Lån

Dette bør du vite om studielån og BSU

Stemmer det at disse lønner seg for alle?

HODEBRY: Når betalingsplanen for studielånet kommer i posten, kan det vippe en hver av pinnen.  Foto: BillionPhotos.com - Fotolia
HODEBRY: Når betalingsplanen for studielånet kommer i posten, kan det vippe en hver av pinnen. Foto: BillionPhotos.com - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Studielån har blitt en uunngåelighet for de aller fleste norske studenter. Og for mange er det redningen når det kommer til å kunne ta den utdannelsen vi drømmer om. 

Størrelsen på lånet ditt kommer jo an på hvor du studerer og hvor lenge, og noen kan ha virkelig store lån, som kan være ganske skremmende med tanke på tilbakebetaling. 

EKSPERT: Frobrukerøkonom Silje Sandmæl beroliger oss med studiegjeld.  Foto: Anette Nort
EKSPERT: Frobrukerøkonom Silje Sandmæl beroliger oss med studiegjeld. Foto: Anette Nort Vis mer

Likevel får vi stadig vekk høre at studielånet er den beste type lån man kan ha, og at det som regel ikke blir noen overhengende gjeld.

Men stemmer dette for alle?

- Det mest gunstige lånet

Vi bestemte oss for å høre med forbrukerøkonom i Dnb Silje Sandmæl, kjent fra «Luksusfellen» på TV3.

– Studielån er det mest gunstige lånet du kan ha. Det har lav rente, det er enkelt å utsette, har du betalingsproblemer kan du få slettet renter for en periode og det er det eneste lånet som slettes ved død.

- Det er likevel viktig å tenke på at det er et lån som skal betales tilbake med renter.

LES OGSÅ: Slik varer lønna lenger 

Påvirkes boliglån av studielån?

Du er endelig ferdig med utdanningen din, og vil gjerne komme deg inn på boligmarkedet så fort som mulig.

Kommer studiegjelden til å ha noe å si for hvor stort lån du vil kunne få?

– Når du skal ta opp huslån er det tre ting som vurderes, betalingsevne, vilje og sikkerhet. Ved vurdering av betalingsevnen din ser banken på inntekter og utgifter. Studielånet vil således gi deg høyere utgifter. Samtidig kan en god utdannelse føre til at inntekten din blir høyere, så til tross for studielån kan du faktisk sitte igjen med pluss i betalingsevnen din, sier Sandmæl.

LÅN: Hvordan påvirker studiegjeld boliglånet? Foto: lenets_tan - Fotolia
LÅN: Hvordan påvirker studiegjeld boliglånet? Foto: lenets_tan - Fotolia Vis mer

- BSU er en genial spareform

Så, boliglånet bør gå greit å ordne til tross for studiegjelden. Så var det dette med egenkapital, da.

Vi har vel alle hørt vandrehistoriene om de fantastiske BSU-kontoene, men er det noe hold i dem?

– BSU er en genial spareform for de som skal inn på boligmarkedet. Det er den beste renten du kan få i dag uten å ta risiko. På en sparekonto får du rundt 1,60 i rente, mens på BSU kan du få over 4 prosent rente.

- Samtidig kan du trekke 20 prosent av det du sparer direkte av på skatten.  Du kan spare inntil 25 000 kroner i året, altså kan du trekke fra hele 5000 kroner på skatten hvert år, sier Sandmæl.  

LES OGSÅ: Lykken er å være takknemlig

Enkelt å få utsettelse

Om det ikke er slik at det er bolig og familie som står først på lista, og du kanskje sliter litt med å få deg jobb den første tiden etter avsluttede studier, er det godt å vite at det faktisk stemmer at du sitter igjen med det mest fleksible og billige lånet du kan ha.

Ifølge Lånekassen sine nettsider kan du søke om betalingsutsettelse i opptil 36 måneder. Sandmæl stemmer i.

– Du kan få betalingsutsettelse. Du trenger ingen spesiell grunn, du må bare søke på lånekassen sine sider. Utsetter du betalingen vil du samlet sett tilbakebetale mer i renter og gebyrer. Men hvis du må prioritere mellom en regning og studielånet betaler du i sammenligning 9,25 prosent i forsinkelsesrente på ubetalte regninger.

Hun minner oss også om at det er fullt mulig å få slettet rentene hvis situasjonen din tilsier at det bør gjøres.

– Rentene på studielånet kan slettes for en periode hvis du har hatt lav inntekt og vært i en situasjon som gir rett til rentefritak. Eksempler på situasjoner hvor du kan få rentefritak er arbeidsledighet, sykdom, omsorg for barn, utdanning, førstegangstjeneste. Lånekassen har satt en grense for hvor lav inntekten din må være for å få rett til rentefritak. Ved varige betalingsproblemer kan Lånekassen vurdere å slette gjeld.

Det er med andre ord overhodet ikke det verste lånet du kan ha med deg inn i voksenlivet.

LES OGSÅ: Mie hadde gjeld på 300 000 i gjeld etter samlivsbrudd

SPARING: Det er vanskelig å få orden på økonomien. Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia
SPARING: Det er vanskelig å få orden på økonomien. Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia Vis mer


Prioriter lån med høy rente først

– Desto flere år du strekker lånet over, jo dyrere blir det. Men, som med alle andre utgifter bør tilbakebetaling av lån prioriteres i riktig rekkefølge. Prioriter derfor lån med en høyere rente først, sier Sandmæl.

Hun råder derimot til å betale ned det som er igjen av studielånet så fort du bare klarer når andre lån er tatt hånd om. Husk også at du kan betale så mye du vil hver måned, som igjen hjelper på renter og antall år. 

– Når du er gjeldsfri er det ikke noe poeng i å strekke studielånet over lang tid, så sant du ikke investerer pengene du kunne brukt til å nedbetale lånet i noe som gir en høyere avkastning enn det du betaler i rente på studielånet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer