De Vanligste Dødsårsakene

Dette dør flest kvinner av

Er dødsårsaken for 30 prosent.

GÅR NED: Færre kvinner dør av kreft.  Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
GÅR NED: Færre kvinner dør av kreft. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hjerte- og karsykdommer er stadig den vanligste dødsårsaken i Norge, også blant kvinner.

Mens 30 prosent av alle kvinnedødsfall i Norge har hjerte- og karsykdommer som årsak, skjer 24 prosent av alle dødsfall blant kvinner på grunn av kreft.

De høyest representerte kreftformene i Norge er brystkreft, tykktarmskreft og lungekreft.

LES OGSÅ: Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

På vei ned

Den gledelige nyheten er at dødeligheten av begge disse sykdomstypene er på vei ned.

- Hovedforandringen vi har sett hos kvinner helt siden midten av 60-tallet, er at dødeligheten av hjerte- og karsykdommer har gått markant ned, forteller Christian Lycke Ellingsen, overlege ved Dødsårsaksregisteret ved Folkehelseinstituttet.

Denne nedgangen har primært skjedd hos kvinner over 70 år. I årene rundt 1970 døde 9000 kvinner av hjerte- og karsykdommer, mens det nå dør rundt 7000 av dette i året.

- Hvis vi da tar med at befolkningen har økt og at den har blitt eldre så påvirker dette selvsagt den aldersjusterte dødelighetsraten, slik at denne er omtrent halvvert, forteller Lycke Ellingsen.

Dødeligheten av kreft går nedover hos de yngre generasjonene, men har holdt seg stabil hos de eldre.

VIKTIGSTE ÅRSAK: Hjerte- og karsykdommer er stadig det flest norske kvinner dør av hvert år.  Foto: Scanpix
VIKTIGSTE ÅRSAK: Hjerte- og karsykdommer er stadig det flest norske kvinner dør av hvert år. Foto: Scanpix Vis mer

Lycke Ellingsen peker på tidlig oppdagelse som en sannsynlig grunn til at dødeligheten av livmorhalskreft har gått ned.

REDDER LIV: HPV-vaksinen skal kunne forebygge 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene.   Foto: Scanpix
REDDER LIV: HPV-vaksinen skal kunne forebygge 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er trolig på grunn av screening, og vi håper den etter hvert vil kunne gå ytterligere ned som følge av HPV-vaksinen.

- Dødeligheten av brystkreft ser også ut til å være på retur siden ca 1995.

Både det norske mammografiprogrammet og massundersøkelsen av livmorhalskreft ble satt i gang mellom 1995 og 1996, ifølge Kreftregisteret.no.

Året etter, i 1997, døde 761 kvinner av brystkreft, og 119 av livmorhalskreft. Ti år senere, i 1996, døde 675 kvinner av brystkreft og 79 av livmorhalskreft.

HPV-viruset er årsak til minst 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft, ifølge Folkehelseinstituttet.

I dag tilbys HPV-vaksinen som en del av vaksinasjonsprogrammet, til alle jenter i 12-13-årsalderen, har KK.no tidligere skrevet. 

Den beste effekten av vaksinen har man dersom den tas før jentene er seksuelt aktive, men studier har vist at jenter og kvinner opp til 45 år får beskyttelse av vaksinen.

Vaksinen skal kunne forebygge opp til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft, har gynekolog og stipendiat ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Ingrid Baasland, fortalt KK.no. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft

Hjerteinfarkt tar flest leveår

Rundt 250 kvinner mellom 20 og 40 år dør hvert år. De tre vanligste dødsårsakene i denne gruppen er svulster (27,8 prosent), ulykker (20,6), selvmord (19 prosent) og hjerte- og karsykdommer (6,5) prosent. 

De sykdommene i Norge som tar flest leveår er hjerteinfarkt og annen iskemisk hjertesykdom, Alzheimers og andre former for demens, samt de to røykerelaterte sykdommene; KOLS og lungekreft, ifølge Ellingsen.

Ifølge Folkehelseinstituttets helsestatistikk er de viktigste risikofaktorene for helsetap og tapte leveår i Norge usunt kosthold, røyking, høyt blodtrykk, høy kroppsmasseindeks, høyt kolesterol- og fastende blodsukkernivå, høyt alkoholforbruk og fysisk inaktivitet.

SJEKKES OFTERE: I henhold til mammografiprogrammet kalles alle kvinner mellom 50 og 69 år inn til mammografi annenhvert år.  Foto: Scanpix
SJEKKES OFTERE: I henhold til mammografiprogrammet kalles alle kvinner mellom 50 og 69 år inn til mammografi annenhvert år. Foto: Scanpix Vis mer

De vanligste dødsårsakene blant kvinner i Norge i 2013:

30 prosent av dødsfallene blant kvinner er grunnet hjerte- og karsykdommer: 30 prosent

24 prosent grunnet svulster. Her er lungekreft, brystkreft og tykktarmskreft høyest representert.

10 prosent døde av luftveissykdommer: Luftveissykdommer er sykdommer som kolst og lungebetennelse. Her er eldre kvinner høyest representert, og Lycke Eriksen legger vekt på at de som har sykdommer som lungebetennelse og influensa oppført som dødsårsak gjerne er gamle og syke fra før.

7 prosent har psykiske lidelser oppført som dødsårsak. I denne kategorien er demenssykdommer høyt representert, samt at det er noe rusmisbruk, forteller Lycke Eriksen.

5 prosent har dødd i det som blir kalt en voldsom død - det vil si i en ulykke eller selvmord. Rundt fire prosent av disse har dødd i en ulykke.

LES OGSÅ: Armhulen kan avsløre om du er syk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer