fett er samlebetegnelser på fettsyrer, avhengig av deres struktur og oppbygging. De påvirker også kroppen forskjellig, sier Karoline Steenbuch Lied, kommunikasjonsrådgiver og ernæringsfysiolog i Grete Roede AS, til KK.no. 

Mettet fett kjennetegnes ved at det kun har enkeltbindinger mellom atomene i molekylkjeden.

– Det er det som gjør at mettet fett har en hard konsistens i kjøleskaptemperatur. Enumettet og flerumettet har henholdsvis èn og flere dobbeltbindinger. Enumettet fett hardner noe i kjøleskapet, for eksempel olivenolje som endrer konsistens, blir hvitaktig og tyktflytende. Flerumettet fettform holder seg flytende ned til cirka fem minusgrader og lavere, forklarer Steenbuch Lied. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer