Livsstil

Dette bør du vite om smertestillende

Visse medikamenter bør unngås om du for eksempel har astma, psoriasis eller er gravid.

VÆR OBS PÅ NSAID-PREPARATER: Vær litt forsiktig med bruk av legemidler som Ibux, Ibuprofen og Naproxen, samt reseptbelagte preparater som Brufen, Brexidol, Voltaren, Orudis, Relifex og Naproxen, hvis du går på medisiner for diabetes, blodtrykksmedisiner og hjertemedisiner, råder ekspertene.  Foto: VG
VÆR OBS PÅ NSAID-PREPARATER: Vær litt forsiktig med bruk av legemidler som Ibux, Ibuprofen og Naproxen, samt reseptbelagte preparater som Brufen, Brexidol, Voltaren, Orudis, Relifex og Naproxen, hvis du går på medisiner for diabetes, blodtrykksmedisiner og hjertemedisiner, råder ekspertene. Foto: VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi nordmenn går regelmessig på medisiner. 

Folkehelseinstituttets reseptregister for 2009-2013 viser faktisk at 3 484 588 av oss fikk minst én resept skrevet ut i 2013.

Og selv om vi går på faste medisiner hender det gjerne at vi tyr til smertestillende tabletter som Paracetamol eller Ibux når vi har smerter, for eksempel tannverk eller menssmerter.

Men visste du at dette kan være en farlig kombinasjon?

LES OGSÅ: Naturlige hjelpemidler mot hodepine

Heller paracet

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør hos Statens Legemiddelverk. Han mener først og fremst at smertestillende preparater fra apoteket er trygt, og at det er en grunn til at de er reseptfrie.  

- Ibux er et trygt preparat ved kortvarig bruk for de aller fleste, forsikrer Madsen.

Men når det gjelder enkelte sykdomsgrupper, er ikke Ibux det tryggeste valget.

EKSPERT: Steinar Madsen er hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk. Foto: Statens Legemiddelverk
EKSPERT: Steinar Madsen er hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk. Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

- Ibux kan gi større eller mindre bivirkninger ved bruk av medisiner mot blant annet diabetes, blodtrykksmedisiner og hjertemedisiner, sier Madsen, og legger til at paracet ikke har disse følgene.

Såkalte NSAID-preparater - som Ibux, omfatter Ibuprofen og Naproxen, som kan fås reseptfritt, og reseptbelagte preparater som Brufen, Brexidol, Voltaren, Orudis, Relifex og Naproxen.

LES OGSÅ: Derfor er paracet det tryggeste

Men pass på!

Paracetamol er trygt å kombinere sammen med de fleste andre legemidler, ifølge direktøren i Legemiddelverket, men med et par unntak:

- Paracetamol skal ikke kombineres med andre paracetamolholdige legemidler, verken de som er reseptfrie eller de reseptpliktige Paralgin Forte og Pinex Forte, sier foreningslederen.

For store doser paracetamol kan nemlig gi leverskade med fare for død.

Man bør dessuten ta forholdsregler ved bruk av paracetamol i kombinasjon med den blodfortynnende medisinen warfarin.

EKSPERT: Tove Ytterbø, leder for Norges Farmaceutiske forening. Foto: farmaceutene.no
EKSPERT: Tove Ytterbø, leder for Norges Farmaceutiske forening. Foto: farmaceutene.no Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan smertestillende skade deg

Vi bør være litt forsiktige

Tove Ytterbø er leder for Norges Farmaceutiske forening.

Når det gjelder bruk av smertestillende tabletter henviser hun i hovedsak til Legemiddelverkets generelle råd.

Både Ytterbø og Steinar Madsen i Legemiddelverket mener vi generelt må bli flinkere til å interessere oss i vår medisinske situasjon, og budskapet er klart:

- Dersom du har en kronisk sykdom og bruker legemidler mot det, spør legen eller farmasøyten om råd. Bruk legemidler med fornuft og skaff deg kunnskap om de legemidlene du tar, sier Ytterbø.

Foreningslederen er opptatt av at vi skal bruke smertestillende riktig, og bemerker at noen av oss er ukritiske.

- Mange bruker nok paracetamol og NSAIDs, som Ibux, uten at å tenke over at det kan påvirke andre faste legemidler, sier hun.

Ytterbø referer til RELIS, produsentuavhengig legemiddelinformasjon, når hun forteller om kjente virkninger av NSAID-preparater som Ibux.

Dette bør du ikke kombinere med Ibux:

  • Blodtrykksmedisiner som ACE-hemmere, angiotensin II-antagonister, samt det urindrivende legemiddelet tiaziddiuretika. Det kan gi akutt nyresvikt.
  • Antihypertensiva. Det kan gi redusert blodtrykkssenkende effekt.
  • Blodfortynnende medisiner. Det kan gi blødninger eller forverring av blødninger. Her trekker Ytterbø frem legemiddelet lavdose ASA.
  • Selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), som er et antidepressivum. Dette kan gi blødninger.
  • Kortisonpreparater. Dette gir økt risiko for væske- og elektrolyttforstyrrelser, blodtrykksøkning og gastrointestinale komplikasjoner, altså i mage og tarm.
  • NSAID-preparater som Ibux hindrer utskillelsen av litium, som brukes ved bipolar lidelse, og lavdose metotreksat, som brukes blant annet ved leddgikt og psoriasis. Det gjør at medisinen blir lenger i kroppen og forgiftningsfaren øker. 
  • Ibux kan gi sure oppstøt hos dem med magesår og i sjeldne tilfeller utløse astmaanfall hos astmatikere.
  • Gravide og kvinner som ønsker å bli gravide bør ikke bruke NSAID-preparater som Ibux. Det er vist å kunne forsinke eller hindre eggløsning.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer