Ina Garthe

- Dette burde vært straffbart!

Useriøse slankespesialister er farlige og må stoppes, mener idrettsfysiolog Ina Garthe.

- Dette burde vært straffbart!
Publisert
Sist oppdatertHar slankehysteriet gått for langt?
Det er ingen tvil om at fokuset på kropp og slanking er stort i samfunnet vårt. Nå har Ina Garthe fått nok av de som prøver å sko seg på folks ønske om å være tynne.

- Jeg grøsser når jeg tenker på det, sier hun.

 • Verdens verste dietter

 • Garthe er tidligere norgesmester i kickboksing, utdannet idrettsfysiolog ved Idrettshøgskolen og har hovedfag i vektregulering.

  Hun er nå ansatt i en stipendiatstilling på Idrettshøgskolen og jobber i ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen. Hun holder også på med en mastergrad i idrettsernæring, og har klinisk utdanning innen spiseforstyrrelser.

 • Stjernenes syke sultekurer

 • Garthe er trenings- og kostholdsekspert for KK, og hun har jevnlige nettmøter på kk.no. Der får hun ofte spørsmål fra jenter som er opptatt av vekta. Under det siste nettmøtet tikket følgende spørsmål inn:

  Hei! Jeg er en jente på 25 år, er 171 høy, og veier 59 kg. Jeg tok en såkalt bodyanalyse for en tid siden, og den viste at jeg var undervektig i fett med 4 kg. Det jeg lurer på da er hva kan jeg gjøre for å gå opp i fett på en sunn måte? Men samtidig, er dette nødvendig? Er det skadelig å ha for lite fett? Og i så fall - hvor mye snakker vi om? Frister ikke akkurat å legge på seg 4 kg fett...
  Håper på svar!
  Mvh, Nina


  Slik svarer Ina Garthe denne jenta:

  Hei,
  Jeg synes du skal ta de resultatene med en klype salt! Jeg mener det er er HELT bortkastet å ta en slik test uten veiledning og informasjon, og det er det tydelig at du ikke har fått ved denne målingen.
  Og har du fått hjelp, blir jeg rett og slett litt redd for hva som er der ute! Fettprosent er en genetisk greie også, og så lenge du er frisk, menstruerer og ikke har et sykelig forhold til mat, skal du ikke engang tenke på disse resultatene.
  Dersom du selv mener at det kan være noe galt, foreslår jeg at du oppsøker noen som kan det og eventuelt får veiledning i forhold til dine resultater.
  Takk for at du tok opp dette spørsmålt, det er en av mine kjepphester, dette at folk måler seg i hytt og pine uten noen veiledning...- skulle vært straffbart...- og selvfølgelig enda mer straffbart med ufaglært personell til å veilede!!!!
  Puh, der fikk jeg sagt det, gitt, er ikke oppgitt over DEG, altså :-)
  Ina


 • Ta testen: Er du en slankehysteriker?

 • Ja, absolutt! Folk er sykelig vektfikserte.
   
  276 (76%)
  Nei. Når så mange er overvektige er det viktig å fokusere på slanking.
   
  89 (24%)

  Useriøse aktører

  Garthe er tydelig frustrert over det hun opplever som useriøse aktører i slankebransjen.

  - Hvor ofte møter du folk som er blitt feilinformert i helse-, trenings- og kostholdsspørsmål?
  - Dessverre alt for ofte! Til og med de beste idrettsutøverne våre er utsatt for dette.

  - Innenfor hvilke områder er det mest feilinformasjon?
  - Jeg opplever vel at det er mest feilinformasjon når det gjelder kosthold, vektregulering og kroppssammensetning.

  Garthe mener det er tre ting som er riv ruskende gale i trenings- og kostholdsindustrien:

  1) Det kan være personer (også til dels faglærte) som tar utgangspunktet i en problemstilling som i teorien kan løses på en enkel måte, og som også virker logisk i forhold til fysiologien. Så er det kanskje en eller to studier som viser null effekt eller at det er en dårlig målemetode. Dermed blir det ikke gjort så mange flere gode vitenkapelige studier på denne teorien - som likevel gjennom disse personene lever videre i beste velgående.

  2) Informasjon som skal gå ut som retningslinjer for folk flest bør være vitenskapelig dokumentert, og ikke synsing fra en som ønsker å tjene penger på andres frustrasjon. Det er fint for den ene som har prøvd å leve på bacon i 23 år og som aldri har vært syk, men det blir helt feil å gå ut å anbefale dette.

  3) Det siste er at ofte er det ufaglært personell som for eksempel skal formidle resultater de ikke kan helt selv, men de har kun hatt opplæring i hva de bør si, og en overfladisk opplæring i hvordan ting fungerer.

 • Spis sunt på budsjett

 • Store konsekvenser

  - Når det gjelder vektregulering og kroppssammensetning er det ikke så mye feilinformasjon som skal til før det kan bli riktig så galt, sier Garthe.

  - Kunden, pasienten eller utøveren er den som går tapende ut av dette, og ofte er det slik at de hører på den informasjonen de får og følger opplegg deretter. Det betyr at de kan gå på en kraftig smell, være seg forstyrret forhold til mat, vekt og kropp, overdosering eller underskudd av vitaminer og mineraler, skader på grunn av feiltrening eller andre følger av et opplegg som ikke er godt nok gjennomtenkt.

 • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?

 • - Testingen er verst

  - Noe av det verste må være at folk tester seg for noe, for så å bare får informasjon om resultatene - uten noen forklaring og veiledning what so ever, mener Garthe.

  Hun er spesielt opptatt av målinger av kroppssammensetningen til folk.

  - Det er et hav av metoder som gir ulike resultater. Det enkleste og mest brukte nå er disse vektene som måler hvor mye fett, væske og muskelmasse du har - og ut fra det ditt basale energiforbruk. Her er det mange feilkilder og den største er likningen som er plottet inn i maskinen. Det er samtidig mye som skal ta hensyn til for at selve målingen skal bli noenlunde riktig. Når det er sagt er dette en helt grei metode dersom en vet om begrensningene.

  - Har hørt vanvittig mye sprøtt

  - Jeg er meget skeptisk til at formidlingen av resultatene skal gis av en som ikke er faglært. Dette fordi fettprosent og så videre er sensitivt for mange, og informasjonen kan feiltolkes og gi uante konsekvenser. Jeg har hørt mange rare forklaringer på målinger av kroppssammensetning og grøsser når jeg tenker på det. Bare gjennom spørsmålene inn til kk.no er det vanvittig mange som dreier seg om slanking og spiseforstyrrelser.

 • Ukeplan for et sunnere liv

 • - Hvilke aktører er det som feilinformerer folk?
  - Uten å stigmatisere grupper; jeg har hørt vanvittig mye sprøtt i helsekostbutikker, av trenings- og kostveiledere uten faglig bakgrunn og av kosttilskuddsprodusenter.
  Det største problemet er alle er ute etter pengene dine og vi er utrolig godtroende når det gjelder dette - for vi vil så gjerne ha enkle løsninger, sier Garthe.

  - Hva må til for å endre situasjonen?
  Det burde vært straffbart med reklame som ikke stemmer, og det er det jo til en viss grad. Mattilsynet må inn i større grad når det gjelder enkelte kosttilskudd, og vi må få flere faglærte inn i populærvitenskapelige blader og magasiner som leses av mange.

  Idrettsfysiolog Ina Garthe jobber i Olympiatoppen og er trenings- og kostholdsekspert for kk.no.
  Idrettsfysiolog Ina Garthe jobber i Olympiatoppen og er trenings- og kostholdsekspert for kk.no. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer