Samboerkontrakt

Dette bør stå i samboerkontrakten din

Åtte av ti samboende har ikke skrevet samboerkontrakt, men å droppe den kan bli dyrt.

SIGNER KONTRAKT MED ÉN GANG DERE FLYTTER SAMMEN: Lykkelige huseiere! Signer samboerkontrakt med det samme, så er det gjort. Foto: Fotolia
SIGNER KONTRAKT MED ÉN GANG DERE FLYTTER SAMMEN: Lykkelige huseiere! Signer samboerkontrakt med det samme, så er det gjort. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Nordea, viser at åtte av ti par dropper samboerkontrakt. 

– Som gift har man et lovverk som beskriver fordelingen av verdiene ved samlivsbrudd. Det har man ikke som samboende, og det er derfor veldig viktig at man skriver samboerkontrakt. Å droppe den kan bli dyrt, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, til KK.no. 

I verste tilfelle kan man risikere å gå tomhendt ut av samboerskapet, mens den andre tar med seg bolig og andre verdier. Og det er ofte vi kvinner som sitter igjen som taperne. 

– Dessverre er det slik at kvinner, oftere enn menn, går i den klassiske forbruksfellen. Det vil si at hun betaler for det løpende forbruket, som for eksempel mat, klær til barna, interiør,  mens mannen betaler for de varige verdiene, som for eksempel hus og bil. Ved et samlivsbrudd kan dette få kjedelige konsekvenser for den som har betalt for det løpende forbruket. Man risikerer da å tape mye ved et brudd, og man kan faktisk stå der uten å eie nåla i veggen, advarer Reitan. 

EKSPERTEN: Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea
EKSPERTEN: Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør dere ha samboerkontrakt

Skriv samboerkontrakt så raskt som mulig!

Så når bør man egentlig ha samboerkontrakt? 

 Jeg vil anbefale å skrive samboerkontrakt så raskt som mulig for å unngå konflikter senere. Se på det som en del av flytteprosessen, en praktisk ting som bør ordnes på lik linje med adresseendring og forsikringer, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, til KK.no.

Selv om det ikke er så romantisk, er sannsynligheten for at dere faktisk vil gå fra hverandre mange ganger større enn at du opplever for eksempel innbrudd eller brann. 

– Nesten én av to ekteskap ender i skilsmisse. Det finnes ikke offisiell statistikk over samboerbrudd, men det er ingen grunn til å tro at det lavere tall for denne gruppen – snarere tvert imot, advarer Picard. 

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Mange frykter økonomipraten

Det er viktig å ha et realistisk bilde av hva som kan skje, enn å droppe det fordi man kvier seg for å snakke økonomi med partneren sin. 

– Selv om det kanskje ikke er så sexy å prate om hvordan man ønsker å innordne økonomien ved et eventuelt brudd og hvem som skal betale for hva, er det viktig å ta denne praten tidlig i forholdet. Da er det også naturlig å koble inn en samboerkontrakt, sier Reitan. 

Ifølge Reitan og Picard finned det mange gode eksempler på samboerkontrakter på nettet. 

– De er ikke så kompliserte å fylle ut. Med mindre partene har veldig ulik økonomi, for eksempel at en av partene eier et firma eller har arvet mye, mener jeg man klarer å skrive kontrakten selv, opplyser Picard. 

LES OGSÅ: Derfor bør dere snakke om økonomi

EKSPERTEN: Kristina Picard er forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand
EKSPERTEN: Kristina Picard er forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand Vis mer

Husk dette i samboerkontrakten

En god samboeravtale bør inneholde:

 • Eierandel i eventuell felles bolig
 • Eiendeler som eies av én av partene, for eksempel tidligere arv, sykkel, smykker
 • Eiendeler som dere har kjøpt sammen, for eksempel fritidsbolig, bil og møbler
 • Hvem som er ansvarlig for gjelden
 • Hvordan dere skal dele utgiftene
 • Eventuelle livsforsikringer
 • Den skal underskrives av begge parter
 • Smart tips: Få avtalen underskrevet av uavhengige vitner.
   

– Det er viktig å oppdatere listen over egne og felles ting etter hvert som dere skaffer dere flere eiendeler. Dette kan gjerne gjøres i et vedlegg som legges ved kontrakten. Husk å datere underveis, så det er tydelig når avtalen sist ble oppdatert, påpeker Picard i Storebrand. 

LES OGSÅ: Samboere for første gang?

Dette kan skje uten samboerkontrakt

Det finnes mange triste historier om par som ikke har hatt samboerkontrakt. 

DROPPET SAMBOERKONTRAKT? Ofte er det kvinner som står igjen som de økonomiske taperne etter et samlivsbrudd. – En generell oppfordring til damer er å passe på at pengene ikke bare forsvinner til ferier og forbruksvarer, mens partneren står oppført med alle verdiene. En kontrakt hjelper lite hvis du ikke står som eier av noe som helst i kontrakten. Da stiller du på bar bakke ved et eventuelt brudd, sier Kristina Picard i Storebrand. Foto: Fotolia
DROPPET SAMBOERKONTRAKT? Ofte er det kvinner som står igjen som de økonomiske taperne etter et samlivsbrudd. – En generell oppfordring til damer er å passe på at pengene ikke bare forsvinner til ferier og forbruksvarer, mens partneren står oppført med alle verdiene. En kontrakt hjelper lite hvis du ikke står som eier av noe som helst i kontrakten. Da stiller du på bar bakke ved et eventuelt brudd, sier Kristina Picard i Storebrand. Foto: Fotolia Vis mer

– Som ung ble jeg fortalt en historie som har preget livet mitt siden. Søsteren til en venninne av meg hadde akkurat vært gjennom et samlivsbrudd, og hun kom ut i andre enden uten å eie nåla i veggen. Min venninnes søster hadde nemlig betalt det meste av forbruksgodene, mens hennes tidligere samboer hadde betalt for de varige verdiene, som hus og bil. Nå stod hun der på bar bakke. Denne historien er på ingen måte unik, sier Reitan. 

Uten en samboerkontrakt kan det bli mye krangling. Oppfatningen av hvem som eier hva, kan være ulik, og uten tydelige avtaler kan dere i verste fall ende i retten.

Selv om en samboerkontrakt ikke høres så sexy ut, kan det gjøre forholdet deres sterkere. 

– En positiv konsekvens av å skrive samboerkontrakt er at begge parter blir mer bevisste på eierforholdet og egen økonomisk situasjon. Et av de viktigste spørsmålene som naturlig kommer opp, er om begge skal stå oppført med eierandel i boligen. Hvis begge partene er med på å betjene gjelden, bør eierandelen i bolig fordeles deretter, forteller Picard. 

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Kjøp deg inn i boligen og skriv testamente

KONTRAKT: – Alle samboere bør i utgangspunkt skrive samboerkontrakt. Alternativet er å holde økonomiene deres helt separat, uten å ha noen som helst forpliktelser overfor hverandre. Har man forpliktelser overfor hverandre bør ivaretas på en profesjonell måte, sier Elin Reitan i Nordea. Foto: Fotolia
KONTRAKT: – Alle samboere bør i utgangspunkt skrive samboerkontrakt. Alternativet er å holde økonomiene deres helt separat, uten å ha noen som helst forpliktelser overfor hverandre. Har man forpliktelser overfor hverandre bør ivaretas på en profesjonell måte, sier Elin Reitan i Nordea. Foto: Fotolia Vis mer

Uansett om man er gift eller samboende så er det viktig å kreve å kjøpe seg inn i boligen, mener Reitan.

– Hvis ikke bør man selge og kjøpe ny bolig sammen. Dagens boligpriser gjør at man fort blir sjanseløs hvis man skal etablere seg i boligmarkedet på egen hånd og ikke har opparbeidet seg eierandel i bolig. Dette må man være opptatt av når man flytter sammen med noen, og eierforhold må beskrives i avtalen, råder hun. 

Et annet tips for samboende er å også tegne et testamente

– Det er viktig å huske at en samboerkontrakt kun er gjeldende når begge parter er i levende live. Samboere uten barn har ikke noe arverett, og det er derfor lurt for mange samboere, både med og uten barn, å tegne et testamente, legger Reitan til. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer