KJØLESKAPET: Sjekk hvilke matvarer du bør droppe å ha i kjøleskapet ditt. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
KJØLESKAPET: Sjekk hvilke matvarer du bør droppe å ha i kjøleskapet ditt. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Kosthold

Dette bør ikke være i kjøleskapet

Se hvilke matvarer du ikke bør legge i kjøleskapet.

Publisert

rlig plass i kjøleskapet er ikke bare upraktisk. Faktisk kan det redusere sirkulasjonen og senke temperaturen.

Sannsynligheten er imidlertid stor for at det er noe du kan ta ut av det fulle kjølerommet. Det er nemlig mange matvarer som ikke burde ligge der - som mister både næringsstoffer og blir ødelagt raskere.

LES OGSÅ: Legg grønnsakene i vann før grilling

Dette bør du ta ut igjen

Så, blant melkekartonger, appelsinjuice, gulost og et utallig antall tacosauser - hva er det du helst bør ta ut igjen?

Noe av det første du kan ta en opprydning i, er helt klart grønnsaksskuffen. Start med en rengjøring - grønnsaksskuffen kan nemlig inneholde opp mot 8000 bakterier (iiik), og ta deretter ut tomater, løk, hvitløk, poteter og vannmelon.

TA EN OPPRYDNING I GRØNNSAKSSKUFFEN: Sannsynligheten er stor for at det ligger noe her som egentlig ikke burde oppbevares i kjøleskapet - for eksempel tomat, vannmelon, løk og hvitløk. Foto: Patryk Kosmider - Fotolia
TA EN OPPRYDNING I GRØNNSAKSSKUFFEN: Sannsynligheten er stor for at det ligger noe her som egentlig ikke burde oppbevares i kjøleskapet - for eksempel tomat, vannmelon, løk og hvitløk. Foto: Patryk Kosmider - Fotolia Vis mer

Ifølge Buzzfeed vil tomatene miste mye av smaken og teksturen, løken og hvitløken vil mugne raskere, potenene mister smak og vannmelonen mister antioksidanter.

Men det er også noen andre matvarer du bør fjerne.

Blant annet kaffe. Den er riktignok genial for å fjerne vond lukt, men nettopp fordi den absorberer lukt vil det også ødelegge smaken.

I tillegg bør du ta ut alkohol, honning og brød. Alkohol over 20 prosent bør oppbevares i romtemperatur, honning vil krystalisere og bli tykk raskere og brødet blir tørt. Ta også ut krydderplanter som basilikum, som også trekker til seg andre lukter.

LES OGSÅ: Spar masse kalorier og unødvendig fett

Slik bør du organisere kjøleskapet

Når du først har kommet godt i gang med en liten opprydning i kjøleskapet, er det også lurt å organisere litt ellers. 

Selv med riktig temperatur og god sirkulasjon inne i kjøleskapet, vil temperaturen variere. Det gjelder derfor å plassere matvarene riktig, slik at de som trenger ekstra kjølig temperatur får nettopp det.

For eksempel stiger varmluft. Det betyr at det er kaldere nederst i kjøleskapet og innerst mot den bakre veggen, der kjøleelementene befinner seg. Øverst er det varmere.

I tillegg vil matvarene som står i døren bli utsatt for temperaturendringer hver gang du åpner kjøleskapet, og selvsagt spesielt om du lar døren stå åpen en stund.

Slik bør du derfor organisere kjøleskapet ditt:

På den nederste hylla: bør du oppbevare lettbedervelig mat - som kyllingfileter, kjøttdeig eller fisk.

LEGG KJØTT NEDERST: Varmen i kjøleskapet vil naturlig stige oppover. Det vil si at det stort sett alltid er kaldest nederst i kjøleskapet, og er grunnen til at det er her du bør legge matvarer som raskt vil gå ut på dato.  Foto: dmitrimaruta - Fotolia
LEGG KJØTT NEDERST: Varmen i kjøleskapet vil naturlig stige oppover. Det vil si at det stort sett alltid er kaldest nederst i kjøleskapet, og er grunnen til at det er her du bør legge matvarer som raskt vil gå ut på dato. Foto: dmitrimaruta - Fotolia Vis mer

Det er nemlig her det er kaldest.

På samme hylle, eller hylla rett over: bør du ha meieriprodukter som melk, rømme, yoghurt, smør etc., da disse også lett kan bli dårlige. Å ha dette i døren er ikke ideelt.

I døren: kan du heller oppbevare matvarer med lang holdbarhet, som brus og farris, ketchup, sennep, soyasaus og lignende.

OBS: Heller ikke egg bør oppbevares i døren. La de stå i eggekartongen og plasser dem så langt ned som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer