Muggsopp

Dette bør du vite om mugg på mat

Kan du spise de friske bærene i kurven, eller skjære det vekk fra osten?

MUGGENT: Ifølge Mattilsynet bør du alltid kaste mat som har fått mugg på seg dersom du er i tvil, men mugne bær bør du i hvert fall ikke spise. Foto: Scanpix Denmark
MUGGENT: Ifølge Mattilsynet bør du alltid kaste mat som har fått mugg på seg dersom du er i tvil, men mugne bær bør du i hvert fall ikke spise. Foto: Scanpix Denmark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er det egentlig slik at alt av mugg er såpass farlig at maten bør kastes? Eller kan man spise noen matvarer selv om det har kommet mugg på?

Ifølge seniorrådgiver hos Mattilsynet, Catherine Signe Svindland, bør man aller helst ikke spise mat som har mugnet. 

Muggsoppen kan i seg selv være en helserisiko, men i tillegg skiller den også ut giftstoffer (mykotoksiner), som er stoffer som kan være skadelige for mennesker. Det kan rett og slett være helseskadelig å spise mat med muggvekst.

– Dersom du er i tvil, bør du alltid kaste mat som har fått mugg på seg, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Er melk med lang holdbarhet skadelig?

Denne maten bør du alltid kaste

Det er altså en god regel å alltid kaste muggen mat. Likevel er det slik at du i enkelte tilfeller fortsatt kan spise matvaren dersom du skjærer vekk muggen, men dette er litt avhengig av hva slags type mat det er snakk om.

– Alle produkter som inneholder mye væske må kastes dersom du oppdager mugg. Selve muggsoppen og giftene den produserer trenger lett inn i slike produkter, hele produktet kan derfor være giftig, forklarer seniorrådgiveren. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer