Sjampo

Dette bør du vite om rensesjampo

Har du også undret deg over tv-reklamene? Her er forskjellen på vanlig sjampo og rensesjampo.

DYPRENS: En rensesjampo gjør håret ekstra rent og stripper det for fukt. Sørg derfor for å følge opp vasken med en fuktgivende balsam eller kur for å gjenopprette fuktbalansen i håret, forteller eksperten.  Foto: Getty Images/Image Source
DYPRENS: En rensesjampo gjør håret ekstra rent og stripper det for fukt. Sørg derfor for å følge opp vasken med en fuktgivende balsam eller kur for å gjenopprette fuktbalansen i håret, forteller eksperten. Foto: Getty Images/Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Reklamene for sjampoer snurrer over skjermen med stadig nye ord og uttrykk, det ene mer fancy enn det andre. Når da ord som «rensesjampo» dukker opp (som i tv-reklamen til Define), er det lett å tenke at det i det minste har et forståelig navn.

Her forleden dukket det opp et spørsmål på Facebook-veggen til en venninne: «Jeg trodde sjampo skulle gjøre håret mitt reint. Hva fanden er rensesjampo?»

KK.no kontaktet Line Holm Hansen i Wella i Norge og Danmark for å høre om det virkelig er sånn at man trenger en helt egen sjampo for å få håret skikkelig rent. Holder ikke de vanlige sjampoene – selv ikke parabenfrie sjampoer med ReVive+-kompleks, hveteekstrakt, dødehavsmineraler, peptider, multeekstrakt og silkefibre?

LES OGSÅ: Billigsjampo vasker like bra

PÅ REKLAMEN: Du har sikkert fått med deg reklamene for Defines "nye" rensesjampo. Kanskje du også har lurt på hva dette produktet er? Foto: Produsenten
PÅ REKLAMEN: Du har sikkert fått med deg reklamene for Defines "nye" rensesjampo. Kanskje du også har lurt på hva dette produktet er? Foto: Produsenten Vis mer

Alle sjampoer gjør håret rent…


– Helt overordnet så er funksjonen til en hvilken som helst sjampo at den skal rense håret. Men akkurat som med alle andre såper, både til huden og ansiktet og så videre, finnes det forskjellige sjampoer med forskjellige egenskaper og «forskjellig vaskestyrke», fastslår Holm Hansen.

- I tillegg finnes sjampoer som er tilført en hel rekke andre egenskaper enn bare det å rengjøre håret, men det er alltid den aller viktigste egenskapen til en sjampo, sier hun.

IKKE BRUK FOR OFTE: En rensesjampo skal ikke brukes for ofte,og det er svært viktig å bruke balsam eller hårkur i forbindelse med vasking med denne sjampoen.  Foto: Getty Images/iStockphoto
IKKE BRUK FOR OFTE: En rensesjampo skal ikke brukes for ofte,og det er svært viktig å bruke balsam eller hårkur i forbindelse med vasking med denne sjampoen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

… men noen gjør det renere enn andre

– En rensesjampo er i bunn og grunn en superrensende sjampo som virkelig renser håret i dybden og ikke tilfører fukt eller pleie eller lignende.

Holm Hansen forteller at det derfor er meget viktig at du bruker en god balsam eller hårkur etter at du har vasket håret med en rensesjampo.

– En som virkelig gir håret den fuktigheten den har behov for, da en rensesjampo fjerner all fukt som finnes i håret samtidig som den fjerner smuss, fett og produktrester.

Hun sammenligner rensesjampo med en dyptrensende ansiktsmaske – du bruker den ikke hver eneste dag, men når du trenger en ekstra grundig rengjøring av huden. Etter en slik maske, kjennes huden ekstra tørr, og da trenger du ekstra fuktighet.

LES OGSÅ: – Ikke bruk sjampo hver dag

Ikke bruk den hver dag

– Det er faktisk det samme en dyptrensende sjampo gjør, og det er også derfor det ikke er bra eller nødvendig å bruke den hver eller annenhver dag, sier Holm Hansen.

Hun anbefaler å bruke rensesjampo innimellom, når håret trenger å renses for produktrester, kopper, jern, mineraler fra hardt vann og annen forurensning (bileksos, støv, smog og lignende).

– Hvor ofte du skal bruke en rensesjampo avhenger av hvor mange stylingprodukter du bruker i håret, hvor ofte du trener og svetter mye, hvor mye du ferdes utendørs og så videre.

Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, gjør oppmerksom på at det finnes unntak til denne regelen. Så lenge flaska sier at rensesjampoen er mild eller formulert til daglig bruk, er det ikke skadelig for håret å vaske med rensesjampo hver dag. Bruker du mange tunge stylingprodukter, bør du faktisk bruke den ved hver vask, sier hun.

Avslutt alltid med balsam eller kur som gir fukt. Når du bruker balsam skal du forøvrig være obs på at den bare trengs i de ytterste delene av håret. Balsamerer du de ytterse totredjedelene av håret blir det riktig. Balsam trengs ikke innerst ved hodebunnen, for dette håret får fuktighet fra talgkjertlene i hodebunnen. Dobler du opp med balsam her, vil håret fort se tungt og fett ut.

Hvis du vil sikre deg skikkelig blankt hår, kan du avslutte med å skylle håret i kaldt vann etter at du har fjernet den overflødige balsamen.

Se kjøpetips her:LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?

Kan gi mer glans

Selv om det dermed er slik at alle sjampoer renser, er det ikke sånn at det bare er de som kalles rensesjampoer som faktisk dyprenser håret.

- Noen rensesjampoer selges nemlig som shine-/glanssjampoer. Hvis du har matt og trist hår, er det ofte fordi håret er skittent og trenger å renses, forklarer Holm Hansen.

– Hvis jeg selv bruker en rensesjampo og deretter en lekker, fuktgivende hårkur, blir håret mitt superglansfullt – faktisk såpass at folk bemerker det, sier hun.

Andre typer sjampoer kan betraktes som milde rensesjampoer som så er tilsatt andre egenskaper, som fukt til tørt hår eller proteiner, som gir volum til tynt og flatt hår.

Sjampoer som er tilført slike ekstraegenskaper, altså noe de tilfører håret i tillegg til å rense det, kan i bunn og grunn ikke være like rensende som en ren rensesjampo.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om antiflass-sjampo

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer